Skocz do zawartości
borys1

Schuran jetskim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktos posiada odpieniacz shuran jetskim.Za bardzo nie jest wazne ktory dokladnie model czy 100 czy 150 czy 200.Pytam sie poniewaz zainteresowal mnie wtrysk powietrza w tych odpieniaczach lecz niestety nic nie znalazlem w necie co moglo by ukazac mi jak to jest zrobione.Jestem wlasnie na etapie budowy DIY odpieniacza i sie zastanawiam co wybrac.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze ktos wie czy w tych odpieniaczach pomy sa iglowe czy tylko zastosowali zwezke venturiego????

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wenturi i podejrzewam, ze jest to ładnie zapakowane venturi mazzei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha domyslam sie ze cos tam super jest w tej rurze bo odpienia niesamowicie.z tego co widze niemcy jetskima wkladaja do zbiornikow 1500-2500l a to tylko chodzi na pompie eheima 2400l/h.Narazie zrobilem zwezke identyczna jak ma tunze poziomy.podlaczylem ja do pompy weipro 3000l/h bo taka akurat mam to powiem ci ze lepiej odpienia drobniejsze bable niz w tym tunze co mam i niz w pompie AM 2500l/h z wirnikiem igielkowym.

No nic widze ze u nas malo popularny jetskim wiec bede musial szukac posiadaczy na zachodzi;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

choćby nie wiem co to pompa 2400 ze zwężką do zbiornika 1500-2500l to jakoś mi sie nie wydaje , jeśli pompa zachowa 30% wydajności to bedzie dobrze.

Chociaż wg nich ten na pompie 2400 ma wydajność 1200l wody :D_ociekaw jak to wychodzi w praktyce?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez wydajnosc jest 100%zwezka jest na wylocie a nie na wlocie pompy.Zreszta na stronie schurana podaja ze ten jetskim 200 z rura 20cm srednicy i wysokoscia 70cm jest do 2000l akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne :D pompa 2400l/h pompuje przy wylocie powiedzmy 16mm i praktycznie zerowym podnoszeniu , a jeśli otwór w zwężce ma wielkość 5-6mm to co wtedy nadal będzie 2400?:D niestety nie.. to samo tyczy się pomp z igiełką, wydajnośc spada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezlei chodzi o zwykla zwezke to tak masz racje ale nie wydaje mi sie aby tam bylo cos takiego zamontowane zreszta mam przed soba tunze pompe to u niego "zwezka" jak sama nazwa mowi nie zweza sie tylko rozszerza i tam jest doprowadzone powietrze i wylot z pompy jest identyczny jak wylot po tej niby"zwezce"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dora, no to jak masz tunze to na etykiecie jest jej wydajność i sprawdz jaka jest wydajność ze zwężką i zwężka + doprowadzone powietrze.

podejrzewam, że bedzie około 50%:D nominalnej

P.S jakie masz model tunze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

233/4 do 1200l pompa ma max wydajnosc 1200l/h

tzn masz racje zmniejsza sie wydajnosc na wylocie bo to czuc gola reka.Ale skoro niemcy wzucaja pompe 2400l/h do 2000l zbiornika to musi byc ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są zbiorniki bez odpieniacza i sa po 500l na miniflotorze ... zależy od podejścia.

Ja lubię mocne odpieniacze 2x objętość systemu na godzine i większość zboirników które mi się podobały rzadko kiedy miały mniejszy przelicznik. Aczkolwiek aktualny baniaczek 70l mam bez odpieniacza:)

pozdro..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dokladnie.Zalezy tez jaka kto ma obsade np ja to moje tunze mam w akwarium 800l przy 15 rybach z czego 5 powyzej 15cm i wydaje mi sie ze to jest max dla tego odpieniacza a teraz jestem na etapie budowy skimmera do akwarium 1500l i mysle ze jak wzuce dwie pompy po 3000l/h kazda w rure 20cm srednicy i wysokosc max 90cm to bedzie ok.Ale to juz wyjdzie w praktyce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmik z pracy schurana jetskim 120. Kilka minut po włączeniu po dłuższej przerwie. Obsada 3 chromisy więc i pracy nie ma za dużo.

Zmieniłem film bo ten wczorajszy jakoś mi nie wyszedł za bardzo. Popołudniu zamieszczę film po kilku godzinach pracy.

Edytowane przez pawelchgdansk (wyświetl historię edycji)

Się robi....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Obejrzałem oba filmiki, wygląda to dobrze :) Na jakiej pompie on hula u Ciebie na AB2000/1 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.