Skocz do zawartości
Timur

fotki LR - prosze o komentarze

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

oto fotografie 25 kg LR. Całość składa się z 4 dużych brył, dość ciężkich (+2 małe +odłamki).

Uprzejmie proszę o opinie na temat tej skały.

Skąd pochodzi i gdzie ją kupiłem narazie nie będę ujawniał.

skala1.jpg

skala2.jpg

skala3.jpg

pozdrawiam,

250 L obecnie drzemie i czeka na lepsze czasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie, mało porowata.

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

srednia jakosc ile dales za nia??

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile mozna wyrazic swoja opinie na podstawie 3 zdjec to moja bedzie raczej negatywna, skala wyglada na malo porowata.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszej fotce wyglada jak tuf wapienny (ekoskala).

Na kolejnych juz lepiej co nie znaczy, ze dobrze...jak dla mnie malo porowata.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno obiektywnie ocenic skale nie majac jej w reku, ale to co widac na foto nie wyglada zbyt rewelacyjnie.

I do rewelacji bardzo duzo jej brakuje. :p

A porownujac ilosc skaly do wielksci akwa, trudno tu mowic tylko o "wypelnieniu" ktore sie pozniej oblozy zywa skala dobrej jakosci.

Chociaz oceniajac akwarium wizualnie, troche zywej skaly mozna jeszcze dolozyc.

@Timur, powiedz jakie sa wymiary akwa? Zeby bylo porownanie do wielkosci tych kawalkow.

Skala wyglada na raczej ciezka.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dopiero wczoraj w nocy wróciłem z dorsza - skała została zakupiona w naszym sklepie, i tu pragne przeprosic Timura, gdyż Tomasz wysłał mu nie tą skałę co zamawiał - nie chcę tu zagłębiac się w szczegóły, ale na zdjęciach widzę, że to zupełnie coś innego co miało byc.(wczoraj wieczorem sprawa się wyjaśniła, gdyż skała dla Timura była odłożna w innym zbiorniku)

Timur zamówił tongę - dostał najprawdopodobniej samą indonezję(tzw foundation rock - o tym będzie w innym poście), za zaistniałą sytuację mogę jedynie przeprosic(doślemy właściwą) - i proszę o kontakt osobisty timura do mnie na komórkę po godz. 11 - 0508259086.

Ososby które były u nas po ostatniej dostawie LR widziały zbiorniki z LR indo i tonga (wiele osób z tego forum) - i widziały także najprawdopodobniej nowego pracownika który pakował tę paczkę(Łukasz) - miała to zrobic inna osoba, ale niestety wyszło inaczej i tomek nadał box z nie tą skała co trzeba - przykro mi z tego powodu

.

Pozdr

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłeś skałę ciężką jako podstawę pod wyższe ułożenie tej lżejszej ...ja tak zrobiłem. Jeśli chcesz mieć porządną biologiczną filtrację to dokup jeszcze lekką skałę porowatą na wierzch tej którą masz

:p

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiscie, ksztalt kawalkow skaly, ktore ostatnio widzialem w reefshop byly powalajce...np obumarle favie wielkosci ludzkiej glowy itp...gdybym mial wieksze akwarium to juz te kawalki plywalyby u mnie...

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta skala wyglada calkiem niezle, w porownaniu z tym co ja dostalem z reefshopu; jeden kawalek wyglada jak wyrwany kraweznik z chodnika w kolorze betonu; pozatym dostalem nie takie kawalki jak chcialem, prosilem o skale ktora ma isc na gore,czyli powinna byc w miare lekka i porowata - ona nawet na dol sie nie nadaje

myslalem, ze sprowadzona niedawno skala bedzie w miare dobrej jakosci, dostalem jakies kawalki wygladajace na kilkuletni okres lezakowania o porowatosci szkla, tak wiec skala tzw foundation rock, ktora dostales Timur jest duzo lepsza od tej co ja dostalem :p

Skale dostalem okolo tygodnia temu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba z tą skałą nie jest tak zle widzę jakieś życie na zdjęciu zoanthusy albo palyothia czy coć podobnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zizi: Kupiłeś skałę z indonezji - skała została sprowadzona 3 tygodnie temu i czas kiedy przyleciała do Polski nie ma wpływu na to jaka ona jest. Każdy Klient prosi o kawałki w najlepszej jakości - nie ma tu chyba wątpliwości że jest inaczej - jednak prosze pamiętać o tym, że skała to wytwór naturalny - jedna wygląda tak, druga nieco inaczej. Pomiędzy różnymi dostawami skały także sa różnice w jej wyglądzie - zależy z jakiej głębokości jest wydobywana, w którym miejscue itd. Dlatego też skała pakowana jest "jak leci" - w innym wyoadku ktoś dostałby same najlepsze kawałki a ktoś inny skałę wg niego "do ....". Każdy Klient moż epoprosić przed zamówieniem o wysłanie do niego zdjęcia odłożonej dla niego skały czy koralowców - staramy się to robić jak najszybciej, jednak zazwyczaj nie później niż na drugi dzień(jest to takż enapisane w regulaminie)

Przykro mi więc że skała się Tobie nie podoba - nie produkujemy jej, jednemu się podoba, innemu nie, Tobie skała Timura się podoba, swoja nie - tak to już niestety jest - dlatego pewną "przewagę" mają osoby kupujące "na żywo" u nas w sklepie - można też jak napisałem poprosić o fotkę - wtedy wiadomo co dokładnie przyjdzie.

Jak już pisałem - jedną i druga skałę widziały osoby które były u nas w sklepie - i o jakości skały nie świadczy jej kolor - w ciągu miesiąca czasu można skałe "przyrumienić" z każdej strony na kolor czerwony, fioletowy - jednak taka skała tymbardziej traci swoje właściwiości filtracyjne.

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Timur - jak możesz to wyjmij skałe z wody i zrób zdjęcia z lampą błyskową - będzie bardziej widoczne o czym mówimy, gdyż przy tym świetle i tak fotografowana wygląda dużo bardziej niekorzystnie.

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widac nie ma sensu kupowac skaly w sprzedazy wysylkowej bo mozna kupic kota w worku i potem sa problemy. Najlepiej zobaczyc osobiscie i sie zdecydowac lub nie.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę, że powstała mała burza, choć nie to było celem założenia przeze mnie tego wątku. Jako nowicjuszowi w temacie morszczyzny zależało mi na opiniach na temat skały, która mi jako laikowi zdecydowanie wyglądała na co innego niż zamówiłem, natomiast nie zamierzałem tu oskarżać czy deprecjonować sklepu Przemka bo dotychczasowa współpraca układa się bardzo dobrze.

Skała którą widać na fotkach była fotografowana z użyciem flesza.

Poza tym na skale widnieją ślady (wapienne odciski) po opaskach kablowych, na których była podczepiona podczas ożywiania, a poza tym jest ciężka w sensie takim, że waży więcej niż możnaby się spodziewać po jej objętości - takie wrażenie odnosi się biorąc do ręki poszczególne kawałki.

To wszystko pasuje do opisu eko-skały, i wyjaśnienie o zwyczajnej pomyłce jak najbardziej akceptuję bo jak wspomniałem dotychczas wszystko było bardzo pozytywnie.

@Przemek, zaraz minie jedenasta i dogadamy się telefonicznie :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO w ogole nie powinno sie nic zywego kupowac przez i-net. Naprawde oplaca sie poswiecic troche czasu i osobiscie wybrac towar bo potem sa pretensje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemek nie bede tutaj toczyl dyskusji na temat jakosci skaly, moglbym wrzucic zdjecia, ocenili by inni - jak myslisz jak byla by ocena?

Pomijajac jakosc, prosilem o kilka okreslonej wagi kawalkow. Dostalem jeden wielki ciezki, wazacy 3/4 calej dostawy i troche mniejszych cegiel. Przeciez wystarczylo napisac - nie mamy tej wielkosci bryl jakie chcialem.

Popsulo mi to cala koncepcje aranzacji zbiornika.

Zostalo wrzucone to co bylo pod reka absolutnie nie przejmujac sie tym co zamowilem - to smutne.

Z dostawy dostalem takze czesc zycia niezgodnego z tym co zamawialem.

Stracil Pan klienta. Jezli mam Pan jakies uwagi to prosze na PM lub mail.

Ten watek uwazam tutaj za zakonczony.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Przemek nie bede tutaj toczyl dyskusji na temat jakosci skaly, moglbym wrzucic zdjecia, ocenili by inni - jak myslisz jak byla by ocena?"

Zizi - nie bronie Przemka ale takie zdania sa poprostu bez sensu, czym ty go straszysz, pokaz niech wszyscy sie dowiedza bo tak to rodza sie tylko napiecia.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

roztrzyganie takich spraw na forum ogolnym i babulenie, placze sa ponizej pasa. dogadajcie sie prywatnie, jak juz wczesniej pisalem, na podstawie zakupow w roznych miejscach mozna wyrobic sobie swoje zdanie i isc swoja droga. nikt nie jest doskonaly. pozdro

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie chiałbym wdawać się w dlaszą dyskusje - nigdy to niczym dobrym dla nas jako sklepu nie kończyło się, a jakiekowliek udowodnienie Klientowi swoich racji przez sklep jest źle postrzegane przez osoby postronne.

Prywatnie dodam, ze za ciężko pracuję na to wszystko od kilku lat by (za przeproszeniem) walić chałturę - wiedzą to osoby które znają mnie prywatnie i zawodowo.

Firmowo powiem zaś tak - proszę zrób zdjęcia skały, pokaż na forum i prosze odeślij sałę do nas na nasz koszt(firmą GLS, na priva wyślę informacje jak ją przygotowac do wysyłki) - zwrócimy Ci pieniądze i będziesz mógł zakupić skałę w innym miejscu.

