Skocz do zawartości
Maćko

Oświetlenie ATI Sunpower do zbiornika 100x50x50

Rekomendowane odpowiedzi

Ale Giesmann to napradde dobre lampy i nie ma sie co czepiac hipsterow.

Zapytales wiec ludzie Ci podpowiedzieli za i przeciew, Ty natomiast podjales zupelnie inna decyzje. Wiec czesc ludzi moglo to zdziwic po co pytales skoro kupiles co innego.

Ze lampa nie miala akranu ochronnego to trafila Ci sie w obnizonej cenie. Jest git.

Mozna tez zamiast wieszania lapy, polozyc ja na akrylowych poprzeczkac. Im blizej lustra wody tym lepsze skupienie, wyglada to estetyczniej a sama lape latwo przesuwac czy zdejmwac. Nawet siedzac nisko przed akwarium lampa nie daje po oczach.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację dokonałem innego wyboru i so far so good.

Grześ a powiedz z czego najlepiej zrobić ten splash screen?

Ponoć pleksa się topi więc zostaje chyba poliwęglan pytanie tylko czy z ochroną UV czy bez. I myślę że taki 3mm będzie ok.

Z tymi podstawkami też dobry pomysł, widziałem coś takiego u kolegi Astis i wygląda to całkiem estetycznie

Edytowane przez Maćko (wyświetl historię edycji)

250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam sie na materialach i co ATI np stosuje. Cos mususz dac bo za kilka tygodni bedzie po odblysnikach. No i nie moze filtrowac widma.

Sam pomysl na mocowanie lampy wyglada tak:post-8731-1391023444,99_thumb.jpgpost-8731-1391023471,8_thumb.jpg

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak u ciebie ale pamiętam że u mnie co tydzień musiałem czyścić odbłyśnik w taniej chińskiej lampie, dużo czasu to nie zajmuje ale z czasem po prostu się nie chce prowadzić tej systematyczności.Skuteczność większa ale czy kosztem czyszczenia jest to potrzebne przy 250l i 8xT5.

Tak czy siak wygodniej się czyści lampę której nie trzeba ściągać z linek.

Czy masz przyklejoną lub przyczepioną tą lampę do tych szklanych nóżek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupowalem lampe to dystrybutor w UK proponowal takie "akrylowe patyki"

Lampa na nich po prostu lezy. Dzieci nie ma, lampa nie wystaje poza obrys a w domu nikt nikogo nie popycha :D

Jak dla mnie najwygodniejszy sposb na lampe. Sciagam kiedy w baniaku jest cos wiekszego do zrobienia,

Kiedy slonce swieci przesowam na tyl zeby wpadlo jak najwiecej tego slonka. Czysczona regularnie wyglada jak nowa. Nigdy wiecej linek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupowalem lampe to dystrybutor w UK proponowal takie "akrylowe patyki"

Lampa na nich po prostu lezy. Dzieci nie ma, lampa nie wystaje poza obrys a w domu nikt nikogo nie popycha :D

no właśnie chciałem o tym wspomnieć, ja bym się imo bał taką lampę, często są kołtuny kabli i się niechcący pociągnie albo grzebiąc chyba że braknie miejsca i trzeba ją ściągnąć.Można przykleić coś do 2 końców lampy żeby się nie zsunęła ale ja i tak uważam że nie ma nic estetyczniejszego niż linki , chociaż razer ma ładne stojaczki to i tak linki są pro elite.

Edytowane przez Ben_sage (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjalem dzisiaj koronę i cyknąłem parę fotek.

Giesmann Prawy

Giesmann Przód

Giesmann lewy

Teraz musze pomyśleć jak ukryć powrót z sumpa

Edytowane przez Maćko (wyświetl historię edycji)

250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślicie że jak wyjmę po jednej świetlówce ze statecznika to będzie on działał poprawnie? Czy nie zaświeci w cale bo np obwód będzie nie zamknięty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Blau 10x80 świeci tylko parami :(, nie da się zrobić np. 7x80...tzn. po moich przeróbkach, bo oryginalnie inaczej były połączone te stateczniki i nie wiem, czy się da, ale ja kupiłem złom do reanimacji. Teraz, po dojrzewaniu musze kupić jakąś normalną lampę i nowe świetlówki... Też mnie ciekawi, czy np. w Ati Sunpower mozna odpalić 7 z 8 świetlówek???

Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ATI 8 x ... mozna nie odpalac numeru 3 i 6. Z pozostalych raczej nie mozna sobie jednej odlaczyc, sa chyba po dwie na stateczniku.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ATI ma 3 kable zasilające czy 2? Mój ma 3 i faktycznie jak się wyjmie jedną świetlówkę z pary to nie świecą obie.

Mam 4 stateczniki 2x39W. Na razie po prostu wyjąłem 2 świetlówki z kanału 1 i 2 i świecę 6. Swiatła jest dość :) ale jak dorzucę jeszcze parę LPS na piasek to będzie trzeba pomyśleć nad dodatkowymi dwiema

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATI 8x... ma dwa kable. Pierwszy odpala dwie świetlówki (nr 3 i 6 ), drugi odpala pozostałe.

aquarium14832.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buuuu, ja potrzebuję 7x80...i co teraz? :p

Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wyliczyles :thumbup:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.