Skocz do zawartości
Gość radiesteta

Parametry deklarowane a prawdziwe odpieniaczy i skimmerów czyli między paranoją a absurdem.

Rekomendowane odpowiedzi

napisz jaki masz budżet na to

moze zabawimy się w takie coś: litraż znamy, napisz jaka obsada, ile chcesz karmić etc

to koledzy wpiszą Ci tutaj swoje typy

i wtedy ten cały temat będzie mieć sens

bo póki co to treść zaczyna się powtarzać do znudzenia

pozdro

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

PSPy, LPSy, 15-20% żywej skały, żywy piach, sump ok 100 litrów + pudełko przelewowe. Dokładnej obsady jeszcze nie mam - pojawiać się będzie stopniowo ale powiedzmy że zbiornik mocno obciążony życiem. Do czasu pełnej obsady odpieniacz nie musi pracować non stóp. Może być wyłączany np na noc. Co byścia do takiego zbiornika polecali z gotowych rzeczy a ile kosztowałby odpieniacz DIY ?

A temat będzie mieć sens jeśli nasze środowisko będzie piętnować kłamców i oszustów którzy astronomiczne naciągaja parametry swoich wyrobów i oszukują tym samym ludzi. Może jakaś lista dostępnego na rynku sprzętu i faktyczny opis do czego naprawdę się dany model nadaje ? Bądźmy realistami co prawda nikt do 400 litrów rekina nie wkłada ale też i dla pary błaznów i 1 Euphylii takiego zbiornika nie kupi. A nawet jak kupi to taka obsada wcale odpieniacza nie wymaga.

Edytowane przez radiesteta (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając baniak i nie znając obsady możemy z 90% prawdopodobieństwem przyjąć, że na 100-200L rura 12, 200-300 L rura 15cm, 300-500 rura 20cm, 500-1000L - rura 25, powyżej 1000-200L - rura 30ka - to dotyczy średnio zarybionych baniaków, przy mocno zarybionym bierzemy oczko wyżej. Tyle ode mnie, pozdrawiam

*** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin ***

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shuran to jeden z najlepszych odpieniaczy chyba nie porównijesz do niego tego śmiesznego reef octopusa :) i własnie o to chodzi że w shuranie ma powietrze nie przechodzić przez wirnik :)

Dla mnie powstawową zaletą jest to że bąble mają dosyć długą drogę do przebycia zanim trafią na powierzchnie.najpierw kręcą się na dole a później jeszcze w tym środkowym reaktorze spiralą wydobywają się na powierzchnie, długi ich kontakt z solanką pozwala skuteczniej wyciągać brud.Kolejna rzeczą jest 1 pompa w porównaniu np do apfa600 którego mam mój przyjaciel, przy mojej nie przesadnej obsadzie nie bałbym się 120 dać do tych 500-600l na 3 pokolcach było by jak sie masz może w końcu zaczął by pienić bo teraz mam zdławioną pompę ze względu na miękkie.

Radiesteta odpieniacz to chyba jedna z niewielu sprzętu w morskim gdzie można kupić go sporo taniej niż nowy i w dobrym stanie.Ja bym wybrał coś co nie wzburza wątpliwości.Warto zakręcić się na targowisku.

Zakładając baniak i nie znając obsady możemy z 90% prawdopodobieństwem przyjąć, że na 100-200L rura 12

Ja mam ok.12cm zewnątrz a wewnątrz reaktor ma raczej mniej niż 10cm i chodzi prawie 396l głównego Mam spory zapas.

Edytowane przez Ben_sage (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Dostałem propozycje zakupu BM 250 z pompą eheim 1260 na meshu. Co o tym urządzeniu sądzicie? Da radę ?

Edytowane przez radiesteta (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ma śmiesznego reef octopusa ps 2000 int w 450l obiegu i daje radę choć jadę na suchej pianie. 11 rybek tym 1 scopas, korale to misz-masz sps/lps/miękkie. Producent podaje że on jest do 1200 l więc jak jego normy podzielimy przez 3 będzie ok. To jest mój trzeci odpieniacz (akwarium mam od roku) i chwilę u mnie zabawi. Nie da się kupić na czegoś takiego jak odpieniacz na wymiar w/g jakiejś normy. Trzeba korzystać z doświadczenia innych... po to są fora.

Akwarium 85x70x60, sump 80x70x35, około 450l w obiegu, Światło: 250W HQI (ReefLux 12KK) + 2x24W T5, Odpieniacz: Reef Octopus ro-ps-2000int, Cyrkulacja: Tunze 6025, Jebao WP25, Obieg: NJ 3000, Miękkich mało / LPS / SPS, 25kg LS i 7kg LR ==> więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak woda nie jest w baniaku krystalicznie czysta to mamy za słaby odpieniacz :) Jak codziennie musimy czyścić pełny kubek czarnego szlamu to też mamy za mały odpieniacz. Odpieniacz dobieramy do ilości ryb

https://www.youtube.com/watch?v=AgkPKFMcDrA&hd=1

Pompa trochę zdławiona,powietrze 100%,wylot 50%

Spełniam według ciebie normy ? grabiłem cały piach 35 minut wcześniej wiec trochę śmieci pływa.

Wydaje mi się że odpieniacz po prostu się nudzi i tyle nazbierał przez 10 godzin...

Po miniflotorku,biostarze to mój pierwszy odpieniaczyk tego typu.

Edytowane przez Ben_sage (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, taki sobie zwykly Schuran :thumbup:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to wina że zacząłem płukać mrożonki wodą z baniaka.Może cały syf zostaje w wodzie z mrożonek.Sam nie dowierzam że system tak mało brudzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem propozycje zakupu BM 250 z pompą eheim 1260 na meshu. Co o tym urządzeniu sądzicie? Da radę ?

Wiesz dla niego 400 l to nie za dużo :) on daje rade w 2 razy większym akwarium :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.