Skocz do zawartości
helmofon

Jak zrobić zbiornik do automatycznej podmianki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wszyscy wiemy lenistwo prowadzi do powstawania rzeczy doskonałych i tu mam problem.

Zbiornik do podmianki jaki jest każdy wie, albo lepiej będzie, jaki sobie każdy wymyśli.

Ale ma jeden mankament, ma płaskie dno.

W jaki sposób wypompować z niego całą zawartość aby nic w nim nie zostało.

Kombinuję z jakimś syfonem na spodzie, gdzie zmieści się przelot lub śrubunek.

A może pochyłe dno w kierunku odpływu ?

Macie jakieś patenty.

Pozdrawiam

Robert "Hełmofon"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam w beczce 30l :) zawsze da sie podniesc jak cos jest minimalnie na dnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobna pompkę i problemu brak http://bhlew.info/sklep/img/p/64-107-thickbox.jpg

Start: 12.10.2012, 80/40/40 front OptiWhite, sump 69/30/30 +dolewka 8l, 128l + 45l

LR 15 kg, LS 9 kg, Odpieniacz Blau Scuma IT 110, 2x Tunze 6025, Lampa Pacific Sun Black Python 110w plus lampa GLO HAGEN 2xt5 ATI Aquablue, Pompa obiegowa Tuzne Silence 1073.020, Grzałka Jager 150W, Autodolewka aqua-trend, 1x Moonlight LED 1 Watt, Sól: Reef Crystals , Balling, SUMP: siporax 4l, refugium - 18/30/22h -swiatlo LED 10W 6500k - glony: Caulerpa Grape C . Racemosa, wata, filtr przepływowy DIY na węgiel na pompce Tunze Silence 1073.008, sera silicate clear, 3x pompka perystaltyczna ze sterownikiem mirekkon.pl

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze wystarczy na pompke zalozyc na wejsciu kolanko, ktore bedzie 1 mm nad dnem (lekko skosnie sciete, zeby sie nie przyssalo) ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobna pompkę i problemu brak http://bhlew.info/sk...07-thickbox.jpg

Jaka ma wydajność, bo nie widzę podmianki tak z 200 litrów

Moze wystarczy na pompke zalozyc na wejsciu kolanko, ktore bedzie 1 mm nad dnem (lekko skosnie sciete, zeby sie nie przyssalo) ?

I to może być dobre rozwiązanie, jak się dobrze ustawi to zostanie jakieś ze 2 mm słupa wody na całej powierzchni dna.

Pozdrawiam

Robert "Hełmofon"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zastosowałem głowicę z najmniejszego filtra wewnętrznego atman, chyba at300. Ta głowica zasysa od spodu i zostawia max 3mm wody na dnie.

Ten patent z kolankiem który opisuje Stani zastosowałem w pompie do podmian ( pompa nj1200), również się bardzo dobrze sprawdza.

Jeszcze dodam, że czym mniej wydajna pompa, tym więcej wody wybierze zanim się zapowietrzy.

edit:

Tą pierwsza pompa o której piszę zastosowałem do automatycznej dolewki.

Edytowane przez piniol (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam

AQUA

182l +60l + 50l : 90x45x45 :Razor 160W 16k: Jebao RW4 + Jebao RW4, 14 kg LR, 4 kg LS, Jetskim 120; 60x30x36  "Refugium" 3 x full spectrum+ techniczny 7 x royalblue 3 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne nie takiej odpowiedzi oczekujesz, ale przy podobnym litrażu używam dużego wiadra po soli. Pompka z linku ma duży sens, powolne podawanie świeżej solanki to raczej atut niż problem. Wszystkie dobre pomysły padły w wątku...

http://nano-reef.pl/topic/60363-organizacja-duzych-podmian-wody/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tą pierwsza pompa o której piszę zastosowałem do automatycznej dolewki.

No i ja mam taką do dolewki, obawiam się że jakby miała raz na dwa, trzy tygodnie przepompować 200 litrów na raz to szybko trzeba by było szukać następnej

Zapewne nie takiej odpowiedzi oczekujesz, ale przy podobnym litrażu używam dużego wiadra po soli. Pompka z linku ma duży sens, powolne podawanie świeżej solanki to raczej atut niż problem. Wszystkie dobre pomysły padły w wątku...

http://nano-reef.pl/...h-podmian-wody/

Ale ja nic nie napisałem o litrażu, napisałem natomiast że z 200 litrów podmianki trzeba przepompować.

