Artur1234 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2014 Witam widze ze niektórzy maja problem w akwariach nano z mgłą na wodzie polecam zrobienie skimmera dziala w filtrze kaskadowym mam taki wystarczy kupic najtanszy filter made in china ze skimerem i zaadoptowac go do filtra kaskadowego polecam duzo miejsca nie zajmuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2014 Dobry patent, sam go kiedyś zrobiłem na krótko, bo był mały problem. Brak regulacji proporcji wody pobieranej z dna i z powierzchni. Potrafiło zasysać powietrze i kaskada pieniła jak odpieniacz. Zamontowałem skimmer Fluval, coś takiego http://www.petsupplyoutlet.com/fluvalsurfaceskimmera240.aspx z tym, że do odpieniacza. Jest super. Polecam. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2014 Też mam taki z chińskiej kaskady zamontowany w fzn-3. Regulację da się zrobić. Wystarczy wepchnąć głębiej tą rurkę co wchodzi w kolanko i wtedy ciągnie trochę słabiej. Ja z kolei będę potrzebował, żeby ciągnął trochę mocniej, ale to też da się zrobić Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uciu Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 podobny skimmer robił kiedyś Hagen - mały, estetyczny i był niedrogi:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarkPaw1ak Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2014 Niestety Aquael nie myśli o skimmerach do fzn 3 . Był by to dobry krok firmowy jeżeli wypuścili by akcesoryjny skimmerek. A tak to tylko diy zostaje.. mam dwie końcówki to kiedyś się pobawie Cytuj 60x40x30 , 72l . Kaskada FZN-3 + węgiel , oświetlenie 3x24w , cyrkulacja Koralia 1600 i Koralia nano evo 900 ,Odpieniacz Resun SK-300 po tuningu na Meshu, 7 kg LR , 2kg LS - START 06-10-13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2014 Ja mam nawet trzy końcówki Właśnie wczoraj na drugiej zrobiłem drugi skimmer w innej konfiguracji i działa lepiej. Wychodzi na to, że skimmer trzeba wyprowadzić na bok. Wcześniej miałem po środku, ale wypadająca z kaskady woda odpychała prawie cały film i skimmer zbierał w większości czystą wodę. Dzięki temu trochę filmu zawsze było. Teraz jest wyprowadzony z boku i w parę sekund zebrał tę resztę filmu co była. Obawiam się, że nawet jeśliby aquael wypuścił oryginalny skimmer, to byłby droższy niż 16zł. A tyle kosztuje chińska kaskada, w których te skimmery są na prawdę dobre. Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarkPaw1ak Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 Zapłacił bym nawet 40 zł za skimerek . Chodzi również o miejsce w akwarium , bo jeżeli mam już kaskade to po co kupować drugą tylko dla skimmera ? Tapnięte z Szajsunga Note 3 Cytuj 60x40x30 , 72l . Kaskada FZN-3 + węgiel , oświetlenie 3x24w , cyrkulacja Koralia 1600 i Koralia nano evo 900 ,Odpieniacz Resun SK-300 po tuningu na Meshu, 7 kg LR , 2kg LS - START 06-10-13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 Dlatego, że kosztuje grosze, a skimmerek łatwo przymocować do fzn Gdyby był aquaelowy skimmer to pewnie byłby droższy niż cała kaskada chińska (hbl). A one te skimmery mają na prawdę dobre. Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach