Skocz do zawartości
SunRose

Krab ale jaki i czy szkodliwy dla sps?

Rekomendowane odpowiedzi

kwarantanna to inaczej odosobnienie danego osobnika przeważnie przez okres ok 30-40dni celem wykluczenia ,przenoszonych chorób pasożytów itd. Jest to wymagane prawem unijnym więc Panowie o czym my tu teraz dyskutujemy ? Krab pasożyt jest do usunięcia w sposób mechaniczny . W tym samym czasie należy pozbyć się wszystkich innych plag a przynajmniej upewnić się że korale ich nie przeniosą ,przykładem mogą być montipory na których praktycznie w 100% będą ślimaki nagoskrzelne .Korale tak samo powinny być odkażone itd to jest obowiązek importera ,a to że tego w Polsce nikt nie przestrzega to jest tylko wina nas samych . Według mnie jest to nie do przyjęcia ,aby acropora która była dwa dni wcześniej w morzu trafiła bezpośrednio do zbiornika rafowego . To nie jest mój prywatny pogląd ,nie wyobrażam sobie ,aby ktoś mądry do zbiornika pełnego drogich korali włożył dzikusa tak z marszu tyczy się to każdej hodowli od ptaków przez gady po ryby .

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklep zrobi tyle ile potrafi albo tyle ile chce, a ew. konsekwencje ponosi klient.

Nie można ślepo ufać w skuteczność kwarantanny, bo nawet robiąc wszystko jak należy, istnieje jakieś niebezpieczeństwo. Bywa, że po kilku miesiącach od włożenia do zbiornika, coś wyłazi z kamieni i nie za wszystko można winić sprzedawcę.

Zgadzam się, że widoczne gołym okiem pasożyty powinny być usuwane podczas kwarantanny , ale to już pisałem.

Jak byśmy wymieniali się informacjami o takich potknięciach sklepów (z podaniem nazwy), to pewnie i w konsekwencji jakość towaru w końcu by wzrosła.

Edytowane przez rs (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez miałem dylemat. Usuwać Cymo, czy nie? Usunalem, acry padły. Prawdopodobnie bylo to przedawkowanie jodu, ale kto wie. Moze jednak cymo rzeczywiscie spowalnia white syndrom u acropor, a obecnosc cymo na koralu swiadczy, ze WS się zaczęło???

Jeszcze raz polecam, bo to wniosek z tego abstract'u. Moze ktos wyciagnie pełną wersje?http://researchonline.jcu.edu.au/24647/

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

A mnie dalej nikt nie wyjaśnił ja ledwo roczek w morskiej, więc proszę o to doświadczonych, czy jak odpalę akwarium na suchej skale lub jak niektórzy ostatnio coś tam piszą na ceramice -wszystko funkel nówki ze sklepu + martwy piach kupię lub wcale z niego zrezygnuję oraz zaleje to czystą solanką zrobioną u siebie w domu to żadnych plag nie będę miał i zbiornik sobie spokojnie dojrzeje, a plagi pojawią się dopiero wtedy gdy coś tam wprowadzę ? Ale jeśli tak to czy na koralach i muszlach krabów/ślimaków zostaną one przeniesione czy na rybach też mogą ? Bo sytuacja teoretyczna: rezygnuję z ekipy ślimaków i krabów a także koralowców a obsadę stanowić będą tylko ryby to plagi dalej nie powinny się pojawiać ? Bo nie będzie nośnika, który by je tam przeniósł. Dobrze piszę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak osuszysz ryby przed wlozeniem do akwarium, a może zdezynfekujesz, to teoretycznie tak.

Edit. I sól syntetyczna. ;-)

Edytowane przez Arduan (wyświetl historię edycji)

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plagi prawie zawsze są, można je zminimalizować, ale są.

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę,że zarodniki i przetrwalniki przyjdą i z rybami. Na nich i w ich wnętrzu.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Czyli skoro plagi zawsze są i nie da się ich w żaden sposób uniknąć to

plagi prawie zawsze są, można je zminimalizować, ale są.

Czyli skoro gapowiczów praktycznie nie da się ich uniknąć to widać na tym polega ten dział akwarystyki. A czy tymi gapowiczami będzie jakiś krabik podróżnik czy kolonia korali, glonów niepożądanych czy jeszcze coś innego to już ma zdecydowanie mniejsze znaczenie. Inna spraw, że to co dla 1 jest plaga dla drugiego będzie świetnym gratisem np różne miekkasy a nawet pewno dla kogoś pistoletowe. Zatem czy sklepy maja możliwość czy nie ich wyizolowania to już osobna dyskusja. Większość ludzi coś dostaje w gratisie od kogoś. Ja dostałem wieloszczety które tez są dla 1 plaga a dla innych świetnym dodatkiem do ekipy czyszczącej. Nota bene moje skończyły jako pokarm brzydala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

nie będę zakładał nowego tematu a odkopię ten. Mianowicie jakiś czas temu zakupiłem SPS`a w pewnym sklepie, a w raz z nim lokatorów na gapę. Koral, na którym byli gapowicze kraby zaczął tracić polipy, spotkało to też inne SPS`y, na których krabiki się usadowiły, czy na pewno są one problemem znikania polipów? Dodam, że działo się to tylko na koralach, na których zaobserwowałem, że są obecnie kraby. Udało mi się dziś je złapać i proszę o identyfikację "rozbójników". Są włochate, inne, które żyją u mnie na acroporach są gładziutkie i głównie różowe i nie zaobserwowałem, żeby coś z acrami było nie tak.

large_089.jpg.8b0cc4dabd08ce6c82c973a28adc32b2.jpglarge_088.jpg.0b65131af01875d174680af6ac1c9f6d.jpglarge_087.jpg.89eee5c98e788c55bc1ceae482fde642.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.