Skocz do zawartości
kamsolik

Precyzyjny zawór obiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moim starym klasycznym zaworem kulowym nie jestem w stanie wyregulować dokładnie poziomu wody w kominie, stąd decyzja o zakupie nowego - mega precyzyjnego.

I stąd pytanko:

Który zawór jest bardziej precyzyjny:

bramowy czy membranowy?

A może są jeszcze bardziej precyzyjne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regulacja to jedno,ale nawet jak precyzyjnie ustawisz to skoki napięcia w sieci 230V mogą spowodować,że poziom Ci się zmieni.Najlepiej się ustawia na rewizję o zawór kulowy wystarczy,choć bramowym zawsze łatwiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam założony zawór kulowy. Jak miałem pompę o mniejszym wydatku 3000 to nie mogłem wyregulować wysokiego poziomu w kominie i ciągle było głośno. Po zmianie pompy na wydatniejszą 6000 tym samym zaworem ustawiłem wysoki poziom wody w kominie i jest teraz o wiele ciszej. Napewno przy zastosowaniu zaworu bramowego można to zrobić łatwiej i dokładniej.

Akwarium: 540 L + 100 L sump

Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03

Obieg: Jebao DCP10000

Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT

Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam założony zawór kulowy. Jak miałem pompę o mniejszym wydatku 3000 to nie mogłem wyregulować wysokiego poziomu w kominie i ciągle było głośno. Po zmianie pompy na wydatniejszą 6000 tym samym zaworem ustawiłem wysoki poziom wody w kominie i jest teraz o wiele ciszej. Napewno przy zastosowaniu zaworu bramowego można to zrobić łatwiej i dokładniej.

Zgodzę się tylko czy jest sens wydawać 270zł?Ja wolę raz w miesiący może 2 czasami 3 włożyć rękę pod szafkę i wyregulować zawór za 25 zł.Jak napisł Marek ten czy ten zawór to i tak poziom w końcu trzeba będzie ustawić od nowa.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regulacja to jedno,ale nawet jak precyzyjnie ustawisz to skoki napięcia w sieci 230V mogą spowodować,że poziom Ci się zmieni.Najlepiej się ustawia na rewizję o zawór kulowy wystarczy,choć bramowym zawsze łatwiej.

Sorry za offtop ale czy możesz mi powiedzieć czy masz rewizję ściętą pod kątem czy normalnie?

Mój lasek wciąż rośnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rewizję mam ściętą pod skosem i dodatkowo w tym rogu dolnym jeszcze naciąłem taki dzióbek.Mam też na rewizję nałożony daszek z styropianu,który ma wycięty środek,mam to do wygłuszania rewizji i to zawsze pływa na powierzchni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy mógłbym Cie prosić o wrzucenie zdjęcia tego steropianu, bo być może bym skopiował to rozwiązanie do siebie?

Edytowane przez Marek132 (wyświetl historię edycji)

Mój lasek wciąż rośnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stały poziom wody w komorze z pompą (automatyczna dolewka), odpowiednio wyciszony odpływ wody w kominie za pomocą maggie muffera (lub czegos podobnego co ja na forum kiedys przedstawilem z korka i redukcji) oraz zawór kątowy (bramowy) kilku moich znajomych uzywa budmechowskich i wszystko ladnie cicho smiga. to taka moja rada co do stalego poziomu wody w kominie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stały poziom wody w komorze z pompą (automatyczna dolewka), odpowiednio wyciszony odpływ wody w kominie za pomocą maggie muffera (lub czegos podobnego co ja na forum kiedys przedstawilem z korka i redukcji) oraz zawór kątowy (bramowy) kilku moich znajomych uzywa budmechowskich i wszystko ladnie cicho smiga. to taka moja rada co do stalego poziomu wody w kominie.

Ja mam to zrobione na wzór tego mufflera,który jednak nie ma dobrej opinii i sam widziałem go w akcji.W sumie by jeszcze to wyjaśnić to to pomysł kolegi Jaczala,ale ja go zastosowałem do rewizji a pierwotnie był zaprojektowany to ustalenia właśnie poziomu w kominie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.