Skocz do zawartości
sivczenko

UKWIAŁ dwie mordki i sie nie dzieli :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanko odnośnie mojego ukwiału (nie wiem czy to quadri czy jakiś inny ale jest filmik) mam go baaaaardzo dużego ma po rościągnięciu i po na pompowaniu gdzieś z 30 cm albo i lepiej :) mam go już chyba z rok i jeszcze mi się nie podzielił a co najlepsze zauważyłem że ma dwie mordki i dalej nic :( czy on ma zamiar sie podzielić czy może trza mu w ty pomóc :)

dajcie jakieś rady :) a to filmik (chodzi tu tylko rozpoznanie jaki to ukwiał)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już ty lepiej mu w niczym nie pomagaj :p trochę cierpliwości natura zrobi to sama :)

u mnie podział zawsze zaczynał się od stopy a nie mordki.

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli o identyfikację chodzi jak dla mnie jest to Heteractis.

A gdy nie chce się dzielić to znaczy że mu coś nie pasuje do podziału, będzie chciał to się sam rozetnie i będziesz miał dwa :D

Nie podchodź do niego czasami ze skalpelem czy nożykiem, znam przypadki że odrosły i były 2 szt. ale większość takich operacji skończyła się niepowodzeniem, jak bardzo ci zależy i jesteś niecierpliwy obwiązał bym go gumką między mordkami wtedy powinien zacząć się wcześniej dzielić, jeśli nadal nie będzie chętny zostaw go w spokoju.

Ps. Kolega "rekin" ma rację częściej podział zaczyna się od stopy.

Edytowane przez SoQł (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No już go tak obserwuje i cały czas ta noga cała i jedna :( a mordki 2 :) no cóż też słyszałem że ludzie atakują i podcinają :(:(

Jedno jest pewne nie zamierzam ingerować w niego i zostawiam to naturze :) Kurde tylko ta nazwa. Kiedy kupowałem go od kogoś to sprzedawał mi quadri i byłem przekonany że to quadri tak więc jak to z tą nazwą ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mi się wydaje że to jest

Heteractis magnifica

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam bardzo podobny- heteractis crispa. Wędruje czy siedzi tam gdzie go dałeś? Długo zajęło błaznom zanim się wprowadziły do niego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to quadri jak nic , tylko bez baniek na koncach tipow , sa rozne odmiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

Kuba ma rację to jest Entacmaea zielony co słabo widać na filmie.Jak był u mnie to był zieloniutki z długimi polipami.

Miał jeszcze u mnie odrośnięty z boku mały ukwiał i wydawało by się że zaraz się podzieli.Widocznie tak mu jest dobrze, osobiście zostawił bym i nie ingerował w zwierzaka chociaż nie raz już ciąłem Quadricolory zawsze z powodzeniem :) .Grzesiek jak będzie chciał to sam to zrobi, spokojnie.

Edytowane przez erni (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ciekawe co piszecie, dla mnie wygląda na heteractisa, ale koledzy bardziej doświadczeni więc się nie kłócę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to quadri jak nic , tylko bez baniek na koncach tipow , sa rozne odmiany

Też mi wygląda na quadri, ale co do odmian odnośnie baniek na końcach to się nie zgodzę.

To zależy od cyrkulacji i światła, nie od odmiany. Mam dwa quadri z podziału. Jeden się usadowił "na widoku" - mocna cyrkulacja i światło - wygląda jak ten z filmu - długie falujące ramiona.

Drugi wlazł pod skałę, siedzi w półmroku i słabszej cyrkulacji - ramiona krótsze i z bańkami.

Ten sam ukwiał, a wygląd ramion zupełnie różny.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA mam identyczny i kupiłem jako quadri. W sumie kupiłem trzy sztuki w tym dwie dla kolegi. Mój od początku był podwójny. W ciągu pół roku urósł trzykrotnie i cały czas jest podwójny. Poza tym, też jak twój nie ma bąbli na mackach. U kolegi znowu obydwa mają bąble i są mniejsze. Jeszcze chciałbym dodać, że mój od początku siedzi w jednym miejscu a te z bąblami u kolegi cały czas przemieszczają się.

Może jak się ukwiałowi podoba to nie chce dokończyć podziału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak tam podział ukwiału udało mu się podzielić bo już parę dni minęło od czasu napisania tematu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, no dalej nic siedzi w tym samym miejscu, zresztą jak go dałem to cały czas siedzi i się nie przemieszcza :) ale dalej dwie mordki dalej jedna noga i nic :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nic nie pozostaje jak tylko dalej czekać aż się mu uda podzielić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak był u mnie to był zieloniutki z długimi polipami.

U mnie też zieloniutki Tomasz, chyba te światło takie :)

Edytowane przez sivczenko (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

Grzesiek nic się nie przejmuj, skoro siedzi w miejscu ,ładnie się pompuje i nie traci koloru to tylko się cieszyć.Sam się podzieli jak mu spasuje .Czasami szybciej czasami dłużej to trwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie byłem świadkiem jak mi się podzielił :) :) :) yuupiiii hurraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :p:) mam już 2 ukwiały ::p:thumbsup::)

Edytowane przez sivczenko (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:thumbsup: mój quadricolor jest wielki jak talerz, jednak też nie chce się podzielić. Mam nadzieję, że niebawem będą dwa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

Miał już dość narzekania i zrobił to z litości :D , a tak na poważnie to super.Pilnuj teraz jak by się przemieszczał żeby nie wciongło go do pompy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się właśnie podzielił, myślałem, że trwa to ze dwa trzy dni, a tu tak nagle... zaczął się dzielić o 16:00 noga rozlazła się w dwa kierunki i o 18:00 koniec... się pospieszył chłopak. Miał z 15 cm średnicy, biedny Premnas nie wie z którą mordą teraz iść!! u Was też to trwało tak krótko?

Podział spontaniczny, nigdy się tego nie spodziewałem. A jak te dwie mordki wyglądają? bo na filmiku słabo widać.

Właśnie byłem świadkiem jak mi się podzielił :) :) :) yuupiiii hurraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :p:) mam już 2 ukwiały : :p:thumbsup::)

Idzie wiosna, hormony buzzzzuuują w ukwiałach i się dzielą :thumbsup: na potęgę!

Edytowane przez stefano (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.