rafik350 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Witam, Zrobiłem dzisiaj pomiary i zdziwił mnie wysoki poziom wapnia - poza skalą Nigdy nie miałem z tym problemów Fakt że ostatnio robie częstsze podmiany (co tydzień 30l - zbiornik 270l) Ponadto wrzuciłem do zbiornika kilka (5-6) pustych muszli dla krabów (dwa niebieskie i jeden czerwony), może to się jakos rozpuszcza i ingeruje w parametry? Pozostałe parametry ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 500 tragedią nie jest Muszle raczej nie mają znaczenia ... Pewnie sama podmiana powoduje wzrost a konsumpcja jest niewielka... chyba że prócz tego jeszcze dolewasz jakiegoś Ballinga czy coś to może warto zweryfikować i na jakiś czas odłączyć. Poziom Mg jaki masz ? Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik350 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Mg tez troche za wysoki niecałe 1500, z billinga dozuje tylko KH i ostatnio uzywam no3po4x - 2ml dziennie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bob Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Zmierz parametry solanki i bedziesz wiedzial czy ci one pomagaja. Szczerze to nie spotkalem sie by przy dobrej soli podmianki tak wplywaly na parametry. Soli nie zmieniales? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/61320-opolskie-morskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 zasolenie sprawdz ,oczywiście nie swoim tylko od innej osoby Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik350 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 od dłuższego juz czasu uzywam sól kenta - kent marine sea, więc nie sądze żeby było to wina soli - z tym że wczesniej podmianki roniłem co dwa - trzy tygodnie po 20-25l od miesiąca robie co tydzień po 30l a jakiej soli Wy uzywacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Sól Kent ma Ca 500,tak w aqua-calculotor'ze jest podane. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik350 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 No to chyba mamy przyczynę Dzks Jaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomm Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 sprawdź salimetr. kup refraktometr. właśnie powoli dochodzę do ładu z baniakiem po sprawdzeniu spławika am (trzymałem 1,024 w rzeczywistości 1,030. brawa dla am!). wapń i magnez mierzyłem zawartością drugiej strzykawki w salimetrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik350 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 postaram sie jutro sprawdzic zasolenie na innym sprzecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2013 Sprawdź testy - a może nowe przyniosłeś? Ja tak miałem i szok na nowych był. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L u k a s z Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2013 muszle dla krabów raczej sie nie rozpuszczaja to na pewno nie ta przyczyna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach