Pasek_1 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2014 Witam wszystkich forumowiczów Temat pewnie objechany od a do z, jednak prosiłbym o pomoc, poradę dotyczącą obsady ryb w moim zbiorniku. Obecnie jest na etapie dojrzewania. Po przeprowadzce z 30stki pływają sobie: Chromis viridis X1 Chrysiptera parasema x1 Do tego malutkiego zestawiku chciałbym dorzucić: Synchiropus splendidus x1 Zebrasoma flavescens x1 Chromis viridis x2 Dendrochirus biocellatus x1 Ecsenius bicolor x1 Labroides dimidiatus x1 Paracanthurus hepatus x1 Pterapogon kauderni x2 Amphiprion ocellaris x2 W sumie daje to mi 14 ryb. Czy to nie za dużo jak na taki zbiornik i czy w ogóle te zwierzaki mogą ze sobą żyć?? Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) Hepatuś aut on nawet do 400l się nie nadaje, widziałem u copa w większym baniaku niż mój wielkie bydle. Zółtek od biedy a z mandarynami różnie jest z pobieraniem pokarmu ale tym co znajdzie w skale w 200l to raczej się nie spasie. Viridisy się wyrżną w akwarium wykazują agresję wobec własnego gatunku.Gdybyś miał 8 sztuk było by może lżej ale ktoś opisywał jak z 6-8 zrobiło się 2 na tym forum. Parasema najlepiej jako jedna z ostatnich. Edytowane 26 Kwietnia 2014 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2014 Ja bym też nie męczył Hepatusa, nawet żółtego i też garbiki bym sobie odpuścił. Może zamiast nich 5-8 szt pterapogonów ?? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pasek_1 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Rozumiem. A co ze skrzydlica?? Moze durzucę do niej z 6 pterapogonów i żółtka?? czy takie rozwiązanie byłoby ok? Wspomnę jeszcze, że w baniaku mam ok. 20 kg. skały więc miejsca do pływania trochę jest. Czy pterapogony pływają wtedy ławicą po całym zbiorniku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 z tymi mandarynami to Ben nie jest tak. ja mam parke, spasioną a skały jak na lekarstwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Escenius Bicolor,P. Kauderni x 2,Amphiprion x 2,do tego dołożył bym 1 babke i ze 2 szt nemateleotris magnifica,to moja propozycja dla Ciebie,pokolce i skrzydlice nie nadają się do twojego akwarium. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pasek_1 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 skrzydlica potrzebuje 200 l. i taki jest baniak wiec czemu sie nie nadaje? JARO... zabierasz mi marzenia;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 http://pl.reeflex.net/tiere/60_Dendrochirus_biocellatus.htm Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Z tym że jeżeli chodzi o pterapogony to lepiej szukaj dobranej parki.Mandaryny ok ale tak za minimum pół roku,to wrażliwe ryby i powinny być wkładane do ustabilizowanego zbiornika z w miare z dużą ilością pokarmu dla nich.Skrzydlica???Po co żeby w tak małym zbiorniku z żerała ci małe ryby?A po za tym tą rybę jak już to zapodał bym gdy już nabierzesz wprawy w prowadzenie akwarium,bo na początku czeka cię wielokrotne wkładanie rąk do zbiornika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pasek_1 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 miałem mniejszy baniak przez 4 lata wiec czegos sie juz dowiedzialem, lecz po preczytaniu waszych odp. wiem jedno...ze nic nie wiem:) Czyli ptrerapogony i ewentualnie ocelarisy do tego babki i nic poza tym?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Skoro 4 lata miałeś baniak,i zadajesz takie podstawowe pytania,to jesteś leń i niczego się nie nauczyłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pasek_1 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 masz racje. Dzieki za ponoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pasek_1 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Karol?? jakie pytanie uwazasz za "podstawowe"?o obsade? Pytam o obsade poniewaz uwazam, ze takie forum stworzone jest po to, by dzielic sie doswiadczeniami i wiedza na konkretne teamaty. Jezeli ktos taka posiada to chetnie sie podzieli. Ty najwyrazniej nie skoro obrazasz mnie twierdzac, ze jestem leniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 http://nano-reef.pl/topic/30387-obsada-do-200-litrow-180-20-panel/ http://nano-reef.pl/topic/28153-obsada-200l/ http://nano-reef.pl/topic/47457-200-l-slonej-wody/ http://nano-reef.pl/topic/44088-obsada-do-250l/ To tylko 4 tematy znalezione na szybko czyli w około minute.A ty zakładasz nowy bo jesteś leń i nie chce ci się szukać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pasek_1 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 widzisz? jak chces to potrafisz pomóc:) dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 11 Maja 2014 (edytowane) Witam, ja również założyłem akwarium 200l i myśle nad obsadą. Znalazłem filmik z pięknym akwarium 200l w którym naliczyłem 17 ryb w tym Żółtek i Hepatus (pewnie +1 mandaryn gdzies pływa) nie licząc krewetek krabów i rozgwiazd bo tez ich tam sporo Rozumiem że jest przerybione i się tam męczą? FILM Edytowane 11 Maja 2014 przez t2mek2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 11 Maja 2014 (edytowane) Ja mam 180l w głównym, obstawiam na małe rybki... puki co na razie jest ich 5. Nie zamierzam dokupować dużych ryb, gdyż jest to stanowczo za mały zbiornik.... Tobie też tego nie radzę robić bo będzie to po prostu brzydko wyglądać. Już nie wspomnę nawet o tym, że ryby będą zestresowane. Chromisy to tylko w ilości większej niż 5 i nie w tak małym akwarium. Niby prosta ryba, ale jest to ławicowy gatunek. Wargatek sanitarek nie nadaje się do akwarium gdzie nie ma dużych ryb... on żywi sie praktycznie tylko tym co sobie wyskubie innej ryby.... Ja na razie mam: Nemateleoris magnifica Nemateleoris decora Amphiprion Ocelearis x2 Amblyeleotris randalli Pseudochromis Fridmani Jeśli chodzi o skrzydlice.... Rogatnice ogólnie nie musza mieć dużego zbiornika i takie 200 spokojnie starczy, tylko, że ręki tam już nie włożysz.... Edytowane 11 Maja 2014 przez Warszawiak (wyświetl historię edycji) Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
omo323 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2014 a ja widziałem żółtka która pływał w 100l głównym więc myśle że 200l na żółtka jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qsy Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 a ja widziałem żółtka która pływał w 100l głównym więc myśle że 200l na żółtka jest ok A ja widzialem 100 karpi w jednej wannie i tez mysle, ze bylo im tam dobrze ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach