Skocz do zawartości
Jimbim

Czyszczenie cyrkulatora i wkładów kaskady

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem zapytać jak czyścić cyrkulator i kaskade tzn. czy można w czystej wodzie RO czy trzeba w wodzie akwariowej. Akwarium ma 43l także ciężko będzie czyścic w wodzie z akwa. Akwarium ma 44 dni dolewam tylko RO i wymieniam flizelinę filtracyjną i ubyło mi z 0,5cm wody. W kaskadzie od samego początku nic nie ruszane i chciałem trochę przepłukać wkłady (w wodzie z akwa) i cyrkulator oczyścić z glonów i dolać świeżej solanki. Jak to zrobić ???

Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/

24215be9f10266e9ed82b8bafd0f7b0bu301a872.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepłucz w czystej RO

80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flizelinę najlepiej wywal lub wymień, o ile w słodkim zależy nam na utrzymaniu populacji bakterii nitryfikacyjnych dla tego są szkoły, żeby takie wkłady czyścić w wodzie z akwarium, o tyle w słodkim zależy nam na usunięciu produktów przemiany materii zwierząt zanim bakterie zrobią swoje, a wręcz w metodach "probiotycznych" namnożone bakterie nitryfikacyjne lądują w odpieniaczu. Dla tego Flizelinę wymień, albo wyrzuć, a pompy, to ja myje pod wodą z kranu po czym dobrze otrząsam z wody i tyle.

Pozdrawiam, Marek (z telefonu)

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukaszu, przy tak małym litrażu, jeśli jedziesz na zerowej osmozie (TDS), pompy płukał bym w osmozie, przynajmniej po umyciu w kranówce, oczywiście zależy ile tej kranówki by się dostało do obiegu, ale czasem wystarczą śladowe ilości żeby jakiś proces zainicjować.

A co do wkładów, w swoim wątku napisałeś że używasz ceramiki - jeżeli ją wypłuczesz w osmozie, bakterie źle to mogą znieść. Ja bym płukał w solance - z podmiany i nawet poświęcił bym z litr - dwa świeżej. Masz setup bez odpieniacza, więc jeśli bakterie padną, nie wyrzucisz ich z systemu, mogą się pojawić glony. Miałem przez pół roku (ponad) kostkę 30x30x30 - prowadziłem ją na kubełku tetry. Życia było po samo lustro wody, obyło się bez plag. Ale pamiętam że okrzemki reagowały na każdą cząsteczkę krzemu :(.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie racja, nie wziąłem pod uwagę litrażu.

Pozdrawiam, Marek (z telefonu)

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flizelinę wywalam co tydzień i wkładam nową a z reszta zrobię tak:

1. siporax, phosguard, purigen przepłukam w wodzie z akwa a potem ją wyleje

2. cyrkulator i kaskadę wypłukam w czystym RO+DI

3. uzupełnię brakującą wodę świeża solanką

4. wleję 1/4 ampułki biodigest (tylko co zrobić z resztą ampułki ??? może przeleje do probówki i zatkam korkiem)

Nie chcę jeszcze robić co tygodniowych podmianek skoro testy pokazują, że jest ok. Za jakieś 2 tygodnie kupie kilka ślimaków

aby uporały się z glonami nitkowymi i pomału będę dokładał korali :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam watę w pudełku przelewowym reefpack 200 i muszę ją wymieniać co 2 dni bo robi się bardzo brudna.

ampułke po otwarciu owijam szczelnie woreczkiem z gumką i do lodówki. przelewanie do innego pojemnika chyba nie ma sensu.

akwarium 130/35/50-ok.200l wody , skała 24kg, odpieniacz deltec mce600 , cyrkulatory JVP 101x2/tunze 9025 , sól aquaforest 2x39w t5 sylvania aquastar,blue , t-8 36w pawer glo, t8 36w sylvania coralstar actynic, lampa led DIY ok. 75w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. uzupełnię brakującą wodę świeża solanką

Odparowaną wodę uzupełniamy nie solanką tylko czystą po ro+di

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darrad - kolega bedzie plukal w solance I ja wyleje, wiec musi uzupelnic "posolona"

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biodigest spróbuj dawkować strzykawką z igłą - najmniejszą jaką masz dostępną w aptece (1-2 ml), wtedy odłamujesz tylko jeden koniec i nabierasz całość, potem dozujesz do akwarium ile trzeba, zakładasz kapturek od igły i przechowujesz resztę (w lodówce ? nie mam wiedzy na ten temat - strzelam). Igła jest tak mała że powietrze nie powinno się dostawać. Możesz ewentualnie wbić igłę w gumkę - wtedy zatkasz całość - ale musisz sam sprawdzić czy będzie to działało.

Dowiedz się czy wlanie całości, będzie szkodliwe. Może nie warto tak dawkować - jak miał by preparat utracić swoje właściwości. Nie wiem tego.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biodigest

Dowiedz się czy wlanie całości, będzie szkodliwe.

Na początku wlałem całą ampułkę na raz i chyba wszystko gra ale teraz podzielę ampułkę na 4 (cała ponoć na 1000l) i będę dozował strzykawką z igłą dobry pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fizeline bym wywalił albo wymieniaj co dwa dni...jeśli chodzi o preparaty...i bakterie są w sprzedaży zestawy Nano...np 4 ampułki i są przeznaczone do właśnie mniejszych baniaczków...czyli mniejsze stężenie. Taką ampulkę masz na dwa razy i mniejszy problem z przechowywaniem.

Wysyłane z mojego C5303 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.