gnom Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 Od jakiegoś czasu mam problem z ustaleniem Mg w zbiorniku. Po tym niby jak przesadzilem z zasoleniem, zaczalem stopniowo obnizac zasolenie podmiankami. Ze spławika - Z 1.028 zszedłem do 1.024. Dzisiaj sprawdzam Mg i wlalem 2 pelne strzykawki odczynnika nr3 z testu saliferta i jeszcze polowe trzeciej. Co daje masakryczny wynik, a ostatnio przy tamtym zasoleniu miałem Mg ok 1800. Sprawdzalem tez swieza solanka wcześniej i wychodzilo mi ok 1550. Jutro zrobie swieza solanka i sproboje jeszcze w solance do podmiany zrobić testy. Testy ważne sa do 03 2015 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_Lublin Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) jak masz czas to mogę ci zrobić testy mam ze trzy rodzaje(firmy) wykluczysz błąd pomiaru pozdrawiam Jacek Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Jacek_Lublin (wyświetl historię edycji) Cytuj ............................................................................................ FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cergoth Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 Jeśli stosujesz ballinga to może źle rozrobileś roztwór. Sprawdzenie wody innymi testami to dobry pomysł. A apropos, rozumiem że świeża solanka ma 1.024 oraz Mg 1550, jeśli tak to jaka to sól ? Pozdrawiam Cytuj PhospHATE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) a może masz jakiś kijowy test. jak nie stosujesz balinga ani inny dodatków magnezowych, to masz test do kitu,a jak używasz dodatków magnezowych to odstaw magnez spadnie, do tego zrób podmiankę wody Edytowane 27 Grudnia 2013 przez PawelL (wyświetl historię edycji) Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 Sól Blue Treasure przy 41g/L tak mi wychodzilo - 1.024 i Mg 1550. Nie stosuje Ballinga bo nie mam obsady wymagającej suplementacji. Co do soli, wzialem poprawke na rozpuszczanie, gdy koledzy którzy stosuja ta sama sol sypia 36-37g/L . Czy to w ogole możliwe żeby przy podmianach w ogole osiagnac taka wartość Mg ? Jacek_Lublin, odezwe się na priv w wolnej chwili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 a czym mierzysz zasolenie? Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 Gnom - cos pomyliles z testem. Pelna strykawka to 1500mg/L a dwie i pol to 3750mg/L Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 @PawelL - spławikiem, mam jeszcze w zapasie ze wskazówka ale zrezygnowałem z usług tego urzadzeni @Tester - zgadza się, dopiero po takiej dawce z rozowego robi się niebiesko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 a jak sie ma zycie? Kiedys przy okazji walki z Bryopsis czytalem na RC ze powyzej 2500mg Mg /L wszystko pada. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 Blazenki, ślimaki, jeżowiec, mandaryn, rozgwiazda piaskowa zachowują się normalnie, a nie sadze zebym taka dawke Mg dostarczyl z dzisiajsza podmiana 5L ( zbiornik 73L) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 masz coś nie tak kolego z testami, jak uzupełniasz braki tylko podmiankami to mg się nie przejmuj, pilnuj kh, ph, no i od czasu do czasu pilnuj Ca, jak to będzie w porządku to Mg też raczej jest w porządku Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 Sprawdź jakimś wiarygodnym testem , bo jakoś mi się w taki chaos bez powodu nie chce uwierzyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 Dzisiaj zrobiłem swieza solanka , zgodnie z zaleceniem producenta na "6,7 kg soli Blue Treasure pozwala na uzyskanie 190l wody morskiej o idealnych parametrach." Poziom Mg przerwałem jak konczylem wlewac druga strzykawke preparatu Mg-3. Na razie nie mam możliwości nawet podjechać i zrobić test. Jeśli rzeczywiście Mg miałoby być tyle ile w wyszlo mi w teście to nie sadze aby zycie to zaakceptowalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 Coś masz z testem nie tak. Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valdi Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 I jak? Wyjasnilo sie? Kiedys mialem podobna akcje z KH podnosilem i podnosilem a okazalo sie ze test jest walniety. Cytuj 75 gal 6x54w T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Tak testy walniete. Przestaly dzialac po kilkunastu testach bez znanej mi przyczyny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach