Skocz do zawartości
Simon

Zebrasoma xanthurum i Zebrasoma flavescens w 1 akwa?

Rekomendowane odpowiedzi

Slinka mi cieknie i chcialbym dolozyc taka rybke (Purple Tang-Zebrasoma xanthurum) do mojego 350litrowego zbiornika. W akwa jest w miare duzo skaly (kolo 70kg - skala i reef bones) i sporo kryjowek. Moj 'guru' ktoremu prawie bezgranicznie ufam twierdzi ze mi wytnie raz dwa moja Zebrasoma flavescens. Mam tez Paracanthurus hepatus - to sam wiem ze sie bede musial pozbyc bo ma praktycznie identyczne ubarwienie. Myslalem zamienic hepatusa na Yellow Eye Tang (Ctenochaetus strigosus) i sprobowac wpuscic Zebrasoma xanthurum ale 'guru' nie daje mi szans. Mial czy ma ktos w podobnej wielkosci zbiorniku Purple Tanga z Yellow albo jakimis innymi?

180x75x75 + sump 240litrow + fragowe 150x60x20, 2x400W+8x39W, Fragowe 6x54W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy w jakiej kolejności zasiedlasz zbiornik. Ta ostatnia , która trafi do zbiornika będzie na końcu chierarchi i będzie musiała sie podporządkować.

Jeśli zamierzasz wpuścić Xanturum jako ostatnią z wymienionych pokolców to napewno nie przejmie ona władzy. Właśnie to ona będzie musiała odpierać ataki Flavescens, mimo że oglnie jest przyjete że jest bardziej agresywna od flavescens.

Również posiadam wymienione przez ciebie ryby i rządzi Hepatus, potem jest flavescens a na końcu xanturum mimo że jest większa od flavescens, ale była wpuszczona jako ostatnia.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak duzy masz baniak?

180x75x75 + sump 240litrow + fragowe 150x60x20, 2x400W+8x39W, Fragowe 6x54W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Simon moj znajomy ma 900L i trzyma parke Xanthurum, parke Flavescens i parke Hepatusow i wszystko jest ok z tym ze on wpuszczal wszystkie na raz bo obsade mial z gory ustalona, w baniaku rzadza Xanthurum ale obywa sie bez jakis krwiozerczych walk. Inna sprawa ze ryby sa w parach a wiec ich agresja jest z definicji mniejsza niz przy pojedynczych egzemplarzach.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dokładnie tak jak napisał andrniew jeśli Xanturum zostanie wpuszczona ostatnia to będzie musiała się poddać dominacji pozostałych pokolców.Inaczej miała by się sprawa jeśli została by wpuszczona za jednym razem z pozostałymi rybami.Wtedy jeśli wymienione gatunki(Flavescens ,Hepatus,Xanthurum)były by podobnych rozmiarów walczyły by ze sobą o dominację.W rezultacie najsłabsza zapewne by w końcu padła.Lepszym rozwiązaniem w takie sytuacji jest różna wielkość rybek tak aby w miare "bezboleśnie"ustaliła się dominacja jednego osobnika.Dobre rezultaty daje również troche inna niż standardowa zabudowa zbiornika.Zamiast często praktykowanej zabudowy w formie zatoczki lub ściany rafowej,można wykonać kilka pionowych słupów.Pokolce będąc nieustannymi pływakami mają wtedy możliwość pływania nie tylko od prawej do lewej jak przy zatoczce ,czy ścianie co podsyca agresję bo ryby widzą się cały czas.

Pozdrawiam :D

Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam Xanturum ale w mojej 600l mam flavescens,veliferum,hepatusa i nigrofuscusa. I w takiej kolejności były wpuszczane, lecz pomiędzy żółtym a veliferum i hepciem była duża różnica wielkości i czasu (żółtko było wieksze). Na koniec doszedł po pewnym czasie nigrofuskus (bardzo mały) i początkowo musiał się ukrywać lecz teraz to on przejął włądzę, ale raczej się dogadują, mają dużo kryjówek i zasłon (dwa wielkie sarco.) Najwazniejsze jest ustawienie skał!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.Mam na imie Krystian i prosze o pomoc.posiadam akwarium 200l, zywa skale, kilka rybek,krewetke,ukwialy i koralowce od ponad roku.wykonalam wszystkie testy, i wszystko sie zgadza.jednakze od kilku dni moj YELLOW TANG-(Zebrasoma flavescens)przestal jesc.nie wiem co sie dzieje i co moge w tym przypaku zrobic.prosze pomozcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Znam przypadek, że w 400 litrowym zbiorniku do obsady z wyrośniętą Z. flavescens dodano Z. xanthurum i dla tej ostatniej skończyło się to tragicznie. Po prostu została zakłuta. Mimo dużej ilości kryjówek, zawziętość żółtej zebrasomy była tak wielka, że goniła "atramenta" cały czas, a rano było już po nim.

Może rozwiązaniem była by zamiana na innego żółtka i wprowadzenie razem z xanthurumką do zbiornika.

Pozdrawiam. Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma reguly, nie nalezy uogolniac ze ten gatunek zawsze jest agresywny a inne lagodne - to zalezy od konkretnych osobnikow. Z tych wymienionych przez ciebie najbardziej agresywny w oparciu o moj zbiornik jest strigosus i to o klase wyzej od pozostalych. Xanthurum moge okreslic jako kompletne zero agresji. Ale moga sie trafic i zapewne by tak bylo, osobniki ktore beda sie zachowywac odmiennie, wpusc i obserwuj.

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie również xanturum jest najmniej agresywna z pokolców, mimo ,że jest od poczatku.

Czyli tak jak napisał @tdew zależy od konkretnego osobnika . Również karmienie ma duzy wpływ na agresje, ryba mało karmione zwłaszcza pokolce staja sie bardziej agresywne.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.