Gdzie znalazłeś takie wiadro ;)

I dzięki za linka niestety szukajka przy niektórych tematach jest bezradna.

Pozdrawiam

Robert "Hełmofon"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ja mam taką do dolewki, obawiam się że jakby miała raz na dwa, trzy tygodnie przepompować 200 litrów na raz to szybko trzeba by było szukać następnej

Co do wytrzymałości tych pomp mogę się tylko wypowiedzieć w przypadku wody słodkiej, i jest całkiem niezła.

Generalnie chodziło mi o zastosowanie głowic z filtrów wewnętrznych, niż wskazywanie konkretnego modelu.

Zawsze pozostaje patent z kolankiem :)

poniżej wklejam Ci fotkę z moim egzemplarzem.

med_gallery_13084_2907_556600.jpg

Edytowane przez piniol (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam

AQUA

182l +60l + 50l : 90x45x45 :Razor 160W 16k: Jebao RW4 + Jebao RW4, 14 kg LR, 4 kg LS, Jetskim 120; 60x30x36  "Refugium" 3 x full spectrum+ techniczny 7 x royalblue 3 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewniam cię, że te pomki potrafią b. dużo znieść.

Wyszukiwanie dużo lepiej działa przez googla niż przez forum.

Pisałem o wiadrze po soli morskiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem o wiadrze po soli morskiej...

To tylko 20 litrów, teraz tak robię i daję radę.

Ale będę potrzebował podmienić od 100 do 200 litrów (zależy ile wyjdzie 10% ogólnej pojemności baniaka)

Ale link który podałeś to jest to, muszę się tylko wczytać i rozrysować.

Natomiast mi bardziej chodzi o to jak wykonać zbiornik tudzież pompę - piniol dzięki, chyba tą drogą pójdę.

No chyba żeby ktoś wpadł na inny pomysł

Pozdrawiam

Robert "Hełmofon"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy masz taką możliwość, ale ja jeśli miejsce pozwoli zrobię w sumpie dodatkową komorę na podmianę. Będzie ona miała pojemność 10% systemu i będzie pierwszą komorą w sumpie. Hydraulika będzie tak wykonana, żeby była możliwość zakręcić zawór na spływie do tej komory i odkręcić do następnej. Zostanie wtedy ona włączona z obiegu i będę mógł sobie ją opróżnić i spokojnie nakapać wody RO i posolić, po czym włączyć do obiegu.

Pozdrawiam, Marek (z telefonu)

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co napisał Marek jest piękne i genialne w swojej prostocie. Często ludzie mają wielkie pustawe sumpy bez pomysłu na dodatkowe zastosowanie. Wystarczy dokupić jeden trójnik, kolano, zawór do standardowej instalacji zrzutu i gotowe! Jednak w tym układzie należy po podmianie w jakiś łatwy sposób opróżnić pierwszą komorę przed kolejną podmianą i wracamy w ten spoób do pierwszego pyt. autora wątku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest problem. Wystarczy pozostałość której nie zassa pompa uwzględnić w objętości komory i odpowiednio policzyć ilość soli do sporządzenia solanki.

Pozdrawiam, Marek (z telefonu)

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wszyscy wiemy lenistwo prowadzi do powstawania rzeczy doskonałych i tu mam problem.

Zbiornik do podmianki jaki jest każdy wie, albo lepiej będzie, jaki sobie każdy wymyśli.

Ale ma jeden mankament, ma płaskie dno.

W jaki sposób wypompować z niego całą zawartość aby nic w nim nie zostało.

Kombinuję z jakimś syfonem na spodzie, gdzie zmieści się przelot lub śrubunek.

A może pochyłe dno w kierunku odpływu ?

Macie jakieś patenty.

A dlaczego masz ciśnienie na wypompowanie całości ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tak :

DSC02489.JPG

Dodatkowy zbiornikk 100l w obiegu do którego wpływa woda przez przelot na końcu z wężem, którego to przekładam bezpośrednio do sumpa na czas popdmiany.

