81bart Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2014 22 x 10000 K 22 x royalblue 4 x UV Wszystkie diody 3W Nie wszystkimi świecę na ten moment, bo wydaje mi się, że za mocne jest Teraz świecę 17 niebieskimi, 5 białymi i 4 uv. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2014 białe na pewno tyle kelwinow nie mają a czy za dużo to nie wiem bo raptem 60 w świecisz więc raczej mało i jeśli możesz świecić wszystkimi royal blue to tak bym zrobił i zmniejszył o połowę białych Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
81bart Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2014 Szczerze, to oświetlenie wydaje się być ok, jedyne co mnie trapi, to to, że ta moja skała mi się nie podoba. Kolega który mieszka obok mówi, że ta skała mu się nie podoba, mówi że nie wygląda jak morska, koleś w akwarystycznym mi ją wcisnął, nie wiem czy skała może mieć wpływ wzrost korali, nigdzie na forum nie ma takiego tematu:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2014 to napisz coś więcej o tej skale,odbierałeś sam czy wysyłka no i gdzie była w sklepie foto by się przydało Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
81bart Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2014 Skałę odebrałem osobiście, ze sklepu aquario.pl, niby byłe żywa, choć nic z niej nie wyszło, żadne życie. Jeżeli chodzi o zdjęcia, to nie potrafię zrobić, żeby jakoś to wyszło, ciągle zamazane, nie mam porządnego aparatu, jedynie iphon:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2014 ja bym się skały raczej nie czepiał chyba że faktycznie jakaś lewa jest jaki masz odpieniacz Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
81bart Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Odpieniacz robił mi koleś z forum, już nie pamiętam jaki ma nick, parametry mam dobre, więc to chyba nie wina odpieniacza. Cały czas skłaniam się ku temu, że coś w wodzie mam, tylko nie wiem co i jak to sprawdzić Edytowane 23 Stycznia 2014 przez 81bart (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2014 daj fotkę tych korali i akwarium to zobaczymy co i jak jeśli twierdzidz że oświetlenie ok odpieniacz też bo parametry masz ok to w czym problem jak wszystko gra Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
81bart Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Nauczyłem się już przez te ponad pół roku, że w akwarystyce morskiej, nic nie jest tak oczywiste, jak by się wydawało... Postaram się dziś wieczorem zrobic jakąś fotkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guucio8 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Weź je nakarm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
81bart Zgłoś Napisano 27 Lutego 2015 Odświerze trochę temat Zmieniło się przez ten rok akwa teraz wygląda jak poniżej, ale nadal korale słabo rosną. Parametry : no3-0 brak zmiany koloru salifert PO4 brak zmiany koloru salifert kh 8,3 Ca 430 Mg 1380 Zauważyłem że lepiej rosną twarde niż miękkie koralowce... Ciągle mam brązowy osad na pompach i piasku nie mogę tego usunąć stosowałem serra silicate i silicarbon. Zastanawiam się czy powodem mogą być krzemiany... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2015 miękasy lubią jak jest w wodzie bagienko. Jak tam z ro? karmisz czymś korale? i ile? Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
81bart Zgłoś Napisano 27 Lutego 2015 Nie wiem za bardzo czym karmić daje co jakiś czas mrożonki zmielone nocą. Jak daję Grotecha ABC to mi glony wyskakują momentalnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) Czyścisz glony wapienne ? widzę że w środku nich masz ubytki czy na pewno przy tej obsadzie podmieniasz 19litrów/tyd bo nie chce mi się wierzyć że masz ubytki w ca/mg na tej soli. Ja przy większej obsadzie i zbiornik obieg ok.500l podmieniam 30l co poprawka co 2 tygodnie i rosną jak szalone i dopiero od kiedy jadę na tej soli to ruszyły pełną parą czyli od początku roku przy tak skromnych podmianach szyba tylna zarosła nimi w 60-70%. Moim zdaniem masz niskie no3 i po4 a co do korali to też nie są jakieś szybko rosnące turbo biorąc pod uwagę że miałeś mniejsze szczepki. Edytowane 27 Lutego 2015 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 28 Lutego 2015 Wreście ludzie w 3 zakładce zaczeli Ci pisać sensownie. Powiem Ci dlaczego nie rosną Ci miękasy. Aby mieć super przyrosty i pięknie otwarte miekasy musisz je rozmieścic odpowiednio w akwarium wzgledem cyrkulacji a co najważniejsze nie przy takich parametrach jak masz chłopie.Kiedyś jak mi miekasy najlepiej rosły to miałem 5 razy wieksze wyniki po4 i no3 Wiem,ze są tacy którzy potrafią przy niskich utrzymać ale do tego trzeba mieć świetne oświetlenie,nie za mocne i KARMIĆ na maxa ! Koral musi mieć znacznie wiecej pokarmu przy takich parametrach ... Dobrym rozwiązaniem jest fitoplankton+jod ... mix owoców morza ,plankton czerwony + aminokwasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Foo lszklo Zgłoś Napisano 28 Lutego 2015 zdejmij z odpieniacza kubek na około 2-3 tyg od razu zobaczysz różnice masz za czysta wodę karm korale mrożonkami co 2 dni Cytuj 180x60x60 SPS PROJECT 26-04-2009 BioPelletes 08-03-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
81bart Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 Odpieniacz mam wylaczony juz 3 miesiace podmiany robie regularnie na soli H2Ocean Ubytki glonow wapiennych sa przez jezowca ktory wcina je jak szalony. Leje pelnego ballinga 50 ml dziennie ( spadajace kh) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach