koma Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 (edytowane) Witam Właśnie membrana z 4 zaczeła pokazywać 14, w związku z tym chciałbym nową. Zacząłem szukać 75GPD i rozpiętość nawet samych membran z dopiskiem filmtec jest dość duża. dla przykładu : XLE-1812-75 koło 200 zł TW30-1812-75 jakoś podobnie Są też Aquafilter filmtec itp dużo tańsze. Miałem 2 membrany i nigdy nie osiągnąłem 0,1 czy 2 mimo ze po zmianie prefiltrów je płukałem, mam zaworki i membranę używam min co 2 tyg itp. Wymieniłem prefiltry (aquafilter , mam 3 kolumy , ro )i mam 13 po Ro, upał pogorszył sprawę? Myślałem, że tds mi się rozkalibrował albo był od początku wadliwy ale woda ze sklepu ma zawsze zero. Może to dość twarda woda na wejściu - jakieś 440. Teraz mam najtańszą membranę , pierwszą lepszą co dopisek filmtec miała w necie i szukam czegoś lepszego. Co polecicie by za dużo nie przepłacić i co się sprawdza przy takich parametrach na wejściu ? Czemu przy zmianie membrany doradzana jest zmiana ogranicznika przepływu ?- jak go mam zmieniać, to mogę zmienić membranę i na 50GPD, o ile to poprawi parametry wody. Filmtec jest dostawcą innych firm, które go dopisują pod swoją marką, czy to nazwa jakiegoś materiału jak np. goretex? Edytowane 9 Lipca 2014 przez koma (wyświetl historię edycji) Cytuj Nano reef -homar only + reefmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach