Jajnik Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) Laickie pytanie, ale ciężko znaleźć odpowiedź na forum. Jak przygotowujecie wodę do podmian, albo jak powinno się ją przygotowywać. Co człowiek to opinia i słyszałem już kilka wersji. Najprostsza z nich, wsypać sól do RO, zamieszać i wlać do baniaka, ale czy taka forma przygotowania wody jest odpowiednia? Inna zasłyszana metoda wymaga dodatkowych "celebracji". Więc jak zrobić to prawidłowo? Edytowane 26 Kwietnia 2014 przez Jajnik (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2014 woda ma być RO-DI, temperatura 25 st.C. do wody cyrkulacja co by się mieszało, wsypujesz sól, po rozpuszczeniu mierzysz zasolenie (25 st. C., gravity 1,025), wlewasz do baniaka. Rozpuszczanie trwa od 20 min. do 24 godzin w zależności od soli. Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2014 Zalezy od soli Jedna mieszasz 2h, druga 24. Podgrzewasz wode, albo nie. Sprawdzasz kh. Bez napowietrzania itd, itd. Moje pytanie brzmi: jaka sol I czym mierzysz zasolenie? Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mehi Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) sol dobierasz pod wlasne upodobania. to ze ktos stosuje sol x nie znaczy ze ty ja tez bedziesz stosowal iwec polecam poczytac najpierw o solach by dobrac odpowiednia a co za tym idzie dobrac do niej tempo rozpuszczenia. a zasolenie sie mierzy refraktometrem po rozpuszczeniu bez zadnych celebracji Edytowane 26 Kwietnia 2014 przez Mehi (wyświetl historię edycji) Cytuj pozdrawia Magda 100l niefoto -start styczen 2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jajnik Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2014 Na początek wziąłem sól IO, która nie jest chyba zbyt bogata. Ja na chwilę obecną robiłem w ten sposób, że RO delikatnie podgrzewałem do +/- 30*C, następnie wsypałem sól, mieszając poczekałem aż się rozpuści, jak temp. spadła do 25*C zmierzyłem dens za pomocą spławika i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2014 No i dobrześ zrobił. Najważniejsze by zasolenie w zbiorniku i wiaderku było takie samo. A dlaczego taka uboga sól ? Nie masz korali ? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Generalnie zasada z podmianą wody jest bardzo prosta - powinieneś tak przygotować solanke aby podmianka nie miała wpływu na parametry zbiornika i tyle. To ile i w którą stronę będziesz mieszał to już Twoja prywatna sprawa i Twojej pompy ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Eeee tam. A jak chce podnieść, albo obniżyć zasolenie, to też ma nie wpływać na parametry wody? Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Pytanie było jak przygotować wodę do podmiany a nie jak zmieniać zasolenie w zbiorniku :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Zgadza się Marcinie, ale należy pamiętać, że choćby samym Ballingiem zmieniamy zasolenie, może też się trochę wody wychlapać, a dolewka tego nie wie. W związku z tym podmiana jest często okazją do wyrównania zasolenia. Dlatego przed podmianką mierzy się zasolenie w akwarium i dopiero robi odpowiednią ("rzadką lub gęstą") solankę, w której oczywiście też sprawdzamy zasolenie. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Ależ Piotrze ja nie kwestionuje tego że pomiar zasolenia jest istotny - miałem nadzieję że jest to oczywiste i poniekąd wynika z tego co napisałem wcześniej :] BTW Ile musiał byś "wychlapać" tej wody ze swojego akwarium między podmiankami żeby zmienić zasolenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Ja robię tak: -Nalewam do wiadra wodę z ro. -Wkładam pompe mieszajacą -wkładam czujnik temperatury i dolewam goracej wody z RO tak aby osiagnać temperaturę zwykle o stopien wiecej niz akwarium. -wsypuję dość powoli sól. -czekam ok pół godziny (po 10-15 minutach sól jest rozpuszczona,czekam jeszcze do wyrównania temperatur) -mierzę zasolenie w baniaku i wodzie do dolewki(refraktometrem -tu dokładna temperatura nie ma znaczenia)_ -wyjmuję pompę i przekładam do dolewki z wodą RO i wyłaczam ją po kilku sekundach.Wcześniej wykończyłam kilka pomp bo zostawianie do wyschniecia po słonej podwoduje, że więcej niz 2 lata nie wytrzymują. -wyłączam dolewkę -sciagam odpowiednią ilość wody z baniaka -dolewam nową Konniec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 A to Marcinie zalezy od objętości wyjściowej ;-) Chciałem tylko nadmienić, że przygotować solankę o właściwych parametrach, to nie problem. Przygotować solankę o właściwych parametrach do danego "stanu rzeczy", to może być dla niektórych trudne. Nie zawsze robię solankę o zasoleniu 35ppt i nie wynika to z błędu pomiaru, ale z konieczności. Choć jak sam wiesz "nikt nie jest idealny". Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Jest jeszcze jedna "szkoła podmiankowa" która mówi że najpierw nalewamy przygotowaną solankę a potem ściągamy nadmiar Przyznaje się szczerze że dowiedziałem się o niej całkiem niedawno i wydaje mi się całkiem rozsądna ze względu na minimalizacje ewentualnych skoków parametrów. Sam stosuje metodę podobną do techniki Tamary jak na razie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 No nie wiem, czy rozsądne. Co do skoków parametrów, dużej różnicy nie będzie w metodzie tradycyjnej i wyżej wymienionej, jeśli podmienia się 10%. Co do rozsądku, hmm. Raczej dobre niechętnie wylewam. Jeśli stosuje się podmianki celem uzupełnienia mikroelementów, to ta metoda Marcinie powoduje "zubożenie" naszej podmianki o trochę mniej niż procent podmianki ;-) jak dobrze liczę. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Piotrze przemawiają przez Ciebie względy ekonomiczne . W większości przypadków miał byś rację ale co w przypadku jeśli masz bardzo wymagającą obsadę koralowców i strach nawet puścić bąka przy akwarium żeby S nie skoczyło (żarcik). Taka podmiana ma chyba najmniejszy wpływ na zmiany parametrów wody a jak wiadomo stabilne parametry to jeden z podstawowych filarów sukcesu naszego hobby stąd nadal twierdzę że metoda jest całkiem rozsądna A co do ilości to zawsze możesz tą metodą dolać 15% czy 20% - widzisz jak zbiornik reaguje na podmiany -wiesz "co lubi" i dajesz mu to co najlepsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Tylko jakos nie widze miejsca na dodatkowe 20% wody w zbiorniku I raczej nie sadze zwby ktos mial taki zapas Jak juz sie bawic to moze codziennie podmieniac kilka litrow I zlewac stara, ale kto ma na to czas... Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Ale to przecież kwestia techniczna - wystarczy pomyśleć o tym przy projektowaniu zbiornika i zapasu możesz zrobić sobie ile chcesz. Taki problem to nie problem ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 No nie. Musiałem to policzyć i podtrzymuje... Nie ma sensu. Przy stadnardowych podmianach, powiedzmy 10-20% i parametrach soli, zwykle zbliżonych do parametrów wody w baniaku, różnica w obu sposobach podmianek jest mniejsza od tego "bąka". Taki przykład (duże rozbieżności parametrów solanka - akwarium i duża podmiana): Baniak - Ca = 400 Solanka - Ca = 500 Akwarium 1000l, podmiana 200l, czyli 20% Tradycyjnie - Ca po podmianie = 420 Met. Walkera Ca po podmianie = 416,(6) He, He. Dla porównania sól o zbliżonych parametrach - Ca=420, podmiana 20% Tradycyjnie Ca = 404 vs 403,(3) metodą Walkera. I nie ma o co kopi kruszyć. Podstawowych parametrów się bardzo nie bujnie, a mniej zostaje mikroelemetnów. Quod erat demonstrandum ;-) Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jajnik Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Napisałem to pytanie po usłyszeniu wersji, że po zasoleniu wody do podmiany przez +/- 24h parametry wody się stabilizują takie jak pH i kH, i nie wiem ile jest w tym prawdy. Czy woda do podmiany 20min po zasoleniu ma takie same parametry jak np. 24h po zasoleniu? Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez Jajnik (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 I tak i nie. Zdania są podzielone. Im dłużej i bardziej zagłębiam się w chemię, tym bliżej jestem stwierdzenia, że nie, ale wydaje mi się, że nie będzie to miało dużego wpływu na ostateczny wynik. @nanokaczor ostatnio robił własną sól. Przy tej okazji nasunęła mi się myśl odnośnie rozpuszczalności czegokolwiek. Rozpuszczalność / strącalność jest faktem, ale nie wszystko da się gołym okiem zobaczyć, jednak po pewnym czasie ustala się jakaś równowaga i większość cząsteczek jest zdysocjowana. Tą zdysocjowaną część (rozpuszczoną) możesz badać testami, tą stąconą nie, ona dla testów jest niewidoczna. Ładując do kubła z wodą sól, która jest mieszanką choćby wapnia i węglanów (wodorowęglanów) wywołujesz strącenie CaCO3, które przez następne kilka godzin się rozpuszcza, jeśli wierzyć producentom - całkowicie. Taka sama reakcja zachodzi podczas normalnego Ballinga, tego nie widać, ale wlewając NaHCO3 też doprowadzamy do strącenia CaCO3, tylko jego stężenie jest tak małe, że szybko się "rozbiega" po akwarium i nie widać mleka. Dopiero po pewnym czasie CaCO3 się rozpuszcza, czyniąc HCO3- dostępnym testowi. Zresztą, cała chemia oceanu, to rozpuszczanie węglanu (o, się zrymowało). Dlatego uważam, że długie mieszanie solanki "wyprowadza" jej parametry do podanych na etykiecie, ale to samo, prawdopodobnie szybciej zrobi się w akwarium (temperatura, obecność innych kwasów, w tym organicznych). Jestem zdania, że po podmiance testy powinno się wykonywać minimum po 24h, wcześniej nie ma sensu. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2014 No to was załatwię Ja najpierw wlewam świeżą a potem spuszczam z akwarium Nie jestem chemikiem - tak mi podpowiedziano i chyba jest ok:) Podpowiedziałam tak koledze, któremu po każdej podmianie wrażliwe ryby obsypywało. Robiąc moim sposobem ryby przestały się stresować a korale ślinić po podmianie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) Postępując w ten sposób robisz po prostu mniejszą podmianę. Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez nanorafa (wyświetl historię edycji) Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lacmar Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2014 To ja się podepnę pod temat i zpytam z ciekawości.....czy pojemnik w którym szykujecie wode do podmiany po skończonej pracy płukacie tak żeby TDS pokazywał 0? czy zostawiacie i za jakiś czas nalewacie wody i robicie kolejną podmiankę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2014 TDS żeby zmierzyć w miarę dobrze to chyba najlepiej tylko na przepływowym mierniku,inne tzn te którymi mierzymy wodę w bańce nie są tak precyzyjne,bo do wody zawsze coś wleci z powietrza,czasami bańka bywa trochę okurzona itd...Więc wodę możemy do bańki wlać czystą a w bańce i tak miernik pokazę że jest brudna. A co do samej podmianki to 10% podmieniam w jakieś 30 minut,15minut mieszam i do sumpa czemu do sumpa po to żeby woda nie poszła świerza odrazu do głównego tylko delikatnie się rozrobiła ze starą wodą z sumpa.Woda wczesniej oczywiście podgrzana do 25C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach