Skocz do zawartości
Adam Rybowski

lysmata wurdemanni

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem parę tych krewetek przed rokiem mając nadzieję ,że uporają się z plagą aiptasii.Z racji używania dużej ilości larw solowca populację miałem przeogromną.Do pomocy dostały brzydala/tomentosus/.Po roku w akwarium 600 litrowym aiptasii ani śladu.Ponieważ jedna z krewetek regularnie wypuszcza larwy postanowiłem je odłowić. Młode umieściłem do akwarium z młodymi fridmani.Pierwsze tarło padło ale z następnego kilkanaście sztuk przeżyło, w odróżnieniu od fridmani.

Jeżeli ma się jakieś podstawy hodowania zoo/brachionus i solowiec/ to ich rozmnażanie nie powinno nastręczać większych problemów.

post-7213-0-13213800-1387230710_thumb.jpg

młode po ok tygodniupost-7213-0-28970000-1387230741_thumb.jpg

i zdechłą rybką nie pogardząpost-7213-0-12868900-1387230817_thumb.jpg 30 dzień życia-małe są już kopiami dorosłych.post-7213-0-61278800-1387230899_thumb.jpgpost-7213-0-17814600-1387230936_thumb.jpgpost-7213-0-53048400-1387230973_thumb.jpg

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak samo się pcha w ręce ,to żal byłoby zmarnować takie ładne stworki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

To nie są krewetki L.wurdemanni. Za małe larwy przed przemianą w formy dorosłe i za krótki cykl larwalny... Zresztą maluchy mają inny niż L.wurdemanni układ pasków.

Jeśli będziesz miał małe krewetki L.wurdemanni to bardzo chętnie kupię - potrzebuję świeżych genów...

Ja nie mam żadnego monopolu i około 99,99% krewetek na aiptasie, które pływają w polskich akwariach to krewetki z odłowu lub z zagranicznych hodowli. To co ja wyhoduję to jest jakiś promil tego co się sprzedaje.

Życzę dalszych sukcesów!

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cenna uwaga.W sklepie twierdzono,że te krewetki taką mają nazwę.Dla mnie najważniejsze jest, że wycięły szkodniki.Dorosłych prawie nie widuję- chowają się w zacienionych miejscach.Poczekam co z małych wyrośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Nazwa zwyczajowa/handlowa - "Lysmata wurdemanni" dotyczy całej grupy krewetek, które jedzą aiptasie. Krewetki te są również nazywane "peppermint shrimp". Jest bardzo wiele gatunków tych krewetek i niektóre z nich są bardzo trudne do odróżnienia - np Lysmata vittata i Lysmata seticaudata.

http://www.mbisite.o...tm.aspx?m=39004

Po maluchach często od początku widać a L.wurdemanni ma bardzo charakterystyczny układ pasków który zupełnie nie przypomina tego co widać na jednym ze zdjęć. Zresztą długość cyklu się nie zgadza bo powinno to być przynajmniej 40 - 50 dni a nie ok 30. L.seticaudata i L.wurdemanni można odróżnić nawet po wyglądzie i/lub zachowaniu larw i to nie w 30 dniu "cyklu" ale nawet zaraz po "wylęgu".

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krewetki ,wprawdzie "no name",ale rosną szybko i bez strat.Dziś mają półtora miesiąca.Zaczynam się zastanawiać-kiedy wpuścić je do zbiornika z rybami.

post-7213-0-88629700-1388576969_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziś wykluły się nowe krewetki.Z poprzedniego tarła odchowało się 30 sztuk. Ciekawe jak pójdzie mi tym razem.

post-7213-0-45883700-1389563957_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.