RafalRadom Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich morszczaków:) Bardzo miło mi jest do Was dołączyć Wiec, Moja kropla oceanu ma 54l i jest w trakcie dojrzewania. Start nastąpił 17.03.2014:). Jak narazie jest pełno glonów i wieloszczetów, jeżowiec i kilka discosomów od kolegi VDR, któremu bardzo dziękuję za cenne porady i wskazówki:) Zbriornik wystartował z połowy wody z działającego zbiornika i połowy mojej mieszaniny:) Żywej skały jest 6kg ( nie chcę robić gruzowiska, ponieważ mi osobiście się to nie podoba:) Żywy piach - 9kg Od strony technicznej: Belka oświetleniowa 2xt5 po 24w:) Filtr kaskada Fzn-1 z wkładami Purigen, PhosGuard Cyrkulacja: Jvp-101 Grzałka:) Akwarium przed zalaniem: Po włożeniu skały: Stan dzisiejszy: Mieszkaniec:): Całe Moje Królestwo : Pozdrawiam Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez RafalRadom (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Powodzenia i cierpliwości. Moja subiektywną opinię przedstawię później jak zacznie się dziać coś ciekawszego w akwarium. A póki co niech dojrzewa. Pozdrawiam Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez r_33 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magainis Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2014 Cześć, masz prawie identyczny zestaw jak ja. Powodzenia:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2014 Ja bym wyp...ł te mało ciekawe słodkie,a zamiast niego dał morskie. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafalRadom Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2014 Taka konfiguracja zestawu na ten litraż jest często spotykana:) Pieniek chętnie bym to zrobił ale może za rok, najpierw chce na początek z czymś małym. Zobaczymy co z tego wyjdzie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2014 No tak,te słodkie to faktycznie gigant. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafalRadom Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2014 Nie mówie że gigant ale zawsze kilka razy większe. Podobają mi się pielęgnice, wiec je też trzymam. Słodkowodnymi akwariami zajmowałem się przez 15 lat, a morskie dopiero pierwsze. Wyjdzie - ok. Kupimy większe. Najpierw chce złapać trochę doswiadczenia z czymś mniejszym:) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafalRadom Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2014 No i nareszcie kończą mi się te brązowe glony i zaczyna się robić zielono Pierwszy etap za mną A powiedzcie mi co to takiego A tak przy okazjii gdyby ktoś miał czegoś za dużo to chętnie bym coś wrzucił dla uatrakcyjnienia zbiorniczka Pozdrawiam wszystkich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam. Mam malutkiego sarcophytona z zielonymi tipami, więc jak chcesz mogę Ci go oddać Jak się napompuje to już go nawet widać P.S. Jak byś mógł to te zdjęcia troszkę mniejsze pokazuj.. Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez r_33 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewa11 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2014 Ja tez uważam ,że powinny stać dwa morskie Cytuj 500l w obiegu Start 9.08.2014, wsparcie Męża - bezcenne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafalRadom Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2014 r_33 bardzo chętnie, zobaczymy czy u mnie też sie bedzie pompował. A wiecie co,że tak po waszych wypowiedziach, dzisiaj cały dzień spędziłem w necie jak tu z tego większego akwa zrobić morskie, ale jednak stwierdziłem, że mnie nie stać. Dzieki wszystkim za zainteresowanie. Pozdrawiam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafalRadom Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam:) Od startu minęło 43 dni Po małym ataku glonów i okrzemków myślałem, że się wszystko uspokoiło, niestety teraz walcze z cyjano:(. Pojawiły się nagle, za 3 dni miałem czerwono w akwarium.Dzisiaj poczekałem aż się w pełni rozwiną po nocy - rurka i zacząłem odsysać. Większość wciągnąłem, ale niestety piach też ląduje w wodociągach:( Zobaczymy przez kilka dni jak to się będzie rozwijało to zostaje ostateczność - Chemiclean:) No i tyle w sumie z problemów. Aaaaa no i wyrzuciłem cyrkulację, niestety jest chyba troszkę za mocna-strasznie rzuca xenią, wogóle się nie rozwija, a więc cyrkulacja oparta jest tylko na kaskadzie. Z życia doszło: Xenia, Sinularia Biała, Rodicos,Discosomy od VDR oraz bardzo ładna skałka z wieloma szczepkami od r.33 za co wszystkim baaaaaardzo dziękuję. Jakie plany ? -Napewno na dniach wprowadzamy ekipe czyszczącą składającą się z 3 ślimaków Tectus, Krewetki Czyszczącej i Kraba Pustelnika. -Zamontowanie drugiej kaskady najtańszej z HBL w której będzie odpieniacz ze strzykawek DIY w jednej komorze a w drugiej jeszcze nie wiem, może jakieś porady? Będę wdzięczny:) Jednym słowem lecimy po cenie Zobaczymy jak to będzie wszystko się sprawowało:) Korale mają się dobrze, codziennie się pompują KIlka fotek: A powiecie mi co to jest? Coś rośnie na skale, jest raczej przezroczyste z lekko zielonkawym odcieniem: Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez RafalRadom (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafalRadom Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2014 Aaaa i zapomniałem jakby ktoś miał chemiclean troszkę to bym wziął jedną dawkę Szkoda mi kupować opakowanie na 1100l jak mam 54:) Pozdrawiam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LTo Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 Hej, Mam pytanie odnośnie filtra jak on Ci się spisuje? Czy FZN-1 nie jest zbyt słaby i mały ? Mam FZN-1 w baniaku ze słodkimi i jak widzę działanie FZN-3, a 1 to kosmiczna przepaść... a cena to 20-30 zł więcej. Fajny baniak się zapowiada fajnie by wyglądało morskie w takim samym gabarycie jak słodkie Cytuj 1. Akwarium 95x70x60 | Sump 65x35x37 | Pompa Jebao dcs 4000 | Jebao RW8 x 2 | Odpieniacz deltec sc 1456 | Lampa LED DSuny 4 panele x 40 LED 3w + T5 2x39w | Reaktor Bubble-Magus CR120WP zasyp ARM | Milwaukee Instruments pH SMS 122 | AT R Doser Milestone 6 | PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Glonowy" + PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Media" na pompie DC3000 | Dolewka PS Sentry ATO Link: http://nano-reef.pl/..._20#entry872225 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafalRadom Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 Hej Ja jestem bardzo zadowolony z fzn 1, jest cichy jak do tego litrażu akwarium w zupełności wystarcza jego wydajność. Wiekszy baniak w planach za rok:) jak mi się uda z tym 54 to sprzedamy slodkie, część osprzętu z morskiego i postawimy dwusetke:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 Z ta tapetka bys zrobil porzadek , slabo to wyglada Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafalRadom Zgłoś Napisano 2 Maja 2014 Za dużo nawaliłem żelu:) aaaaa i jest decyzja bedzie zmiana na większe:) około 100 litrów:) 8 maja odbieram:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 2 Maja 2014 (edytowane) a nie lepiej było poczekać i od razu setkę stawiać ? Za miesiąc wpadniesz na pomysł ,że może 200 podstawić .... W tym tempie za rok to ponad 1000 będziesz stawiał.............. Edytowane 2 Maja 2014 przez jarek35 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafalRadom Zgłoś Napisano 2 Maja 2014 Aaaa no właśnie...nie no ta setka na następne kilka lat musi starczyc:) Będą inne wydatki:) Akwarium mam za darmo, za przysłowiowe piwo:) to dlaczego nie skorzystać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach