szwagier Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Witam. Mam problem z tymi dwoma koralami. Jeden trafil do mnie 2 tygodnie drugi miesiac temu. Oba korale leza na dnie w lekkim przeplywie nie bezposrednio pod lampa. Oba korale w ogole sie nie pompuja. Nie gubia tkanki. Jedynie nieznacznie pompuja sie z godzine po zgaszeniu swiatla. Poniewaz oba korale sa troche podobne wiec moze cos jest w wodzie co akurat im moze przeszkadzac. Inne LPSy sa w swietnej formie. Troche info o zbiorniku 400l Lampa LED + 4T5 PS W zbiorniku miekie, LPSy i ukwialy Odpieniacz na podstawie BK200 na pompie tunze 7litrow siporaxu Zasolenie 1.023 mierzone splawikiem i profiluxem Ph 7,7 - 7,9 NO3 - 9 PO4 - 0,11 hanka Kh - 8,5 Mg 1450 Ca 450 Sol AF FSRS Karmienie AF coralE coralA coralV codziennie na zmiane. Co jakis czas fitoplankton i reefperls Dzieki z gory za jakies wskazowki Edytowane 30 Stycznia 2014 przez szwagier (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 1.potrzebny jakiś adsorber na fosforany 0,11 to wiele za dużo . 2.zmniejsz światło lub przestaw je w słabsze albo bardziej zasłonięte miejsce te korale nie lubią mocnego strasznie światła zwłaszcza białego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ninepm Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Z własnego doświadczenia powiem, że prawdopodobnie światło ledów jest dla nich za mocne, szczególnie jeśli są bezpośrednio pod nim. Przerabiałem dokładnie to samo z tym 2 koralami, welsophyllia aż mi mocno rozjaśniała, pomaga postawienie nie koniecznie na dnie co po prostu w mocnym cieniu, przy odpowiednim miejscu zauważysz różnice w pompowaniu w ciągu dnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Nie sądzę żeby była to wina światła. Oczywiście mogą od nadmiaru światła wyblaknąć ale pompować się powinny. Napisz jednak wiecej co to za lampa i jak rozkręcona. Ja obstawiam że mają zbyt silną cyrkulację. P.S. Jak długo funkcjonuje zbiornik? Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwagier Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Rowa juz wlozona, sprobuje przestawic w ciemniejsze miejsce + zgasze ledy i zostawie same 4 szt t5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Rowa juz wlozona, sprobuje przestawic w ciemniejsze miejsce + zgasze ledy i zostawie same 4 szt t5 Nie masz zbyt mocnej cyrkulacji w miejscu gdzie stoją? Jak długo funkcjonuje akwarium? Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwagier Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Postawilem je w miejscach gdzie cyrkulacja jest bardzo mala. Akwarium ma rok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Damian P 0,11 ? dla Lps? no na pewno nie są to idealne warunki ale daleko do tragedii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 dla lpsów może jak kto woli ,ale nie dla wellsophyli czy scolimi mam ,miałem i pewno będę miał parę tych korali i gwarantuję że PO4 0,11 nie jest dla nich najlepszym środowiskiem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Jak dla mnie to nie jest wina fosforanów . Kiedy u mnie podbiły do 1,21 korale wyglądały wyśmienicie (utrzymywały się na poziomie ponad 0,7 przez monad miesiąc ) . Nie miałem żadnego z tych gatunków . Ale spsy miały się świetnie, były przyrosty i kolor . Edytowane 30 Stycznia 2014 przez felek (wyświetl historię edycji) Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 kolego @felek super możesz pokazać te spsy które miały się świetnie w takiej wodzie i lpsy ? Za chwilę Panowie dojdziemy do wniosku że po4 jest nie istotne no3 tak samo oświetlenie to szczegół ,podmiany to mit wymiana świetlówek jest napędzana przez nieuczciwe sklepy a sól można kupić w Tesco . Dla mnie wniosek jest jeden żaden z was nie miał scolimi ani welsophyli dłużej niż dwa miesiące skoro piszecie taki newsy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Po co się tak oburzać. Aktualnie korale lps są na przetrzymaniu w innym akwarium, ale zaręczam że czuły się świetnie. Spsy miały przyrosty , hystrix który przyjechał do mnie brązowy , zrobił się różowy. Zdjęcia pokazujące to że spsy, które zostały (bo część sprzedałem) żyją masz w moim temacie i w ogłoszeniu na targowisku (tam korale były po 1,5 miesiąca w wysokim PO4 ) Edytowane 30 Stycznia 2014 przez felek (wyświetl historię edycji) Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 ok to chyba jest wyczerpujący przykład Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BYNT Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Gdzie sps przy takich fosforanach? Nie przesadzajmy. I tak jak Damian pisze w przypadku tych LPS niskie fosforany są pożądane, chyba że ktoś chce utrzymywać parametry bliskie gnojówki...powodzenia w takim razie. Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piniol Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Co do wellosopyhylli to stawiał bym na jakiegoś amatora jej polipow lub tkanki. Mam taką 7 gębowa i wszystkie przypadki dużego skurczania się korala przez dłuższy czas były tym spowodowane. Amatorem polipow był brzydal, a tkanki...hepatus , poważnie, mam na to świadka. Parametry masz wg mnie ok, a ledy mam i ja . Stawiam na obsadę. Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam AQUA 182l +60l + 50l : 90x45x45 :Razor 160W 16k: Jebao RW4 + Jebao RW4, 14 kg LR, 4 kg LS, Jetskim 120; 60x30x36 "Refugium" 3 x full spectrum+ techniczny 7 x royalblue 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwagier Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Mam i hepatusa i brzydala ale nic nie zauwazylem. Jutro sprobuje zrobic jej jakies przezroczyste przykrycie z dziurkami i zobacze jaki bedzie rezultat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) kolego @piniol tak sobie poszukałem kilka zdjęć moich lpsów i proszę wyprowadź mnie z błędu bo według mnie są w dobrej kondycji a po4 mam zazwyczaj nie wyższe niż 0,03 ,więc coś tu nie gra ja pisze koledze że ma wysokie po4 jak na te korale a wy wszyscy równym chórkiem że parametry są ok więc się trochę zagubiłem ?? może coś na potwierdzenie waszych teorii że lpsy lubią po4 w dawkach 10x wyższych niż się zaleca? ps. dla kolegi @Marcmonk z sebforum to są korale na soli AF Edytowane 30 Stycznia 2014 przez Damian07 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 Ale soczytsy favites z 7 fotki Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 Damian, widze ze zrobiles sie fachowcem od LPS-ow. Super wygladaja Nic nie mowiles Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piniol Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Damian, pisałem tylko o welsophylli bo z nią miałem podobne doświadczenia. Sam gdy skurczyła się na maxa i utrzymywała ten stan przez tydzień stawiałem na parametry, w moim przypadku na wahania KH. Skończyło się na zakupie pompy dozującej. Przyczyna okazała się bardziej prozaiczna - brzydal. Jestem daleki od generalizowania na temat wszystkich lps-ow. Ładne te twoje LPSy BTW Szwagier: Jeżeli to brzydal, to po odłowieniu welsophyllia bowinna sie podnośić już po raru dniach, tak było u mnie. Jeżeli chodzi o hepatusa to wydaje mi się że moj przypadek należał do bardzo rzadkich, i najprawdopodobniej u Ciebie żadnej szkody on nie robi. Edytowane 31 Stycznia 2014 przez piniol (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam AQUA 182l +60l + 50l : 90x45x45 :Razor 160W 16k: Jebao RW4 + Jebao RW4, 14 kg LR, 4 kg LS, Jetskim 120; 60x30x36 "Refugium" 3 x full spectrum+ techniczny 7 x royalblue 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 @Raf to Platygyra. @Stani fachowcem czy nie ale się już tego czytać pomału nie daje jak ktoś pisze że PO4 0,11 to całkiem dobre parametry dla lpsów , ja tylko pytam dla których tak jakby te korale występowały w Morzu Fosforanowym bo nie tym samym co spsy . Tylu ekspertów ,a nikt nie rozróżnia co to są parametry optymalne (jakie powinny być) a parametry w których kilka gatunków jest w stanie przeżyć . Dlatego wkleiłem lpsy które na pewno nie będą happy z tak zasyfionej wody i jako pierwsze dadzą o tym znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 Ale masz naprawde wspaniala kolekcje Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piniol Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Jakieś zmiany z welsophyllia? Odseparowales tego brzydala? Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam AQUA 182l +60l + 50l : 90x45x45 :Razor 160W 16k: Jebao RW4 + Jebao RW4, 14 kg LR, 4 kg LS, Jetskim 120; 60x30x36 "Refugium" 3 x full spectrum+ techniczny 7 x royalblue 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwagier Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Tak, polozylem je obok siebie i przykrylem takim przezroczystym koszyczkiem z pomidorow z dodatkowymi otworami. Oba pompuja sie juz do okolo polowy swoich max rozmiarow. Nie wiem czy to wina ktorejs z ryb czy mniejszej cyrkulacji i swiatla poprzez pudelko. Dodatkowo obnizylem po4 do 0,03. W weekend sciagam pudelko i bede dokladnie obserwowal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Szkoda, że zrobiłeś kilka zmian naraz i teraz nie wiadomo co było powodem. wysłane przez tapatalk Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach