Skocz do zawartości
Policmen

Witam powolne spełnienie marzeń.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Mam na imię Artur i jestem pozytywnie zakręcony tym hobby (jak mi się wydaje) od około 20 lat. Zawsze podziwiałem akwaria morskie i ich właścicieli lecz brakowało mi odwagi na spróbowanie swoich sił w tej dziedzinie akwarystyki.

No cóż nadszedł czas na próbę swoich sił i spełnienie marzenia.

Początkowo mam zamiar uruchomić nieduże akwarium o wym. 60x40x40 cm czyli 96 litrów pojemności pełne OPTI.

Obecnie dysponuję do tego lampą 2xT5 24W i 150W HQI jako odpieniacz mam zamiar zastosować Deltec MCE600 może trochę na wyrost ale jeśli bakcyl załapie i będę widział , że coś mi z tego wyjdzie może powstanie trochę większe. Planowana obsada oparta na LPS i jakimiś drobnymi przedstawicielami flory oraz 6-8 kilo żywej skały. Wystartować chcę na skale odgazowanej z żyjącego już zbiornika podobnie woda i piasek ponoć znacznie skraca to czas dojrzewania zbiornika. Mieszkam w Bolesławcu woj. Dolnośląskie i z chęcią nawiąże kontakt z posiadaczami morskiego akwarium w pobliżu. Oczywiście mile widziane dobre rady na początek bądź wskazówki co do sprzętu jaki mam jeszcze nabyć. Jeśli ktoś dysponuje jakimiś zbędnym sprzętem, który mogę wykorzystać w swoim zbiorniku z chęcią rozważę każdą ofertę. Pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość bo jak znam życie jeszcze nie raz będę wołał POMOCY panowie coś się dzieje choć szczerze mam nadzieję ,żę nie diabeł taki straszny jak go malują.

Pozdrawiam Artur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do sprzętu który wymieniłeś potrzebny będzie filtr do wody RO DI, jakaś grzałka, salimetr.

Uzbroi się w cierpliwość i wszystko będzie śmigać :thumbup: .

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur - w tak malym akwarium nie musi byc szklo opti. Opti ma znaczenie tylko przy grubszych szybach. W swoim nie zauwazysz roznicy poza kosztem

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dasz rade :) tez każdy z nas zaczynał od początku tak więc trzymaj się i cierpliwości a będziesz podziwiał już tylko większe solank :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miło widzieć kogoś z okolicy. Planujesz sumpa?

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odezwę z waszej strony zbiornik już mam do chwili obecnej funkcjonuje w nim aranżacja nature aquarium mam nadzieje , że zdobędę się na jej wystawienie na konkurs w tym roku. Filtr RO także już posiadam co prawda podstawowy filtr RO 3 membrana 75 zapakowany i nigdy jeszcze nie używany. Brak miernika i salimetra ale to chyba najmniejszy problem. pozostaje jeszcze wybór cylkulatorów jestem na etapie szukania jak najmniejszych wymiarowo no i oczywiście pozostaje sprawa automatycznej dolewki ale tu będę rozglądał się za jakąś używką w dobrym stanie. No cóż cierpliwie do celu i tyle. Oczywiście czekam na kontakt z pobliskimi akwarystami morskimi.

Pozdrwaiam Artur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do sprzętu który wymieniłeś potrzebny będzie filtr do wody RO DI, jakaś grzałka, salimetr.

Uzbroi się w cierpliwość i wszystko będzie śmigać :thumbup: .

przy takim oświetleniu to zamiast niepotrzebnej grzałki zbierał bym na chłodziarkę :)

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie planuję sampa dlatego mój wybór padł na opisany wyżej odpieniacz jeśli chodzi o oświetlenie zobaczymy jak będzie HQI nie będzie pracować cały czas. Lampa w pełni zautomatyzowana więc trochę popróbuję z ustawieniami. zastanawiam się tylko nad wyborem jarzeniówek czy dwie niebieskie czy też jakaś biała i niebieska tu proszę o poradę obecnie w Lampie dwie T5 24w 965 PHILIPSA i żarnik 150W ADA NAG GREN. Oczywiście mam żarnik do morskiego BLV NEPTURION HIT DE 150W 14000 K na początek chyba może być. Nocne oświetlenie niebieska LED coś koło 1W. Filtr RO może też na razie starczy bez DI jeśli nie to niestety następny zakup na liście qwa i to i to dużo się tego zbiera w słodkim mogę odpalić jeszcze ze trzy zbiorniki tyle się sprzętu nazbierało :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miło widzieć kogoś z okolicy. Planujesz sumpa?

Witam nie planuję i też mi miło , że odezwał się ktoś z okolic liczę na kontakt.

pozdrawiam Artur.

Edytowane przez Policmen (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filtr RO może też na razie starczy bez DI jeśli nie to niestety następny zakup na liście

Samo RO nie wystarczy, zaopatrz się w DI

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

8d1e1a2ed99b757d8e690344053b20d8u341a313.png?upd=20140802221928

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego Nepturiona dodalbym dwie ATI Blue + lub po prostu Osram 67.

Starego piachu bym nie zabieral.

Dwie Tunze 6015 wystarcza.

No to powodzenia. :thumbup:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisze Stani. Mialem Nepturiona 14k i 16k i oba zarniki dawaly na moje oko zbyt zolte swiatlo. W lampie wszystkie cztery rury mialem niebieskie

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żarnik 150W ze świetlówkami 2x24W czyli razem 198W na akwarium o wysokości 40cm to nie za dużo?

Akwarium 300L (120x50x50) front i boki z OW + sump 100L

Odpieniacz Deltec MCE600 (na czas dojrzewania) WhiteSkim200, cyrkulacja 2xtunze 60856045, Lampa LED 240W DIY od Tomasza, dolewka AM SP3000, obieg: NJ4500 Jebao DC6000

Start 13.12.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.