Skocz do zawartości
set

Nowe ceny - smutny komentarz

Rekomendowane odpowiedzi

hmmmmm i mamy Unię - tzn ceny unijne - bo nie zauważyłem, aby cos staniało, wszystko zwalają na większy Vat ,

i tu pytanie do Przemka - podaj kilk cen które spadły w przypadku akwariów morskich?

nie mam już siły ciągle zbierac kasę - a później okazuję sie ze cos ceny wzrosły - chyba morskie akwaria to jedak akwaria dla krezusów, których moga nie tylko vatem ale samimi cenami - "doić" z kasy - co dziwne znowu zmieniło się na gorsze? żadnych zmian w prowizjach sprzedawców , żadnych udogodnień i zmian w dostarczaniu towaru w związku z jednolitym rynkiem? Szkoda gadac idę obejrzeć tv. pa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM

Podatek VAT to niestety pech że akurat nasze podatki krajowe w tej dziedzinie były korzystniejsze niż w unii.

Ja również oferowanie niektórych produktów traktuję jako dojenie hobbysty z kasy i to zarówno przez producentów jak i sklepy również. Jeżeli jakiś towar sprzedawany jest w innych sklepach po "normalnych cenach" np świetlówka w Osram 24W blu 67 za 24 zł to w akwarystycznycm 75 zł! a i te odpieniacze, kalkreaktory w uproszczeniu kawał rury z dodatkami i pompą a jakie ceny setki i tysiące zł. Lampy HQI też tysiące. Porównajcie stopień skomplikowania i ceny tych wyrobów i innego podobnego "niespecjalistycznego" niemarkowego towaru w niespecjalistycznym sklepie.

Jest stusunkowo niewielki popyt ne te towary, niewielki rynek niewielka konkurencja, produkcja niezbyt masowa i zauroczony akwarystyką klient który wysupła kasę na silnik ze śmigłem firmy Tunze, albo obudowę żarnika HQI za klika tysięcy kiedy lampa przemysłowa HQI lub pompa kosztuje wieeelokrotnie taniej.

Przy rozwoju rynku ceny będą spadać, a do tego czasu musimy szukać najkorzystniejszych ofert, srodków zastępczych z "cywilnych" sklepów lub robić konkurenję np w postaci własnych realizacji, często lepiej dopasowanych do naszych potrzeb i to za kilkukrotnie niższe pieniądze. (Dzięki wszystkim pasjonatom dzielącym się wiedzą i pomysłowością)

Gorzej ze zwierzętami tutaj bez rozwoju lokalnych farm hodowlanych korali wraz z rozwojem rynku nie uda się zbytnio obniżyć cen importu.

I jeszcze jedno, przeciętne zarobki w naszym słabo rozwiniętym kraju są również kilkukrotnie niższe niż w "cywilizowanych" i to dodatkowo zwiększa problem uprawiania stosunkowo kosztownego hobby akwarystyki morskiej.

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy tylko narzekaja. Nie mozna calej winy zrzucac na sklepy.

W koncu to nie sa instytucje charytatywne, ludzie ktorzy je prowadza

tez musza z czegos zyc. W ostatecznosci mozna zrobic zakupy na raty.

"-------------------------------------- Elektronika - zawod, Akwarystyka - hobby

""Akwarysta""

Wersja 2ga kontrolera z MMC/SD w testach, miernik konduktancji w przygotowaniu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kpw - masz racje, sklep i importer to nie organizacja charytatywna, ale i racje ma Woj, piszac wprost o "dojeniu pieniedzy". Bo jak inaczej nazwac narzuty na np swietlowki Osram lub Philips? rzeczywiscie roznice pomiedzy sklepem akwarystycznym, a hurtownia Osrama sa kolosalne, inny przyklad to algi Nori-wystarczy sprawdzic cene w Auchan i sklepem akwarystycznym. Inna jednak sprawa to sprzet, ten jest kierowany do waskiej grupy pasjonatow i sila rzeczy to wymusza wyzsze marze i ceny. Sam zlozylem sobie oswietlenie na T5 laczonych z T8 ale juz na przemyslowa lub DIY lampe HQI nie zdecydowalbym sie latwo. Chocby tylko dlatego, ze w HQI sa troszke inne napiecia, bardziej skomplikowany montaz i inne problemy (chocby kompensacja mocy biernej, 4,5 kV przy starcie, zimny i goracy start oraz szyby z filtrem UV). Jesli kupie przemyslowke za 220 zl+250 zl za zarnik to wydaje 470. Chyba jednak zdecydowalbym sie dolozyc 400 i kupic Weipro i miec troszke wiecej spokoju.

No i jestem za ratami, choc nie wiem jaki sklep internetowy je oferuje, jak mi bank sciagnie 200 z konta to ich nie wydam, a jak nie sciagnie to nie odloze :-) kasa idzie mi jak woda, wiec raty sa stworzone dla takich jak ja :-)

pozdrawiam

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważ, że lampy Hqi (Weipro i Aquamedic) staniały do przyzwoitego poziomu, właśnie pod naporem konkurencji ze strony przemysłówek.

Poza tym czy rynek akwa. jest mały? W Niemczech hoduje się około 40 mln. ryb akwariowych, w USA sam morski rynek jest wart 300 mln $. W Polsce akwa. i wogóle hobby są mniej popularne, ale rozwój AquaEla i innych firm, sklepy zakładane w Centrach Handlowych pokazują, że wcale nie jest taki słaby.

Ilość sklepów netowych też o czymś świadczy (ale tylko jeden ma regulamin przypominający zachodnie standardy)

Zresztą przedsiębiorcy z branży mają kluczowe znacznie w kreowaniu rynku i narzekania niektórych, że jest jak jest bo rynek jest słaby są chybione. Zadziwający jest np. brak świetlówek "nie-akwa" w sklepach akwa, które są o wiele tańsza od spec. i mogą je z powodzeniem zastąpić, do tego niewiarygodne narzuty na sprzęt rodzimej produkcji. Nie istneje praktycznie sponsoring i kreowanie akwarystycznych "gwiazd", który ma kluczowe znacznie w napędzaniu rynku.

Tą różnie obrazuje dobrze następujący przykład:

- po wyjściu z Zoo w Berlinie każdy, po tym co zobaczył, chce mieć akwarium w domu

- po wyjści z Zoo w Warszawie nawet zapalony akwarysta jest zarzenowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

martinnew, lampa DYI to koszt ok 100zl, wiec weipro jest nadal 8x drozsze

Rynek akwarystyczny w Polsce nie jest maly, ale akwarystyki morskiej jest malusienki. Dosc powiedziec ze wlasciciel sklepu z morszczyzna ktory zwinal dzialalnosc powiedzial mi, ze miesiecznie mial kilku klientow morskich. Z tego nie da sie wyzyc przy normalnej marzy. Efekt jest taki ze na Slasku jest tylko jeden sklep z morska akwarystyka z zajeb...mi marzami na wiekszosc rzeczy i praktycznie wszystko trzeba ciagnac z netu.

Polska srodkowa ma sie lepiej (Wwa, Lodz, Poznan) no i pomorze, ale poludnie to po prostu tragedia.

Poza konkurencja netowa pomiedzy sklepami nie widze innych szans na obnizke ceny - a ze sklepow tych jest tylko kilka i wszyscy sie znaja...

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx - masz racje, DiY kosztuje 100 zl, ale chyba masz na mysli tylko oprawe z ukl zaplonowym i statecznikiem, bo zarnik pewnie tez trzeba dokupic (chyba, ze dostales w gratisie), zatem cena podskakuje do 350 zl. Ale prosilbym Cie, zebys czytal uwazniej moj post, tam napisalem, co posiada lampa orginalna, a co martwi mnie w DIY, to po prostu tylko kwestia osobistego wyboru i tego na czym Ci zalezy. Gdyby przepalila mi sie lampa to bym nie plakal, ale gdyby spalilo mi sie mieszkanie z calym wyposazeniem, wartym kilkadziesiat tysiecy to juz bym plakal. Warto tez bys przeczytal post kpw na grupie pl.rec, opisal tam skutek chwilowego zaniku napiecia i jego skutek dla lampy DIY, ktora sam zlozyl, a z takimi opiniami sie po prostu nie dyskutuje - to fakty.

Co do sklepow na Pomorzu to moze nie uwierzysz, ale od wlasciciela jednego z nich wiem, ze mamy doczynienia z tzw zmowa cenowa, tzn 2 sklepy umowily sie na sprzedaz produktow po takich samych cenach, zatem brak konkurencji, na ktorym my cierpimy. I to by bylo na tyle, bo wybor niby jest, ale ceny sa takie same, wiec komfort z posiadania 3 sklepow na Pomorzu jest wlasciwie zaden. To Polska wlasnie drodzy przyjaciele. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do weipro z tego co wiem tez trzeba dokupic zarnik, bo oryginaly sa badziewne.

nikogo nie namawiam na DYI, ale faktem jest ze wisza u bardzo wielu osob i dzialaja.

to ze jednej osobie sie spalila o niczym nie swiadczy, bo po prostu mogla byc wadliwie wykonana - rownie dobrze mogla sie spalic firmowa

Przy takim podejsciu jak twoje firme aquael nalezaloby zamknac (patrzac na ich grzalki)

Jesli chcesz lampe firmowa a na nowa cie nie stac - kup sobie na ebayu

Zmowa cenowa nie jest tu najwazniejsza, ale problemem jest brak mozliwosci obejrzenia czy zakupienia czegokolwiek - slimaka turbo zobaczylem na zywo po raz pierwszy u znajomego ktory kupil go w reefshopie, akropory na zywo jeszcze nie widzialem i pewnie predko nie zobacze. Sump do tej pory widzialem tylko na zdjeciach, na zywo tylko moj wlasny :Satisfied,odpieniacz macalem po raz pierwszy dopiero moj wlasny itp.

A dodam ze Gliwice to nie jest male miasto i wokolo duzych miast jest calkiem sporo...

M.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx napisal - do weipro z tego co wiem tez trzeba dokupic zarnik, bo oryginaly sa badziewne.

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=586 - polecam goraco link, a szczegolnie wypowiedz Przemka

PS zaczelismy rozmawiac o projektach DIY, a zakonczylismy na braku mozliwosci dotkniecia, coz .... ciekawa i pouczajaca dyskusja

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie życie to nie bajka więc cudów nie ma ,jesteśmy w UE jak by ktoś nie wiedział akwa .morska w tej części UE jest jeszcze śladowa.granica otwarta dla prawdziwych hobbystów skończyło się utrapienie i koszmar z tymi panami na granicy- wkońcu , przywieść możesz wszystko .z tym że wycieczki też kosztują ,, ale co tam ,,zwierzaki porównywalne ceny a asortyment przeogromny i 1klasa , rodzynki możesz też dostać . a co do DIY to czas ,czas i nigdy to nie będzie orginał ale jakaś alternatywa to wkońcu też jest ,a pozatym w reef shopie nić się nie dzieje .chyba Przemek zapomniał onas.

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zapomniał

dziś rano była dostawa - od jutra(najpóźniej soboty) wprowadzamy zdjęcia do sklepu - nastepna dostawa 2-3 czerwca . Aktualnie przewidujemy dostawy co 10-14 dni. Będziemy sprowadzać także na zamówienie.

:Satisfied

Przemek

PS. Jak mógłbym o Was zapomnieć ? ;)

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemek to dobrze że była ta dostawa, bo miałem wrażenie, że nie odświeża mi strony reefschopu od 3 miesięcy ..:Satisfied

Czekam na fotki ciekawych organizmów w ludzkich cenach i pozdrawiam.

Darek S - poszukujący morszczaków w okolicy Lublina

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.