Przykro mi, ze jesteś niezadowolony - niestety nic na to nieporadzę, skała którą otrzymał Timur była z tej samej dostawy, być może faktycznie jego podoba Ci się bardziej. Nie sądze , abyś dostał kawałek skały ważący 7kg (tak jak piszesz). Z ciekawości byłem teraz na dole - największy kawałek jaki udało mi się znaleźc ważył -4.6kg i był bardzo duży.

Także tak jak już napisałem - przykro mi że jesteś niezadowolony - jedyny sposób w jaki mogę to zmienić, to propozycja odesłania do nas skały i z naszej strony zwrot pieniędzy.

Wydaje mi się to propozycją fair , która powinna Ciebie zadowolić.

Dalsza dyskusję proponuję zamknąc - ponieważ wiele osób ma do mie zal, że zamiast odpowiadac na posty dot. porad, wdaje się wdyskusje - choc oczywiście przez to nie podważam Twojego prawa do niezadowolenia z zakupu(aczkolwiek to kwestia gustu iodczucia subiektywnego - Tobie bardziej podoba się to co innemu się nie podoba itd).

Co do żywego z zamówienia - proszę podaj co dostałeś nie to z zwierząt które zamawiałeś - była tam hydnopohora aquacultured, krab pustelnik, actinodiscus blue. Prosze napisz tu na forum co wg Ciebie zostało pomylone - nie chciałbym, aby osoby postronne czytające ten post pomyślały, że wysyłamy do Klientów przypadkowe zwierzęta, w ogóle nie odpowiadające ich zamówieniom.

Czekam na kontakt na priva.

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qbab nie strasze, czytaj ze zrozumieniem. Nie widze takze napiec, wyrazilem swoja opinie, dolanczajac sie do watku o jakosci skaly z reef.. Gdybym chcial cokolwiek zamieszczac to bym to zrobil. Tekst byl do Przemka ktory doskonale zdaje sobie sprawe co mi wyslal.

Szymon nikt nie placze, kwestie niezgodnosci towaru z umowa rozwiazalem juz wczesniej.

Mysle, ze mam prawo do swojego zdania, niezaleznie od wlasciciela forum. Uwazam, ze forum jest takze po to aby moc wyrazic swoja opinie na temat komercyjnej dzialanosci wlasciciela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten wątek nie miał na celu niczego poza uzyskaniem opinii, na temat anonimowej skały, po to by łatwiej mi (laikowi) było prowadzić ewentualną dyskusję z dostawcą. Wszystko okazało się być zwykłą pomyłką, żadne dyskusje nie były konieczne i nie mam o tą pomyłkę pretensji do Przemka

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zizi - oczywiście masz do tego swoje prawo. Ale prosze, nie utrwalaj w swiadomosci czytających to forum osób, ze nasz sklep od 5 lat wysyła kiepskiej jakości skałę(i dalej ją sprzedaje).

Po drugie - NIGDY z tego forum nie był usunięty żaden post negatywny o naszym sklepie - zastanów się , o czym to świadczy.

Nie zgodze się również z tym, że wiem co Ci zostało wysłane - nie pakuję tego sam osobiście, i nie podejrzewam o szczególną złośliwość w tej materii wobec Ciebie także innych pracowników.

Choć oczywiście jest także takie pradowpodobieństwo, że opacznie zrozumiałem Twoją ostatnią wypowiedź - jeśli tak to moja powyższa wypowiedź jest nieuzasadniona.

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemek...

"Ale prosze, nie utrwalaj w swiadomosci czytających to forum osób, ze nasz sklep od 5 lat wysyła kiepskiej jakości skałę(i dalej ją sprzedaje)"

Nic takiego nie zrobilem, pisalem o swoim przypadku - jakosci ktora ja dostalem.

Nie interesuja mnie inne tranzakcje - pewnie bylo wszystko super - podnioslem tylko kwestie tej jednej - ze mna.

Reszta na PM - jezli masz ochote odpowiedziec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i znowu to samo...

jedno moge napisac: jesli ktos ma jakiekolwiek pretensje do Przemka i wyraza je na forum to Przemek zawsze proponuje a to zwrot pieniedzy, a to wymiane towaru itd... wiec wg. mnie zachowuje sie fair. Sklep to tylko sklep, pracuja w nim normalni ludzie tacy sami jak my i kazdy moze zrobic jakis blad, Przemek potrafi sie do bledow przyznac i proponuje rekompensate. I to wg. mnie swiadczy o klasie sklepu i sprzedajacego a nie to czy ktos raz czy drugi wyslal towar niezgodny z zamowieniem bo to sie moze zdarzyc kazdemu, nie wierze ze wszystkie inne sklepy wysylaja zawsze towar zgodny z oczekiwaniem klienta. I tak jest nie tylko w Polsce, kupuje w Niemczech dosc sporo czesci komputerowych i ostatnio mialem niezla jazde ze sklepem ktory sprzedal mi karte graficzna GF 6600 zamiast GF 6600GT, co ja sie nadzwonilem i napisalem do nich... w koncu z laski wymienili mi towar na wlasciwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.