dale Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 Przy okazji modyfikacji oświetlenia, po raz kolejny rozważam ledy. Tyle że żadna gotowa konstrukcja nie spełnia moich wymagań. Mianowicie, potrzebuje oświetlić zbiornik 60x60x60 z nie wymagającymi koralami i barwnymi rybami. Więc nie konieczna jest "super moc", ale za to bardzo pożądane odwzorowanie barw. Drugi warunek, musi wisieć maksymalnie 15 cm nad powierzchnią wody. Jeśli już led, to koniecznie wschody i zachody. No i w efekcie akwarium musi być oświetlone wizualnie, tak samo jak teraz - przez 8x24 W t5 - w postaci jasnej kostki a nie stożka światła padającego z góry. Piszę o gotowych rozwiązaniach, poniewaz interesuje mnie gwarancja i możliwość zwrotu, gdyby jednak (zakup wysyłkowy - nie widzę działania) efekt nie był zgodny z moimi oczekiwaniami. Cena jest rzeczą trzeciorzędną. Drugorzędną cechą są gabaryty i pobierana moc -mniej niż obecne świetlówki i gabaryty maksymalnie, niewiele większe od lampy 8x24 W t5. Czy na rynku są takowe lampy? A może któraś z firm obecnych na forum ma coś takiego w ofercie i chciała by przedstawić swoją ofertę (może być na PW ). Fajnie jak by lampa miała już założone soczewki 120 stopni... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 Z racji tego iż powoli planuje przesiadkę na większy zbiornik mam dokładnie takie samo pytanie platajace się po głowie... A Maxspect? Są wersje 120W. Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
losi Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 Mam ten sam dylemat co Ty. Zastanawiam się nad Zetlight Qmaven 6500-90w. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari00sh Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 60cm wysokości troszkę dużo... tu już bym się na temat HQI zastanawiał. Podstawę 60x60 to chyba rzeczywiście najlepiej oświetlić zetlightem 90W choć nadmiaru mocy nie będzie. Maxspect 60W raczej za słaby, wersja 120W wydaje mi się lepsza do akwarium panoramicznego niż do kostki. Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 W grę wchodzi raczej tylko razor na razie - z uwagi na kwadratowy kształt. Tylko ciekaw jestem jak z doświetleniem całości powierzchni czy np cała powierzchnia "góry akwarium" będzie doświetlona przy wysokości zawieszenia ok 15 cm nad lustrem wody... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari00sh Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 zetlight też jest kwadratowy Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 Jesteś pewien ? http://www.aquario.pl/lampy-led/1933-zetlight-qmaven-6500-90w.html Bo ja bym się założył że diody ma ułożone w prostokąt Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari00sh Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 no rzeczywiście, ułożenie diód mało ma z kwadratu sorry mój błąd! Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raclaw1 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 Kwadratowy Razor ma 60W mam wrażenie, że może być mało. Ja nad kostką 55*55*60 mam Pacyfic Sun BP 110V M (80% lampa 10cm nad lustrem)i chyba jest OK. Dlaczego chyba? Moje pierwsze ledy no i za krótko świeci abym mógł konkretnie coś stwierdzić (1 miesiąc, akwarium na etapie dojrzewania). PS jest 2 kanałowy więc i tak jakieś fiji T5 dołożę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BeRsErK Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 Teszla Giesemanna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markor Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) do razora jest soczekwa rozpraszajaca 120 stopni na obcym forum znalazlem jakis czas temu razorka pod taka kostka http://www.ultimatereef.net/forums/showthread.php?t=615670 Edytowane 19 Lutego 2014 przez markor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qsy Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 Przyjrzyj się tej Zetlight 6500. Ma bardzo fajne widmo światła i sporo ustawień. Przydałaby się opinia kogoś kto świeci nad podobną kostką tą lampką bo ja mam nieco mniejsze akwarium ale szczerze polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach