Mario94 Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 (edytowane) W zawiązku z tym ,że nie mam w rękach daru do wykonywania prac precyzyjnych postanowiłem "zrobić" a właściwie kupić elementy do stworzenia filtra przepływowego. Kupiłem jeden korpus taki jak do osmozy do tego wkład przepływowy do włożenia tam adsorbentów ,dwie złączki na węża 3/4 x12mm i taśmę teflonową. Złożenie całości zajęło mi jakieś 10 minut i mam gotowy filtr przepływowy.. Koszt całej inwestycji to jakieś 60-70 złotych więc stosunkowo tanio to wyszło. Jedynym minusem jest jego pojemność. Wkład wewnętrzny może pomieścić około 500gram a bez wkładu około 1000. Do mojego akwarium nie potrzebuję większego filtra ,gdyż ten ,który zrobiłem wystarcza mi na absorbenty typu purigen czy phosguard. W załączonych zdjęciach elementy które zostały użyte. Edytowane 20 Marca 2014 przez Mario94 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Sorki, za pytanie ale czy te przyłączki do węża nie są przypadkiem miedziane? Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Nie one są mosiężne Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Nie chcesz instalowac mosiadzu w akwarium morskim... uwierz na slowo. Znajdz zamienniki z tworzywa. (Glownym skladnikiem mosiadzu jest wlasnie miedz) Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 aha, to luz Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 (edytowane) Nie chcesz instalowac mosiadzu w akwarium morskim... uwierz na slowo. Znajdz zamienniki z tworzywa. (Glownym skladnikiem mosiadzu jest wlasnie miedz) Może i masz rację. O tym nie pomyślałem. Złączki z tworzywa nie będą problemem bo takie same są do węży ogrodowych. Tak się tylko zastanawiam czy taka ilość związków miedzi zawartych w tych 4 złączkach może zaszkodzić? W całym obiegu jest około 650l wody. Edytowane 20 Marca 2014 przez Mario94 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alghar37 Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Chyba przydało by się zrobić rurkę na wlocie, aby woda wlatywała najpierw w pobliże dna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 (edytowane) Chyba przydało by się zrobić rurkę na wlocie, aby woda wlatywała najpierw w pobliże dna ? Tak właśnie jest. Pojemnik ,który jest w środku ma dziurki (takie sitko) na dnie. Woda wlatując płynie w dół i dopiero potem przez wewnętrzny pojemnik do góry. Edytowane 20 Marca 2014 przez Mario94 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateusz89 Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Na rynku znajdziesz korpusy filtrów narurowych w całości zrobione z tworzywa, te tutaj mają też mosiężny gwint. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Mateusz ma rację i najbardziej popularne są z gwintem 1/4 cala stosowane przy instalacjach RO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Z gwintem 1/4 cala mają za mały przepływ. Gwint mosiężny nie ma kontaktu z wodą bo jego długość to koło 1,5 cm a dalej jest gwint plastikowy. Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Zawsze można usunąć mosiężną część i wkleić kruciec na węże... Te kilka zwojów plastikowych wtedy wystarczy. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tuptus Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 A można było kupić taki i nie martwić sie metalowymi częściami ani kombinować z przeróbkami. Są wersje 1/2" 3/4" i 1" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Fajny Zapoznaj linka ze sklepu... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tuptus Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Alledrogo wpisz filtr wfu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Znalazłem. Filtr do biopellets za 40zł. 1/2 cal powinna nadać się idealnie. Super. Dzięki pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Znalazłem. Filtr do biopellets za 40zł. 1/2 cal powinna nadać się idealnie. Super. Dzięki pozdrawiam A wziąłeś pod uwagę jego pojemność? Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 20 Marca 2014 Dla mnie w sam raz. 200ml paletek max. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach