Skocz do zawartości
mithil

Pytanie o TDS cs-91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

TDS cs-91 aquafilter - kupiłem go jako używany i niedziałający - był za grosze. Baterie w nim jeszcze działają ale są na wykończeniu,nie działał bo poprzedni właściciel jakimś cudem jeden kabel oderwał od zasilania. Po przylutowaniu okazało się że działa, no to zaraz testowałem go na swojej kranówie.

Jakie było moje zdziwienie jak pokazał 10 - niektórzy tu piszą że u nich kranówa ma ponad 150-300. Myślę że padnięty więc drugi test, do wody sypię szczyptę soli - wynik ponad 360, więc coś działa. Pora na 3 test do wody butelkowanej Żywiec - wynik 40.

Pytanie do was czy ja mam w kranie taką czystą wodę czy nie precyzyjny TDS? Może wina baterii które zaraz padną? Może ktoś zrobić test wody żywiec? Będzie to może jakieś odniesienie dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównaj z innym TDSem, to zobaczysz czy pokazuje to samo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównaj z innym TDSem, to zobaczysz czy pokazuje to samo ;)

Właśnie problem że innego na tą chwilę nie mam. Mieszkam na takim morszczakowym wygnaniu że w promieniu 50-60 km nie ma nikogo kto ma morskie i miałby tdsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech... Szkoda, że nie pisałeś wcześniej, bo w zeszły weekend byłem w Kępnie. A może zakupisz sobie coś takiego : http://erybka.pl/pro...acyjny-TDS.html

Dopiero wczoraj dostałem tego TDSa. Pewnie się na tym płynie skończy jak tylko dorwę jakiegoś manuala od tego TDSa z informacją jak go kalibrować. Chociaż prędzej chciałbym wiedzieć czy w ogóle jest on rozkalibrowany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast tego płynu kalibrującego nie lepiej kupić nowy TDS na Ebayu? W tej cenie to masz prawie dwa TDS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast tego płynu kalibrującego nie lepiej kupić nowy TDS na Ebayu? W tej cenie to masz prawie dwa TDS.

Za 28zł? Daj linka, gdzie tak tanio sprzedają ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w e-rybce musisz doliczyć jeszcze koszty wysyłki (9zł) to razem masz prawie 37zł

Na ebayu koszty zero czyli pierwszy znależiony bez problemu link kliknij proszę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysyłka z chin = 3-4 tyg czekania + jak masz pecha to cło do zapłaty :)

W tym czasie to albo sam skalibruję tds albo kupię nowego w PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takiej kwocie nie ma cła...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.