Bartboss Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Witam szukałem takiego tematu ale nie moge znależć dlatego pozwoliłem sobie zadać pytanie kiedy najlepiej wpuścic nową rybe.Chciałem zwiększyć obsadę o chelmonka niestety imperator strasznie go goni.Chelmonek już drugi dzień siedzi zastawiony siatką.Kiedy go najlepiej wypuścić podczas karmienia lub w nocy??.A może trzeba odłowić imperatora i wtedy zaklimatyzować chelmona i dopuścić imperatora. Jakie macie rady. Cytuj 160x55x50 600l sump 160l tunze6055 tunze 6025 2xaquel obieg eheim profilux 4x80wt5 2x120w led aquatrend dooser reaktor wapna i cala reszta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Zostaw w spokoju na tydzień lub dwa (a jak będzie trzeba to dłużej ). Niech się oboje przyzwyczają do siebie. Jak nie będziesz zauważał jakiegoś specjalnego zainteresowania pomiędzy 2 osobnikami to siatkę wyjmij po solidnym karmieniu pod wieczór / w nocy . Też przymierzam się do chelmona i już boje się jaka będzie jazda przy mojej desjardini ... Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Masz sumpa? Złap i wywal tam imperatora na jakiś czas, ostrożnie z chelmonem - to są bardzo delikatne ryby, takie ataki dla niego to nic fajnego, pokolce dadzą radę, ale nie chelmon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartboss Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 No właśnie miałem już chelmonki pierwszy był dłużej niestety kolejnego ciężko było nauczyć jeść.Tego kupiłem u chłopaków w Seaworld i unich jedł .Mam nadzieję że bedzie jadł tylko problem z imperatorem. Cytuj 160x55x50 600l sump 160l tunze6055 tunze 6025 2xaquel obieg eheim profilux 4x80wt5 2x120w led aquatrend dooser reaktor wapna i cala reszta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Tak jak pisalem, wywal gnoja na tydzien, potem powinien spokorniec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartboss Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 No ok tylko jak go złapać??? Cytuj 160x55x50 600l sump 160l tunze6055 tunze 6025 2xaquel obieg eheim profilux 4x80wt5 2x120w led aquatrend dooser reaktor wapna i cala reszta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Delikatnie, reką najlepiej przy karmieniu, albo jakas pułapka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartboss Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 W sumpie mam trochę mało miejsca.Zastanawiam się jak bym taki kojec z siatki zrobił czy to pomoże. Cytuj 160x55x50 600l sump 160l tunze6055 tunze 6025 2xaquel obieg eheim profilux 4x80wt5 2x120w led aquatrend dooser reaktor wapna i cala reszta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amatricis Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Nie mam doświadczenia w takich sprawach, ale wiele razy tu na forum czytałam, że ludzie robią dokładnie tak jak napisał felek - wpuszczasz nową rybę i dzielisz akwarium siatką na dwie części rozdzielając w ten sposób walczące ze sobą ryby. Przez 1-3 tygodnie obserwujesz czy do siebie przez siatkę startują. Gdy przestaną możesz wyjąć siatkę. Na prawdę na wielu wątkach tutaj czytałam taki sposób na wpuszczanie ryb. Cytuj 150l, wymiary 60x50x50, filtracja reefpack 250, oświetlenie 4x24W, 12 kg LR, 18 kg LS, start 7.01.2014 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach