Skocz do zawartości
sasz5

Moje nowe 126l

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało się. Tak jak pisałem w moim poprzednim wątku - mały nawilżacz nieco się rozrósł. Mam nadzieję, że uda mi się uzbierać fundusze i odpalić w przyszłym roku docelowy baniak 140x60x50. Póki co te musi wystarczyć..Po ciężkich bojach związanych z systemem filtracji udało się odpalić akwa nawet z sumpem. Tyle wstępu czas na konkrety.

Akwa: - klasyczne 126l litrów ze słodkiego - 80x35x45

Światło: - chińczyk 4x24W T5 plus dodatkowo 11W niebieskie LED - SMD - te co pracowały w nawilżaczu

Obieg: Aquabee 2000l

Cyrkulacja - póki co koralia 900l plus jak będzie trzeba to i JVP 102

Sump: - 42x42x40, ma wszystko co powinien mieć - nawet komorę na RO :thumbsup:

Odpieniacz: - stary ale jary h&s na jednej pompie - zasilany pompą deltec dsc 600

Skała - Live Rock - ok 12kg (nie ważyłem - tak na oko)

Jako przelew pracuje pudełko Reef Octopus 300S - gdyż takie miałem - troche wielkie jak na taki baniaczek ale jest. Odpowietrzenie pudełka = wężyk do zwężki na obiegu. Co z tego będzie czas pokaże. Póki co dziś zabawa w ustawienie tego aby było jak najciszej. Poniżej fotki robione telefonem na szybko aby już coś wrzucić. Na pierwszych zdjęciach jeszcze bez sumpa z kaskadami....

Zapraszam do komentowania

gallery_11117_3013_21874.jpg

gallery_11117_3013_65305.jpg

gallery_11117_3013_3591.jpg

A tak wygląda już z sumpem - teraz tylko wykończyć, podnieść odpieniacz bo jest za głęboko i przelewa, zabudować płytą meblową i czekać, aż będzie można wrzucać zwierzaki :thumbsup:

gallery_11117_3013_96486.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawie sklala ulozona

zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . 

8744f73183d58f0a59fb88f54dc034b6u1589a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ciężkich bojach związanych z systemem filtracji

Jeszcze nie widziałem żeby ktoś tyle błędów zrobił w słowie "żona".... :)

A poważnie, nie myślałeś żeby wylewki z sumpa zrobić po drugiej stronie baniaka ? jak sump na tym samym poziomie co baniak, mozna by pomyśleć o wylewce poniżej powierzchni - zaoszczędził byś na cyrkulacji....

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie widziałem żeby ktoś tyle błędów zrobił w słowie "żona".... :)

Jakoś tak mnie to zdanie "męczy" - co miał autor na myśli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawie ułożona skała, nie będzie trudności w jej obsadzeniu? :) Ale ale czy mój dziestoletni wzrok się już pogorszył czy po lewej stronie na skale widzę krewecie?

Edytowane przez akwarystka (wyświetl historię edycji)

5522_6523.png

22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, super uklad skaly. Daj od razu druga cyrkulacje bo ta koralia to troche malo na taki litraz. Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawie ułożona skała, nie będzie trudności w jej obsadzeniu? :) Ale ale czy mój dziestoletni wzrok się już pogorszył czy po lewej stronie na skale widzę krewecie?

Wzrok doskonały - krewecia z nawilżacza ma się swietnie - nie było gdzie jej dać to wylądowała od razu w baniaku... Jak dobrze "zawieje" to jutro wrzucam korale :smiling: - na zdjęciu skały wyglądają na płaskie - na żywo jest mnóstwo półeczek dla korali.

Co do cyrkulacji to druga pompa leży , miała być wsadzona ale aquabee 2000 - obieg - robi taką cyrkulację, że jest mała pralka i jak bym wsadził jeszcze jedną cyrku to obawiam się, że może koralom tkankę zrywać . A na poważnie póki nie wsadzę zwierzaków nie sprawdzę jak mocno "wieje" - na moje oko jest oki ale jak korale "poproszą" o więcej wtedy im sie da....

Edytowane przez sasz5 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ukrywam ze twoje akwarium 30l ktore miałes wczesniej jest dla mnie wzorem. Mozesz napisac jakie stosowałes preparaty, ew. wódke albo biopellets -podmiany-ogolnie wszystko co trzeba wiedziec zeby "dochowac" sie takiego akwarium jakie miałes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sukces małego akwa polega na utrzymaniu parametrów w ryzach. Mi pomogły bakterie probiotyczne z AF dzieki temu no3 i po4 było zerowe. Polecę również Coral E Coral A Coral V jako pokarmy aminokwasy i witaminy dla korali które wpływają na wybarwienie koloru fluo. Przy małym akwa najważniejszy parametr to zasolenie. Ja dolewałem RO 2x dziennie, rano i wieczorem. W kaskadzie Purigen i Chemipure oraz odpienek Resun SK 300 oraz regularne podmiany wody na solankę z soli FSR firmy AF i akwa jest oki. Jednak jak tylko lekko coś się wysypie to w tak małym akwa widać skutki od razu a wyprowadzenie tego na prostą jest dość trudne.

Ten baniaczek też poleci na produktach AF. Mam do nich zaufanie a korale mają extra kolorki i rosną w oczach.

W razie jakichkolwiek pytań pisać na PW

P.S Sooorki za błędy jeśli jakieś są ale piszę z telefonu.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znając twoją łapkę do baniaków to na bank będzie jeszcze lepsze niż ten twój piękny nawilżacz.

Fajnie ze się udało w koncu zrobić z sumpem

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na mały upgrade.

Baniaczek śmiga i sobie dojrzewa - klasyczne okrzemki na piasku w minimalnym stopniu. Przed weekendem wpadło kilka korali ze starego baniaczka. Na dziś akwa wygląda tak:

gallery_11117_3013_405234.jpg

Jedyny problem jaki mam to stary poczciwy odpienek H&S na pompie Deltec DSC 600. Póki co nie mogę go ustawić bo albo pieni na mega mokro albo wcale, ale to kwestia czasu. Reef Octopus RO-PS 1000 przelewał w nowym akwa na sklepie przez prawie 3 tyg. dlatego póki co się tym nie przejmuję. Jedynie tylko sprawdzam zasolenie bo wiadomo że jak odpienek przelewa to dolewka dolewa RO. Teraz tylko jeszcze nazbierać kase i zmienić wysłużoną obiegówkę Aquabee (pracuje jak strażacka motopompa - no chyba że się wyciszy..) i regularnie dokładać koralowych cukiereczków, jakieś nemo, babeczkę, może jeszcze jakąś rybcie....sie zobaczy :smiling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajne ułożenie skały:) zapowiada się świetny baniak:)

Nareszcie ruszyło na początek 60 l rafy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak odpienek zrobiony - kwestia piany to był problem z zaworem do regulacji a raczej jego brakiem. Po włożeniu zaworu bramowego pieni aż miło. Okrzemki ustępują, idzie wszystko zgodnie z planem :thumbsup: . Żeby nie było za kolorowo to teraz przede mną polowanie na dzikusa wielkości 5zł który zrzuca mi korale.... Tu moje pytanko- Ma ktoś jakiś skuteczny patent jak go złapać? Od razu dodam że taka pułapka niestety nie działa. Mój koleś jest niestety za mądry na takie zabawki które służą mu jako karmik, gdzie się radośnie wypasa, najada do syta i znika w swej skałce, a jak pułapka za daleko to sobie ją przytaszczy pod domek, podniesie i dosłownie wysypie jedzonko ze środka.... Ot taka to wyższa inteligencja....

Poniżej foto jak to wygląda na dziś...

gallery_11117_3013_262959.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

H&S to b. dobre odpieniacze,

bedzie fajne akwarium :thumbup:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na mały upgrade. W baniaczku aż miło - wsio śmiga.

NO3 << 1

PO4 - na salifercie = 0

zasolenie = 1.025

Reszty parametrów nie sprawdzam bo po co....korale "mówią" że wsio oki.... :thumbsup:

Na dziś akwa wygląda tak (na szybko udało mi się trzasnąć fotę)

gallery_11117_3013_164438.jpg

Dziś przyleciała też babeczka aby troszkę przekopać syfek na piachu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej korale mają super kolorki jakich świetlówek używasz i jakich firm ? Szukam koncepcji do swojej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej korale mają super kolorki jakich świetlówek używasz i jakich firm ? Szukam koncepcji do swojej :)

Świetlówek używam ATI - 2x Blue Plus oraz 2x Purple Plus a do tego 11W niebieskiego LED-a który pali się od 5 rano do 23:30....

Co do kolorków - to głównym czynnikiem są produkty AF a głównie Coral A i Coral V oraz dostęp korali do pokarmów Coral E Coral F oraz Coral Food a później oczywiście świetlówki. Gdyby wisiała nad baniakiem lampa ATI to były by jeszcze lepsze :thumbup:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aby nie pisać posta pod postem...

Lekkie zmiany w baniaku. Przesiadka z mercedesa na nieco gorszy system filtracji.

Niestety rozwiązanie z sumpem obok oraz "posklejanym" H&S-em niestety wizualnie i akustycznie się nie sprawdziło. Wibracje w jakie wpadała szafka powodowały dudnienie na kanapie co uniemożliwiało spokojne oglądanie tv. Pewnie gdyby nie wchodził aspekt wizualny to bym się jakoś przyzwyczaił ale niestety nie wyglądało to zbyt dobrze, dlatego też trzeba było podjąć decyzję. Albo dziury w komodzie i sump do środka albo.... zmiana systemu filtracji na TUNZE Reef Pack 250. Wybór padł na Tunze. Dlaczego? Aby nie trzeba było niszczyć komody. Akwa zostało przesunięte na środek komody, wszystkie kable i rurki zniknęły, czyli stało się estetycznie w pokoju. Co do poziomu głośności - jest dla mnie zadowalający. Na kanapie patrząc na tv praktycznie nic nie słychać. Co do odpieniacza jestem pozytywnie zaskoczony. Pieni całkiem ładnie. W akwa nic się nie zmieniło wszystko ładnie rośnie. Dziś udało mi się z rana dopaść "kolegę" który ciągle zrzucał mi korale. Krabik nieźle podrósł przez ostatnie 2 tygodnie i dziś miał ok 4cm :shock: ....Co do Tunziaka - czas pokaże czy da się na tym prowadzić mocno obciążone systemy. Póki co w kubeczku ładny syfek, piana ubita jak śmietana, filmu na tafli wody brak, purigen i chemipure zainstalowany w filtrze z Reefpacka, więc póki co jest oki...Poniżej fotki krabika i odpienka.

gallery_11117_3013_29115.jpg

gallery_11117_3013_11607.jpg

Edytowane przez sasz5 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj udało mi się na szybko pstryknąc fotkę mojej małej rafki - wszystko ładnie śmiga :thumbsup: oby tak dalej ....

gallery_11117_3013_173370.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie

Czy odpieniacz tunze nie puszcza ci bąbelków do akwarium. Mam ten sam zestaw i pełno bąbelków a akwarium. A jak z klarownością wody?? Co ile zmieniasz wkłady w filtrze tunze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie

Czy odpieniacz tunze nie puszcza ci bąbelków do akwarium. Mam ten sam zestaw i pełno bąbelków a akwarium. A jak z klarownością wody?? Co ile zmieniasz wkłady w filtrze tunze

Witaj.

Odpienek pieni rewelacyjnie i nie puszcza do akwa ani 1 bąbla. Co do klarowności wody - rano i wieczorem kryształ w ciągu dnia już tak idealnie nie jest bo latają paprochy z piachu, ponieważ babeczka robi swoje, ale za to piach bielutki jak śnieg. Co do czyszczenia wkładów w filtrze - max to jest tydzień, robiłem test i powiem, że po 10 dniach nie czyszczenia ledwo co ciągnie. Watę filtracyjną którą mam na samej górze wymieniam co 2-3 dzień - jak widzę, że nie jest już biała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno już nie było aktualizacji - bo za wiele się nie zmieniło w akwa - był lekki wysyp okrzemek które delikatnie się zamieniły się dino - potem Algae X , potem wyskoczylo cyjano i chemiclean ( koniec lipca/ sierpień) - niestety zauważyłem że po tej kuracji Caulastrea "zgubiła" główki - jednak powoli odrastają. Poza tym baniaczek śmiga aż miło - 2 tygodnie urlopu nie wpłynęły negatywnie na baniaczek a wręcz odwrotnie wszystko nabrało kolorków i się wyczyściło. Na dzień dzisiejszy baniaczek wygląda tak:

gallery_11117_3013_150186.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy świetlówki te same?

Tak świetlówki ATI te same nic się nie zmieniło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

i jak tam akwarium?

Kostka 280L(80x70x50), sump 96L(80x30x40),odpienicz CruX IS-200, HQI 150w- 2x24 t5- 2x10w ledy., RW-8, Tunze 6015; nano 1600; wp-10, obieg NJ3000

80ec2bbfd3a2f619b7033a4043a0198bu388a360.png

asd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.