Skocz do zawartości
Mario94

Zielone glony na szybach

Rekomendowane odpowiedzi

Po przeprowadzce ze starego akwarium(120x50x50) do nowego(160x60x55) mam straszny problem z zielonymi glonami na szybach.

W poprzednim akwarium nie miałem z tym aż takiego problemu i nie wiem co może być tego przyczyną.

W tamtym baniaku świeciła lampę T5 6x54W a obecnie HQI 3x150W i 2xT8 56W aktyniczne.

Kolega od ,którego kupowałem lampę mówił ,że żarniki mają około roku więc chyba to nie w tym problem.

Lampa HQI świeci od 15 do 22. Rano wyczyszczę szyby to wieczorem znów całe akwarium w glonach.

Załaczam zdjęcie jak to wygląda.

Jak myślicie czym to może być spowodowane i jak z tym walczyć?

post-20339-0-11728900-1394991925_thumb.jpg

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile czasu temu wystatowałeś ten nowy baniak?

Jakie masz parametry wody?

Z tego co mi wiadomo to HQI się wymienia od około 6 miesięcy do około roku.

Mój lasek wciąż rośnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baniak wystartował około 2 tygodnie temu na wodzie z miejszego awarium (było około 300L wody ze starego reszta świeża solanka)

Parametyry to PO4 około 5 i NO3 około 10.

Ale to może być od żarników?

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pewnie dojrzewanie się zaczyna więc będziesz musiał poczekać trochę i samo poschodzi. Co do żarnika to warto już pomyśleć o zmianie - moim zdaniem, bo z czasem jego właściwości się zmieniają.

Mój lasek wciąż rośnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziolone szyby to zbyt duza ilosc mikroelementow.

Nawet nie trzeba ich specjalnie dozowac bo niektore sole sa bardzo bogate. Np. Red Sea

Robiac przesiadke stawiam ze duza czesc solanki byla dorabiana.

Jak oceniasz swoja obsade I biomase korali?

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu obsadę mam sporą :)

A co do korali to prawie wcale. Jakieś 3 euphilie i calustera i to tyle.

Prawda taka ,że ostatnio zmieniłem sól na Groteh-a.

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Oczywiście,że mikroelementy a nie dojrzewanie.

Jak w akwarium prawie same ryby to nie ma co szaleć z solą bogatą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myslisz Debora ,że Groteh za bogaty? Wcześniej używałem Reef Crystal. Groteh jest bogatszą solą?

Edytowane przez Mario94 (wyświetl historię edycji)

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Choćbym chciała to nie odpowiem bo nie wiem jaka to sól.

Ale skoro jest nalot to chyba czegoś jest zadużo a biomasa Twoich korali po prostu tego nie przejada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zielony nalot nie może być glonem?

Pytam tak z ciekawości, wystartowałem na soli AF i po jakimś czasie zrobił się nalot na szybach, dość intensywny. Korali brak więc mogło by się zgadzać ale zakupiłem phosguard żeby zbić jeszcze mocniej PO4 i nalot znikł, myślałem że po prostu rozstałem się z glonem.

3Z46ANI.jpg

38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Zielony nalot nie może być glonem?

Pytam tak z ciekawości, wystartowałem na soli AF i po jakimś czasie zrobił się nalot na szybach, dość intensywny. Korali brak więc mogło by się zgadzać ale zakupiłem phosguard żeby zbić jeszcze mocniej PO4 i nalot znikł, myślałem że po prostu rozstałem się z glonem.

AF ma sól REEF (bogatą) i SEA (uboższą dla ryb i korali miękkich).

Może być tak,że było u Ciebie "zabogato".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się.

Ja używam red sea podstawowej i też pojawia się delikatny nalot na szybach...nie jest tak jak na fotce kolegi, ale po jakichś 4-5 dniach od podmiany i czyszczenia jest zielono. Wyglada to tak, że ok. 4 dni jest ok, a później od rana w ciągu kilku godzin pojawia się nalot, nawet jak działa UVka... Co w takiej sytuacji? Zmienić sól? Baniak ma 5 miesięcy. NO3~0,2, PO4~0,05. Obsada jakieś 15 rybek, w tym 5 pokolców, kilka w miarę duzych LPSów i kilka małych SPSów, ogólnie baniak jeszcze "łysy" ;).

Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.