mareko1 Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2013 Witam, Od jakieś dwóch tygodni mam problem z odpieniaczem; odpieniacz to produkcja jednego z kolegów z forum ( ma on już swoje lata) na pompie AB 2000/1. Problem polega, że co jakiś czas w odpieniaczu opada mi poziom wody do wysokości przegrody w sumpie. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu poziom wody idzie do góry do takiego jaki ustawiłem/powinien być. Co może być przyczyną takiego zachowania odpieniacza, dodam że pompa była czyszczona kilka dni temu ( w sumie nie była brudna) oraz, że trzy dni temu odpieniacz mi przelał ( ale to chyba przez mix mrożonek do karmienia korali). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2014 To nie wina pienidla , raczej pompy , masz stozek czy zwykly odpieniacz ? Jesli stozek to u mnie bylo to samo ze nie raz nie dwa siadal lub przelewal , ale to zalezy co dodasz do akwa np z chemii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2014 To nie wina pienidla , raczej pompy , masz stozek czy zwykly odpieniacz ? Jesli stozek to u mnie bylo to samo ze nie raz nie dwa siadal lub przelewal , ale to zalezy co dodasz do akwa np z chemii Odpieniacz to stożek. Co do siadania po chemii czy karmieniu to zawsze tak miałem, że jak siadał to poziom wody w odpieniaczu nie opadał a jedynie przestawał pienić i opadała piana. Teraz mu się robi tak, że po prostu opada poziom wody do poziomu komory a normalnie to mam ustawiony poziom wody o jakieś 3-4 cm niżej od krawędzi gdzie wkłada się kubek. Też mam podejrzenia, że pompa siada, ale przed wymianą warto spytać czy może ktoś nie miał podobnych objawów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszczomp Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2014 Wygląda na pompę - ja tak miałem jak mi pszczółka padała, po wymianie poziom wrócił do normy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi0543 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2014 Obstawiam na uszkodzona pompę i tu bym szukał przyczyny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2014 A wylot z odpieniacza masz nad wodą? wysłane przez tapatalk Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Wylot jest pod wodą, ale zawsze tak miałem i było ok. Edytowane 1 Stycznia 2014 przez mareko1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach