Skocz do zawartości
GRZEŚEK_PNO

Jak złapać krewetkę modliszkową

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,po włożeniu, ustawieniu i niestety sklejeniu żywej skały okazało się że mam nieproszonego gościa na 99% krewetkę modliszkową .Odpada wyjęcie jegomościa wraz ze skałką ponieważ stanowi ona podstawę konstrukcji .Krewetka jest wielkości około 3cm.Czy ktoś ma jakieś doświadczenia ,pomysły jak ją złapać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba będzie pułapkę postawić

Mój lasek wciąż rośnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ma 3 cm to raczej nie jest to krewetka modliszkowa. Może chodzi Ci o pistoletową?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ostatnim koralu jest jakiś artykuł o zebrach, szacowny profesor łapie je pętlą z drutu ....czy jakoś tak.

Nano reef -homar only + reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegłodzę ją to może złapię do jakiejś pułapki,raczej jakiś gatunek modliszkowej to jest napewno oczy ma na słupkach i obraca nimi niezależnie.

Edytowane przez GRZEŚEK_PNO (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ma 3 cm to raczej nie jest to krewetka modliszkowa. Może chodzi Ci o pistoletową?

Tu masz 3cm modliszkę:

GRZEŚEK_PNO Jako przynęty użyj kreretek bałtyckich (sprzedawanych jako karmówka). Mojego mantisa nic nie ruszało do czasu aż nie wyczuł w/w. Można go było wtedy ręką wyciągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może da się ją wciągnąć jakąś szklaną fajką albo wężem?

Ja to bym się cieszył gdyby mi się taki fajny zwierzak w gratisie trafił:)

8387_8630.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem odessać wężem ale nic nie dało,pan w sklepie powiedział że ma prawdopodobnie kilka ,,awaryjnych,, wyjść ze swojej norki w skale .Gonodactylaceus falcatus najbardziej podobna do mojej .Przegłodzę i spróbuję do jakiejś butelki z przynęta ?

Edytowane przez GRZEŚEK_PNO (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odetnij końcówkę butelki i sklej w odwrotną stronę a do środka wrzuć przynęte jak sie uda to chętnie wykupię (od roku szukam jakiejś sztuki morze natrafia się okazja:) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Odetnij końcówkę butelki i sklej w odwrotną stronę a do środka wrzuć przynęte jak sie uda to chętnie wykupię (od roku szukam jakiejś sztuki morze natrafia się okazja:) )

morze bo morski :) może bo mogę

poza tym przez ponad rok to chyba już złapał ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.