Skocz do zawartości
Gość radiesteta

Sump + pudełko projekt

Rekomendowane odpowiedzi

Gość radiesteta

Jak zaprojektowac sumpa + pudełko ? Mam takie akwarium jak na fotce 150x50x50. 375l itrów. Chiciałbym sumpa zrobić w tej wnęce po środku gdzie na fotce jest małe akwarium. Wymiary akwarium na sumpa to max 58x41x50 cm dł/szer/wys. Pudełko będzie na ściance akwarium po prawej stronie od strony oglądajacego. Pudełko może miec max 12cm dł szerokość i wysokośc wiadomo jak akwarium. Do sumpa musi wejść Tunze DOC Skimmer 9410 + grzałki. Hydraulika będzie poprowadzona w odpowiednich otworach które wywiercę w szafce. Czy te wymiary na sumpa będa dobre ? Czy da się zrobić pudełko o takich wymiarach ? W skrajnym wypadku ale to już naprawdę skrajny, bo wymaga przesuwania kilku szaf długość pudełka można nieznacznie zwiekszyć o 5-10cm.Akwarium jest już zalane wiec klejenie komina nie wchodzi w grę.

post-16448-0-70413400-1398179934_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakby tak sumpa powiększyć wycinajac otwory w wewnętrznych bokach szafki ?

Jest taka możliwość ?

3Z46ANI.jpg

38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

A jakby tak sumpa powiększyć wycinajac otwory w wewnętrznych bokach szafki ?

Jest taka możliwość ?

Nie bardzo się pale do aż takiego demolowania szafki, zwłaszcza, że w jednej z tych zamkniętych częsci planuję umieścić kiedyś reaktorek a w 2 zbiornik dolewki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo się pale do aż takiego demolowania szafki

Przy takim projekcie bym się nie zastanawiał - szkoda tych 375l na półśrodki.

Pandora 224 - -zlikwidowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Przy takim projekcie bym się nie zastanawiał - szkoda tych 375l na półśrodki.

Ok nie chce szafki naruszać nawet myślę czy wszystkich połączeń rurek itp nie poprowadzić z tyłu bo nie do końca wiem ile mogę ją osłabić by konstrukcja się nie załamała pod ciężarem zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sump bez problemu da sie zrobic i poukładac wszystkie akcesoria.Notabene zapomniałeś dopisać "w specyfikacji " pompy obiegowej.U mnie sump o wymiarach 41x44x50cm miesci odpieniacz ,grzałkę,pompe i jeszcze wygospodarowałem jedna komorę na filtrację.A zamiast pudła przelewowego zastanowiłbym się nad wywierceniem otworów w bocznej sciance akwarium i zastąpienie tradycyjnegio grzebienia otworami przelewowymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Sump bez problemu da sie zrobic i poukładac wszystkie akcesoria.Notabene zapomniałeś dopisać "w specyfikacji " pompy obiegowej.U mnie sump o wymiarach 41x44x50cm miesci odpieniacz ,grzałkę,pompe i jeszcze wygospodarowałem jedna komorę na filtrację.A zamiast pudła przelewowego zastanowiłbym się nad wywierceniem otworów w bocznej sciance akwarium i zastąpienie tradycyjnegio grzebienia otworami przelewowymi.

Nie napisałem specyfikacji pompy bo jeszcze jej nie ma. Zakupię ją pod sumpa właśnie. W sumie to mam pompę Aquarium HM-4103 (25W, 110V-240V, 1200L / H) jak sie uda to ją wykorzystam. Baniak jest już zalany i wydaje mi się, że pudełko jednak będzie dobrym rozwiązaniem. Sęk w tym właśnie by to wszystko dopasować do siebie. Niestety kompletnie się na tym nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompa będzie na pewno będzie za mała.Przyjmuje sie pojemnośc akwa x 10 co u Ciebie daje rząd wielkości 4000l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak byś sie zdecydował na wiercenie to wodę częściowo można zlac do pojemników

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Czy pompa, jej wydajność, nie jest czasem skorelowana z wydajnością odpieniacza ? Czy skoro sump będzie poniżej poziomu wody to pompa będzie mi służyć tylko jako "wypychacz" wody na linii sump--> akwarium a na linii akwarium --> sump via pudełko woda będzie spływać grawitacyjnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten odpieniacz to żart do tego akwarium??? czy ustawiasz się na miekasy z parką błazenków???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

A ten odpieniacz to żart do tego akwarium??? czy ustawiasz się na miekasy z parką błazenków???

Ktoś prosił o komentarz w tej sprawie ? Temat dotyczy sumpa i tego co z nim związane. Chcesz pomóc i potrafisz to pisz na temat nie potrafisz to nie pisz i nie rób off topa.

Edytowane przez radiesteta (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to w ogóle śmiech ten sump i tyle.Ty sobie nabijasz tematy beznadziejne których się już czytać nie da

Jak chcesz w ogóle wsadzić odpieniacz do tego sumpa? jak masz mało miejsca miedzy blatem a krawędzią sumpa??

Edytowane przez dieter25 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oyyy, koledzy, prosze bez spinek.

Radiesteta - Dieter ma racje co do sensu uzycia takiego sumpa

Dieter - dezaprobatę można wyrazić grzeczniej :)

Pozdrawiam

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz ja zadałem pytanie co za sens taki odpieniacz do tego litrażu dawac żeby sobie to przeanalizował bo pózniej już nie bedzie miejsca na inny więc kolege radiestete uprzedzam przed błędem no ale widze że na marne czasem zabierać głos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

oyyy, koledzy, prosze bez spinek.

Radiesteta - Dieter ma racje co do sensu uzycia takiego sumpa

Dieter - dezaprobatę można wyrazić grzeczniej :)

Pozdrawiam

Już nie wyrazi żadnej dezaprobaty bo dodałem go do ignorowanych. Wybrałem ten odpieniacz.

@ Tester poza w/w urządzeniem, które chyba nie jest chyba takie złe bo po pierwsze Tunze a po drugie konsultowałem jego wybór z 2 powszechnie szanowanymi tutaj kolegami, co jest nie tak z tym sumpem ? Twoją i innych opinie chętnie przeczytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dieter daj spokoj :) Radiesteta pomimo dlugiego stazu na forum robi bledy wieksze niz niejeden poczatkujacy, w dodatku nie przyjmuje do siebie informacji, ze cos moze robic zle i na wszystkie wiadomosci nie idace po jego mysli odpowiada agresywnie udajac aaki na jego osobe podczas gdy przez ostatnie dwa lata sam atakowal innych. Co do samego tematu, gdybys tak naprawde czytal forum to bys widzial, ze to wszystko jest juz dokladnie opisane, pompy, odpieniacze, jak dobierac itp, tak samo pudelko przelewowe mozesz pominac robiac komin i doklejajac opaske, proste? A jakie skuteczne... Pompa i odpieniacz to jak juz napisano wyzej, pomylka, oszczedzanie kasy na sile itp. Bedziesz tego zalowal i wydasz kase po raz drugi, pisalem juz o tym w innym temacie. Co do samej ilosci tematow, nie dojsc, ze zakladasz co chwile kolejne i to coraz bardziej smieszne to moze zaloz jeden ogolny o Twoim baniaku i tam wszystko opisuj? Ja Tobie grzecznie doradzam, bedziesz kolejnym po koledze Buczi, zapewne czytales jego tematy i potyczki, albo sie obudz i zejdz na ziemie albo przyznasz mi kiedys racje, ale wtedy bedziesz plakal jak nagle wszystko padnie, i korale i te drogie za duze ryby albo bedziesz na szybko kupowal inny sprzet.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Czy ktoś rozsądny kto potrafi pisać napisze jeszcze w temacie ? Ignorowanym przeze mnie userom takim jak ta 2 już podziękuje za białe plamki w temacie.

Edytowane przez radiesteta (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.