Wylot połączony do sumpa, spust wody w kanalizację na dole tego zbiornika, dodatkowy mniejszy przelot jako zabezpieczenie i póki co jeszcze małą pompe która pchnęła troche wody i wyeliminowała "siorbanie".

Może z automatyczną podmianą nie ma to nic wspólnego ale trochę ułatwia, w takim przypadku podmiana jest powiedziałbym "bezstresowa" dla zbiornika bo po włączeniu w obieg świeża woda miesza się chyba nieco wolniej niż wlana bezpośrednio w sumpa.

Całej wody oczywiście w kanalizację nie jestem wstanie spuścić bo zawsze coś zostanie ale nie tak dużo żeby jakaś tragedia z tego była ... zresztą zbiornik można przepłukać zanim się go zaleje bo na czas podmiany jest wyłączony z obiegu. Na spływie w kanał mam założone kolanko (na zdjęciu go nie ma) które jest kilka mm od dna co powoduje że zaciąga nieco więcej wody z dołu niż z poziomu na którym jest wkręcony śrubunek.

Edytowane przez J@cekWro (wyświetl historię edycji)

900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego masz ciśnienie na wypompowanie całości ?

Jak zostanie ta resztka na dwa tygodnie, miesiąc nie spaskudzi się ?

Wszyscy piszą że solanka musi być mieszana i niemożna jej trzymać bez cyrkulacji.

A druga sprawa to parowanie, poco dodatkowe źródło i to w szafce.

J@cekWro - muszę to ze dwa razy przeczytać :) niezły matrix

Miklas - proste i chyba by dało radę ale ...

W tej komorze będzie notorycznie zbierał się syf z całego akwarium.

I tak jak dobrze zauważył tomm jesteśmy przy pierwszym poście z tą różnicą że trzeba odpompować wodę + syf

Edytowane przez helmofon (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam

Robert "Hełmofon"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu na tygodnie czy miesiąc ma zostać syf na dnie.

Jak na mój gust taki zbiornik super sprawa też pod względem zbierania syfu bo w sumpie mam czysto.

Woda wężem spływa na dół zbiornika a przelewa się grawitacyjnie górą, ruch wody jest nie za duży więc syf nie przelewa się do sumpa.

Podmiany robię co 1-2 tygodnie i nie ma raczej mowy o prestoju tego zbiornika.

Przekładam obieg do sumpa, wodę spuszczam, płuczę zbiornik, nalewam nowej wody, sypie sól, włączam grzałkę i małą tunze 6025 i się miesza. Po wymnieszaniu pzekładam węża i obieg idzie znów przez zbiornik. Żadnych dłuższych przestojów, chyba że na własne życzenie ale wtedy nie ma mowy żeby go nie przepłukać. :smiling:

Edytowane przez J@cekWro (wyświetl historię edycji)

900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki zbiornik za chwilę będę miał dwa lata i nie przeszkadza mi,że tam zostaje mi 0,5-1cm solanki po każdej podmianie a w większości razy robiłem podmianę co dwa tygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja problem z pozostawaniem odrobiny starej wody w zbiorniku "podmiankowym" rozwiązałem przez płukanie go. Woda RO/DI nalewa się do około 10 cm tak by zakryć pompę cyrkulacyjną T6060, włączam ją na kilka min i ponownie robię zrzut do kanalizacji. Po płukaniu ponownie nalewa się RO/DI, tym razem do przelewu a po posoleniu i rozmieszaniu nowej solanki włączam pompę mieszającą nową wodę z wodą w sumpie. Ale i tak co jakiś czas czyszczę zbiornik podmiankowy z nalotu na ścianach, mam go na platformie z kółkami i po prostu jadę z nim do łazienki i wtedy woda pod ciśnieniem i gąbka. BTW. dlaczego nie działa "enter" z nową linią?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie najprościej wkleić do środka drugą szybę np 12 z otworem i do tego zagłębienia włożyć pompę wtedy cała woda wpłynie do tej niecki i jeżeli coś nie odpompujemy to jedynie z tego zagłębienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.