Skocz do zawartości
Kamil M

Heniochus - wysypka i problem z okiem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od kilku dni Heniochusa. Dziś wyszła mu wysypka i lekko mętnieje oko. Możecie doradzić co mam zrobić?

Dla naprowadzenia / ułatwienia diagnozy: kupiłem go w sklepie gdzie pływał z drugim Heniochusem z taką samą wysypką. Sprzedawca powiedział, że drugi zaraz sie oczysci i będzie ok ale nie wiem.

Więc problem to wysypka i oko - prosze o pomoc

post-14109-0-78092000-1386432742_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że to typowa ospa, najlepiej przenieść do zbiornika kwarantannowego jeśli nie posiadasz to podaj czosnek do jedzenia i jakieś lekarstwa do wody np. herbtana Microbe lift ten sam producent ma fajny czosnek w spreju do spryskiwania jedzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak podać ten czosnek (sorry, ale nigdy mi nic nie chorowało)?

i leki kupię w sklepie akwarystycznym?

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak podać ten czosnek (sorry, ale nigdy mi nic nie chorowało)?

i leki kupię w sklepie akwarystycznym?

dzieki

Witam , czosnek ścierasz na drobnej tarce i mieszasz z mrożonkami i podajesz , najlepiej jak poleży tak to razem z 30 min żeby sok z czosnku mógł wniknąć trochę w pokarm , ja podawałem tez w ala papce z suchego i soku z czosnku.Temp 27 przyspiesza rozwój pasożyta.

A lek np. w erybce.

Akwarium Hailea 60l, LR 6kg , cyrkulacja 2x JVP 110 , filtracja : kaskada , oświetlenie : 4 x 24W T5 , grzałka Jagger 100W,

odpieniacz Boyu WG310

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leki kupisz w akwarystycznym mówisz że potrzebujesz preparat na ospe poczytaj o tym jest duzo tematów poświęconych ospie a czosnek jesli masz ten w spreju to pryskasz na jedzenie i podajesz rybom jak zwykle jeść, jeśli nie dostaniesz gotowego to sam przygotuj rozgniatasz pare ząbków do gazy i wyciskasz sok jak dodasz trochę cukru (tylko bez przesady) to czosnek puści więcej soku. tak przygotowany sok do jedzenia i dla ryb. Swoją drogą nie kupił bym wysypanej ryby i nie słuchał bym sprzedawcy, wiadomo że zależało mu tylko na zarobku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki z czosnkiem sobie poradzę

Nie kupiłem wysypanej ryby tylko jej zdrową towarzyszkę. Chciałem kupić dwie, ale stwierdzili, że nie sprzedadzą mi wysypanej więc sklep OK. Nawet jakby była w innym zbiorniku to i tak w sklepach obieg jest ten sam i woda się miesza wiec wystarczy, że w jednym akwarium coś będzie a juz leci do wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie żle cię zrozumiałem, walczyłem jakiś czas temu z ospą i powiem ci ze strata połowy obsady boli i nie chodzi tylko o finanse dlatego od jakiegoś czasu posiadam zbiornik kwarantannowy i kupując dzisiaj 3 szt ryb czyściutkie i zdrowe i tak lądują na co najmniej 2 tyg w osobnym zbiorniku dodając im witaminy i wzmacniacze. Wpuszczając taką rybę jestem pewniejszy o resztę obsady, wiem że ospa może wybuchnąć w każdej chwili ale chociaż przyprowadzenie czegoś ze sklepu jest malo prawdopodobne.

Poczytaj o opuchniętych oczas hepatusa podczas ospy i zobaczysz jak źle potrafi wyglądać, myślę że u twojej rybki również oko zatakowały pasożyty

Edytowane przez SoQł (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do oka mogę powiedzieć tak, u mnie była sytuacja że anthias miał oko mętne, a później urosło mu i wyglądał jakby miał piłkę a nie oko, z biegiem czasu oko wróciło do normalnego wyglądu, a anthias żyje u mnie do dziś i ma się dobrze, dlatego uważam że oko powinno sobie same poradzić z infekcja.

b63d73112ec74cf8f521afe581428e01u1573a17

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki SoQł bo naprawdę mi pomogłeś aż jestem zaskoczony bo nowicjuszy się raczej opiernicza. Pomyśle nad kwarantanną. Mam 70 l zbiornik obok sumpa w którym mieszam solankę. Poczytam tylko o filtracji i jakoś to ogarnę

Jeszcze raz dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieczny dzięki. Cieszę sie bo bardzo lubię tą rybkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

70 troszke malo jak byś chcial w przyszłości potrzymać tam jakiegoś pokolca jeśli chodzi o filtrację to jakaś dobra kaskada i tyle oświetlenie też nie musi być jakieś super no i ogólnie tyle w zbiorniku trzymasz tylko rurki z PCV aby zmniejszyć ryzyko wykluwania się pasożytów na skale albo piasku pozatym witaminki do wody w niektórych przypadkach leki.

Edytowane przez SoQł (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karm go do syta wartościowymi pokarmami (unikaj artemii), od czasu do czasu moczone w witaminach albo czosnku - chodzi o to, żeby ryba dobrze się czuła... to tak jak zwalczanie przeziębienia (nie wiem czy trafne porównanie) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie zakladać nowego tematu. Mam go od 3 dni, dziś mu strasznie spuchło jedno oko. Co to może być? Dodam, że brak śladów ospy na jakiejkolwiek rybce. Może to być jakieś podrażnienie od koralowca? Bo motylek ciągle pływa i skubie każdego korala którego napotka na drodze.imag0320.jpg

Acropolis 800L ++ na ZEOVIT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.