Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 11 Września 2012 (edytowane) Dokładnie. Nie można nic doradzić jeżeli się nie wie nic o zbiorniku. Jest wiele różnych metod zbijania NO3. Nie ma idealnej. Edytowane 11 Września 2012 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 11 Września 2012 dobrze, ze chociaz ktos sie ze mna zgadza. ale gadac to sobie mozna a ludzie tak czy tak nie sluchaja- bo po co- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 12 Września 2012 Akwa to RM zalany niecałe 3 miesiące temu, odpieniacz oryginalny, podmiany wody średnio co 2 tygodnie. Poniżej parametry: Zasolenie 1023 Ph 8 Kh 7,8 Mg 1340 Ca 400 NO2 0 NO3 10-15 Obsada to: 2 blazenki 2 pteropagony 2 kraby pustelniki rozgwiazda piaskowa Kilka ślimaków turbo Caluastrea fructa Xenia 2x Zoa Briareum Sarcopython Karmilem 2 razy dziennie, rano suchy, wieczorem pół mrożonki; od kilku dni dałem karmić raz dziennie pół mrożonki. Bakterie co dwa tygodnie Prodibio. W akwarium jest 10 kg żywej skały, cyrkulacja to 2 x Tunze 6015. No i chyba tyle. Może narazie dać sobie spokój z chemią a robić częściej podmianki? Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alghar37 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2013 Czytając o wkładach do kaskad przeczytałem że niektórzy 'pozbywali "się Matrix-a .Jakie są wasze doświadczenia i opinie o tym produkcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daniel00 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2013 Ja co prawda w kaskadzie mam siporax ale w słodkim mam pół kubełka wypełnionego matrixem i uważam,że jest świetny. Bardzo skutecznie zbija NO3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2013 Miałem na początku Matrixa, woda była wiecznie pełna drobnych zanieczyszczeń. Cały czas miałem wrażenie, że filtracja jest zbyt słaba. Jak sie pozbyłem Matrixa to od razu zobaczyłem różnicę i akwarium jakby ruszyło do przodu. Poradził mi to jeden z forumowiczów, nie pamiętam kto to był. Ale miał rację. Być może jest to dobry produkt, jednak według mnie do kaskady się nie nadaje. Wydaje mi się, że w kaskadzie jest tak niewiele miejsca, że nie ma możliwości zapewnienia równoczesnej filtracji mechanicznej i biologicznej, przynajmniej przy matrixie. Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2013 łącze tematy warto szukać statych Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alghar37 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2013 Robiłeś coś z tym wkładem ,płukałeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2013 Tak, płukałem wiele razy. To "zapylenie" o którym mówiłem wynikało raczej z tego, że matrix był umieszczony w kaskadzie kosztem filtracji mechanicznej. Miałem w jednej komorze matrix i cienką warstwę waty a w drugiej odpieniacz i jak juz pisałem nie byłem z tego zadowolony. Teraz mam tylko wate i odpieniacz i jest o wiele lepiej. W kaskadzie jest tak niewiele miejsca, że jesli chodzi o filtrację biologiczną to ja nastawiam się tylko na skałę w akwarium a fzn-3 ma za zadanie oczyszczenie mechaniczne, odpienianie poprzez umieszczony tam odpieniacz i tyle. No moze w razie potrzeby węgiel czy absorbenty. Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alghar37 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2013 Za szybko przepływała woda przez Matrx w kaskadzie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marinefreak Zgłoś Napisano 30 Października 2016 Panowie czy ktoś używa tego wkładu? Jakie opinie Macie o tym produkcie? Zdecydowanie polecam Matrixa. Stosuje go od ponad 8 lat w Malawi i jak sami wiecie utrzymanie wartości w takim biotopie i to przerybionym jest wręcz niemożliwe. U mnie sprawdza się bardzo dobrze, woda super klarowna. Swojego czasu używałem też Purigen ale znudziło mi się płukanie w bielince granulek co 2 tygodnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czupacabra Zgłoś Napisano 7 Listopada 2016 Ja używam od 2 miesięcy w kubełku razem z peletami AIO bo nie mam sumpa. Ładnie zbija NO3 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach