magainis Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Cześć, Mam problem ponieważ nie mogę dojść do ładu z KH w moim akwarium, Zaczęło się od tego, że przebadałem wodę testem saliferta i pokazał on wartość 6- czyli ok ale powinno być więcej, Postanowiłem zatem podwyższyć wartość KH- wybrałem preparat Kenta Tech CB dwa roztwory A i B. Z tego co napisali w instrukcji jeden to mikroelementy a drugi to bufor więc wyglądało ok. Zacząłem od połowy zalecanej dawki obu preparatów czyli 1,5ml na moje 54litry. Po dwóch dniach przepadałem wodę i test pokazał ok. 4,5-5. Szczerze mówiąc trochę zgłupiałem. Przebadałem też czystą solankę do podmiany- tu z kolei test nie pokazał żadnej wartości. Ale preparat testowy załączony do testu wskazuje wartość 6,5 czyli tak jak powinien. Nie mam wiele doświadczenia więc zapewne popełniam jakiś rażący błąd- byłbym wdzięczny za pomoc:) W zbiorniku nie zauważyłem żadnych negatywnych zmian, wszystko rośnie i pompuje się jak zawsze. Edytowane 19 Lutego 2014 przez magainis (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 ekspertem nie jestem ale moze zrob pomiary innym testem (np od znajomego) ewentualnie pomysl o zastosowaniu sody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 Mateusz, powiedz no tak szczerze czy cokolwiek szukales na temat KH na forum? Poza tym jest wiele podobnych watkow wiec na drugi raz prosze kontynuowac w istniejacym https://www.google.co.uk/search?q=problem+z+KH+nano-reef&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=sb&gws_rd=cr&ei=suYEU5DREoqp7Qbjx4CwDQ KH w zaden sposob nie mozesz traktowac w oderwaniu od pH, zasolenia, Ca i Mg. Owszem, mozesz dostac odpowiedz w stylu: Odstaw Kenta, kup NaHCO3 i dolewaj, bedzie git. Ale nie chodzi o to aby dac rozwiazanie problemu, tylko zeby znalezc jego przyczyne. Do tego jednak potrzeba wiecej informacji niz pare wynikow testow KH. Daj wiecej informacji o zbiorniku i obsadzie. Mozesz sobie pomoc postem z tego linku>>> http://nano-reef.pl/topic/48773-metryczka-nowicjusza/ Pomoz nam, zebysmy mogli pomoc Tobie Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magainis Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 Ok, faktycznie juz chyba wiem w czym problem. Szukalem wczoraj tematow o kh ale jakies mniej wartosciowe mi wyszukalo. Rozumiem ze lepiej szuka google niz wyszukiwarka forum. Prosze w takim razie o usuniecie tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adzios Zgłoś Napisano 5 Marca 2014 Tester się namęczył teraz Twoja kolej... poza tym że wiesz co masz za problem, podziel się nim z potomnymi on Ci pomógł pomóż i innym! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magainis Zgłoś Napisano 14 Marca 2014 Problem był trywialny, wartość KH była prawidłowa tylko odczytywałem błędnie test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach