Skocz do zawartości
fireman82

Hydor KJ 1300 Sterownik Smartwave + 2x Koralia 2800 do RM?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W związku z planowanym założeniem reefmaxa mam kilka pytań odnośnie zastosowania takiego systemu cyrkulacji Hydor KJ 1300 Sterownik Smartwave + 2x Koralia 2800. Obsada docelowo 2-4 ryby (oczywiście spełniające kryteria zbiornika) 2 - 3 krewetki, ślimory, 1 - 2 kraby, jakiś jeżowiec, rozgwiazda, korale - w miarę stabilizacji zbiornika, panowania nad tematem i dopływem gotówki, od miękasów po trudniejsze.

1. Czy warto zainwestować w ten sterownik, aby dać zwierzakom choć namiastkę zmiennych prądów wody?

2. Czy cyrkulatory pracując naprzemiennie będą ok. pod względem wydajności?

3. Jaką ustawić częstotliwość zmiany przełączania pomp?

4. Jak ustawić optymalny kierunek pomp? Jedna w taflę a druga w skałę, itp.? Będą oczywiście pracować naprzemiennie.

5. Czy może dać mniejsze pompy do sterownika i dorzucić np. koralię 900 pracującą ciągle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do reefmaxa taki osprzęt? Kolega powyżej ma racje . Zainwestuj w większe szkło bo i tak za miesiąc dojdziesz do wniosku ,że masz za małe.

Ps. My z Legionowa tak mamy;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co mam rozumieć przez to: "Do reefmaxa taki osprzęt?"? Zbyt wydajny? Czy w czym problem? Chciałem dać zwierzakom namiastkę zmiennych prądów wody i przepłukiwać skałę raz z jednej, raz z drugiej strony bez niepotrzebnego grzebania w akwa. Sam sterownik nie kosztuje wiele więcej niż te 2 pompy. Chyba, że to w nich jest problem. Co z tego, że to do reefmaxa? Raczej większego zbiornika nie będzie, tylko mega rozwój (daj Boże żeby się udało) właśnie refa. Jakbym miał startować do większego, to bym nie kombinował tylko od razu kupił większe. Pewnie, że kusi, ale aż tak to mnie nie stać żeby co chwilę akwa zmieniać. Większe = droższe utrzymanie, więcej miejsca na życie, które kusi pustkami, itp. A co najważniejsze rozmiary i waga, na które nie mogę sobie pozwolić ze względów innych niż finansowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zrobi ci pralkę ze zbiornika, posiadacze reefmaxa przeważnie dają 2x nano 1600 lub nano 1600 i tunze 6015 to masz 3400 l/h ale moim zdaniem koralia ma max 1000-1200 l/h czyli tak jak jak jeden z tych co wymieniłeś, zmienne prądy w małym zbiorniku nie będą chyba tak odczuwalne, podobnie mozesz zrobic nakierowujac pompy na siebie aby prądy wody "haczyły" o siebie.

Kostka 280L(80x70x50), sump 96L(80x30x40),odpienicz CruX IS-200, HQI 150w- 2x24 t5- 2x10w ledy., RW-8, Tunze 6015; nano 1600; wp-10, obieg NJ3000

80ec2bbfd3a2f619b7033a4043a0198bu388a360.png

asd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.