jokeraupl Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2014 Czy te waszym zdaniem okrzemki mogły pojawić się od nie przemytego piachu? Ogólnie jest troszkę lepiej jak mniej świecę. Glony znikają z żywej skały jednak pozostają na martwej i piachu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jokeraupl Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2014 Minął kolejny tydzień. Dziś postanowiłem zrobić testy . Jak widać poniżej kłopot z no3. Jak eksperci myślicie inwestować w purigen? Pozdrawiam i Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2014 w nic nie inwestuj... wlej biodigest... chyba, że masz inne bakterie, które dozujesz... i czekaj... nie czytałem czy masz sump, czy kaskadę... jeśli masz jakąkolwiek gąbkę do zbierania syfu, czy watę - to ją wymieniaj co dziennie. I nic więcej nie rób... za tydzień zrób testy i wlej znowu bakterie i dalej czekaj... Każdą chemią przyspieszasz stabilizowanie się parametrów - ale nie znaczy, że przyspieszasz biologiczne dojrzewanie systemu. Po wlaniu/włożeniu chemii parametry będą dobre... włożysz korale, wpuścisz ryby i... rozwalisz biologie no, ale.. ja się mogę mylić Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jokeraupl Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2014 Mam gąbkę, która była w zestawie z kaskadą. Mam ją czyścić codziennie w solance czy jak? Bakterię dzis zamówię. Dziękuje za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemoT Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2014 no, ale.. ja się mogę mylić Kolega raczej się nie myli. U mnie w porywach NO3 też było tak wysokie i tak jak wspomniano czas i bakterie zrobią swoje. Po ok.6 tygodniach od zalania spadło do zera i tak się trzyma. Ogólnie mogę Ci polecić super środek na takie sprawy: cierpliwość Cytuj Start 25.02.2013 Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jokeraupl Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2014 Hehe. A co myślisz na temat tej gąbki? Filtr ma 2 komory i w każdej po 1 gąbce. Moczyć je w solance codziennie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemoT Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2014 Na temat filtrów się nie wypowiem, bo nie używam. Sorry, takie mam akwarium Cytuj Start 25.02.2013 Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2014 nie moczyć... płukać do czysta... a najlepiej wyjmij ją całkiem a w miejsce gąbki daj skałki. możesz do jednej komory dać to >> http://erybka.pl/product-pol-2367-ActiZoo-Wata-perlonowa-250g.html ale wymieniać musisz co drugi dzień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jokeraupl Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Jak zawsze Proszę o pomoc jeśli to możliwe . Pierwsza sprawa czy wiecie coś na temat tego ślimaka bez muszli, czy to szkodnik. Druga, to że piach cały czas robi się bardziej brunatny mimo świecenia po 5h. Jakieś pomysły?. Zaczynam myśleć, że to dino czy cyjano. Na tym osadzie widać charakterystyczne brązowe niteczki. Z góry dzięki za podpowiedzi. Edytowane 26 Czerwca 2014 przez jokeraupl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Blizzard2009 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Cierpliwości - mnie pomogło zmniejszenie czasu świecenia do 4-5h ale TYLKO NIEBIESKIM ŚWIATŁEM. Koniecznie wyjmij ta sylvanię, niech pracuje tylko Blue plus - będą efekty. Cytuj POPRZEDNIE SZKŁO: tutaj OBECNE SZKŁO: tutaj * 150x55x55cm, sump120x40x43cm * * ATI Sunpower 8x54W * * odpieniacz DIY by Erni na pompie DC3000 " * start na 20kg suchej Marco Rocks + 15l Siporax * * refugium * Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jokeraupl Zgłoś Napisano 5 Lipca 2014 Witam ponownie. Od tyg. wlany biodigest. W filtrze 1l siporax'u, gąbki wywalone . Świecę jak poprzednio czyli tylko 6h i tylko niebieskim. Wczoraj zaciemniłem na 24h. Z rana ładny piasek, lecz po tych 6h jak zwykle ciemne plamy i... masa rurówek? Czy to czasami nie jest jakieś cyjano, czy dino? Jak uważacie? Fotki poniżej. Proszę o dalsze instrukcje jak postępować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jokeraupl Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 (edytowane) Witam po krótkiej przerwie. W baniaku małe zmiany . Doszło trochę życia i kolorków. Fotki poniżej: Dzięki za pomoc użytkownikom: Tom_killer, michalfa oraz toja. Edytowane 28 Lipca 2014 przez jokeraupl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Ładne akwarium Ładnie się zapowiada ten zbiorniczek. Rurówki Ci się utrzymały? Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yellow Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Dojrzewanie podobnie jak u mnie aktualnie w zbiorniku, ale po kilku tygodniach wyglada super:) Podoba mi sie że jest nie za dużo skały:) Cytuj http://nano-reef.pl/topic/71392-przesiadka-z-35l-na-63l-brutto/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jokeraupl Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 Utrzymały się, ale tylko na skałach. Obecnie mam problem z jednym z błaznów. Ma 3 kropki (białe) wyglądają jak ospa, ale nie dostaje ich co raz więcej. Ma także białe "usta". Jutro będę próbował zamaczać pokarm w czosnku. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boski Zgłoś Napisano 10 Września 2014 I jak Ci poszło z błazenkami, kropki zniknęły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach