edi Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 witam. w jakich warunkach euphylie czuja się najlepiej? ile powinny mieć światła? jakie parametry wody? jak się czują w Waszych sps-owych akwariach? przy zerowych parametrach? tak sie zastanawiam bo jedyne co sie u mnie zmnieniło to spadek no3 na jakieś 0-2 i wszystkie euphylie pompują sie na 50% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 U mnie przy SPSach i wyżyłowanych parametrach euphyllia glabrescens czuje się jak nigdy . Polipy mają nawet ponad 20cm . Za to paraancorze coś nie pasuje. Kiedy w akwarium było lekkie bagienko ( PO4- 0,25 , NO3 - 50 ) było zupełnie na odwrót . Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 Edi- nie gniewaj się ale zastanawiam sie czy Ty cokolwiek czytałeś na tym forum. co jak, co, ale euphylie to są opisane nawet o kształtach szkieletów. A warunki to podstawa. Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 Felek dzięki za konkretna odpowiedz. @diabeł a ja się zastanawiam czy Ty czytałeś moje pytanie? Warunki to podstawa, ale chyba nie wiesz jakie, bo nie napisałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwarystka Zgłoś Napisano 8 Maja 2014 U nas w akwa walczymy od jakiegoś czasu z parametrami, przy podwyższonym NO3 i PO4 wszystkie pięć odmian euphylek pompowało się normalnie tak bez rewelacji. Od jakiegoś czasu parametry zaczęły się powolutku zmieniać i zmalało NO3 i PO4 i teraz widzę, że euphylie puchną tak,że chce je rozerwać. Zauważyłam,że nie lubią większego prądu czyli kiedy zbyt mocno nimi szarpie, wtedy reagowały podnoszeniem tkanki. Kiedy przestawiłam pod innym kątem jebao od razu pozytywnie zareagowały. Cytuj 22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 8 Maja 2014 Dużo światła mała cyrkulacja i będą sie pompować jak talala i dokarmiaj je Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 8 Maja 2014 Widziałem kilka zbiorników z Spsami i euphuliami przy zerowych parametrach NO3 i PO4 i stwierdzam że to nie to co powinno być znaczy sie kolory nie te pompa nie taka jak ma być , jest to kompromis na siłe , taki jest mój wniosek. Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 8 Maja 2014 edi - to ty nie rozumiesz, akurat ten koral, jest opisany z każdej strony. A warunki chyba z 10 razy. czy szukałeś? Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 8 Maja 2014 :offtopic: edi - to ty nie rozumiesz, akurat ten koral, jest opisany z każdej strony. A warunki chyba z 10 razy. czy szukałeś? Diabeł - czytając Twoje posty odnoszę wrażenie, że jesteś botem forumowym, który pisze nie na temat w każdym temacie, który się pojawi. Taki typowy spamer, który daje znać o sobie nie wnosząc w dany temat nic konkretnego.... proponuje - załóż bloga... koniec offa ------------------------------------------------------ w temacie... moje euphylie dobrze się czują w słabym prądzie i dobrym świetle. Ale też zauważyłem, że jak zacząłem drastycznie obniżać NO3, zaczęły się słabiej pompować. po testach i obserwacjach u mnie, wynika, że najmocniej się pompują przy NO3 10-15 Zwłaszcza w godzinach, kiedy światło jest dość mocne. Jak zaczyna się ściemniać, powoli się zwijają. a tak korzystając z okazji... ktoś pisał o karmieniu... czym najlepiej karmić euphylie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 8 Maja 2014 Dobrze jest kapnąć trochę Jodu im, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 8 Maja 2014 ja karmie prawie wszystkimi mrożonkami, plankton zielony, czerwony, ikrą morska i chomara, miesem ryby, lasonogiem czy solowcem. można też miksy różnych kostek blenderem potraktować i niezła zupa się zrobi. mnie jednak interesuje zależność pomiędzy no3 (i też po4) a ilością światła? ja już jakieś wnioski mam.... chciałem tylko dowiedzieć się więcej jak to wygląda w różnych akwariach... a może diabełek mi odpowie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 8 Maja 2014 ja karmie prawie wszystkimi mrożonkami, plankton zielony, czerwony, ikrą morska i chomara, miesem ryby, lasonogiem czy solowcem. można też miksy różnych kostek blenderem potraktować i niezła zupa się zrobi. mnie jednak interesuje zależność pomiędzy no3 (i też po4) a ilością światła? ja już jakieś wnioski mam.... chciałem tylko dowiedzieć się więcej jak to wygląda w różnych akwariach... a może diabełek mi odpowie? Z mojego doświadczenia No3 powyżej 30ppm euphyllia prawie zeszła,teraz przy obfitym karmieniu i prawie zerowym No3(0,02ppm) dopiero jest takiej formie jak ma być.Jod jest świetny ale jak wiadomo przedawkowanie skutkuję wystąpieniem Cyjano,średnia cyrkulacja,nie mam swoich centralnie pod ledami tylko trochę z boku stoją bo zbyt mocnego światła też umnie nie tolerowały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 8 Maja 2014 (edytowane) Darku, jeśli twoja wiedza jest tak ograniczona że ciągle lubisz pisać to samo to proszę bardzo. Bo ja lubię dowiedzieć się czegoś nowego, i czytać nowe posty, a jak coś jest to raczę zwrócić na to uwagę, a nie wałkować w koło to samo. I nigdy nikomu "łat" nie naszywam za to ty opanowałeś to do perfekcji. I to est właśnie OFF Ja o euphylli dowiedziałem się wszystkiego, z tematów innych kolegów, tylko je czytając. moje lubią http://www.drsfostersmith.com/product/prod_display.cfm?pcatid=4965 Ale i zmiksowane mrożonki im smakują. Kiedyś dawałem (Reef Power)- red sea, ale drogi ()- nie pamiętam czy to się dokładnie tak nazywa. Edytowane 8 Maja 2014 przez Diabeł prawdziwy (wyświetl historię edycji) Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelced Zgłoś Napisano 11 Maja 2014 Ja zauważyłem, że różne euphyllie rożnie reagują. Jedne w NO3- 5 i PO4- 0,03 pompują się prawie do rozerwania inne w tym samym momencie padają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach