pepedu Zgłoś Napisano 12 Listopada 2015 magu - w twoim sterowniku AQma są te SSR i m.in. do pompek, to powinny być te niebieskie przekaźniki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu Zgłoś Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) W tym przypadku pompy powinny być zasilane z tranzystorów, albo przez zasilacze (jak zastosujesz SSRy). U mnie te obwody można skonfigurować jako pompki dozujące, albo zamiennie jako timery do urządzeń. Dlatego są na 230V. Te niebieskie przekaźniki nie są dobrym pomysłem. Edytowane 12 Listopada 2015 przez magu (wyświetl historię edycji) Cytuj www.magu.pl większy: https://nano-reef.pl/...550l duży: https://nano-reef.pl/...ystko-zle-300l/ mały: https://nano-reef.pl/...odmian-by-magu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepedu Zgłoś Napisano 12 Listopada 2015 ok zostanę przy tranzystorach, trochę bez sensu dawać osobny zasilacz do każdej pompki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 12 Listopada 2015 A czy po restarcie pompy dalej mają parametry zapisane w eeprom ? należny je na nowo konfigurować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 12 Listopada 2015 Jeśli przez restart pompy uwazasz odłączenie zasilania to tak. Wszystko pamięta Sent from my One S using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepedu Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 Na UNO ten programik zadziała? Próbuje go wgrać i zgłasza mi błędy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2016 spróbuj starszej wersji softu do arduino, u mnie na 1.6 wywala tez błędy ale na starej wszystko działa http://arduino.googlecode.com/files/arduino-1.0.5-r2-windows.zip powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radekbielsko Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 Trochę trzeba odczekać ale cena całkiem niezła, przesyłka gratis, po opiniach widać że raczej dobra jakość. Wystarczy się zalogowac, płatnośc przez "Przelewy24" http://pl.aliexpress.com/item/DC-12V-Dosing-pump-Peristaltic-dosing-Head-For-Aquarium-Lab-Analytical-water-micro-tubing-pump/32459246271.html?spm=2114.010208.3.18.vEPayc&ws_ab_test=searchweb201556_0,searchweb201602_4_10017_10005_10006_10034_10021_507_10022_508_10020_10018_10019,searchweb201603_1&btsid=24e7aded-811d-4c1f-a51c-69ce4a3b94c7 Cytuj Akwarium: 60x40x40 (96l + 52l), Odpieniacz- Skimm 800 aquarium system światło: 4x24w diy, obieg: tunze 1073.02, cyrkulacja: tunze 6015, hydor nano 900, grzanie hydor 100w. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekT Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2016 Zbudowalem układzik podobny do tego, ale miałem ciągle kłopoty z dziwnymi krzaczkami na wyświetlaczu LCD. Co prawda, dozownik chodził bez zakłóceń , ale .. Okazało się, że silniczki pompek wprowadzają w układ spore zakłócenia. Rozwiązaniem okazało się odfiltrowanie silników , kondensatorami 47nF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sq6kbr Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2016 Czy może ktoś pomóc w uruchomieniu tego na "nano" Wyskakuje błąd: " was not declared in this scope " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2016 Niewłaściwe/brak biblioteki Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz_s Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2016 @zachu jakbyś mógł wrzucić schemat jeszcze raz. Idą święta więc będzie czas na zabawę. Cytuj Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5. W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sq6kbr Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2016 Wydaje mi sie ze wszystkie biblioteki mam dodane. Sprawdzę raz jeszcze.Ktoś uruchomił to na arduino "Nano"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
offtopic Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2016 U mnie chodzi na pro mini także tobie tez powinno chodzic. Wklej prosze caly komunikat błędu podczas kompilacji, wtedy bedziemy mogli wiecej powiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2016 Tak jak pisałem, to komunikat jaki u mnie występował przy problemach z bibliotekami. Miałem wszystkie a mimo to nie dało się uruchomić szkicu. Problemem była zbyt "nowa" wersja ide, po przejściu na starszą jak ręką odjął. Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
offtopic Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2016 @zachu jakbyś mógł wrzucić schemat jeszcze raz. Idą święta więc będzie czas na zabawę. Kto czyta nie błądzi: http://nano-reef.pl/topic/67273-sea-doser-automatyczny-dozownik-do-balinga-projekt-arduino/page__st__20#entry690668 Schemat jest takze tylko korzystac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sq6kbr Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2016 (edytowane) Obecnie przy kompilacji wyskakuje komunikat: 'TIME' does not name a type Czy to ja mam coś skopane ? Może ktoś wstawi jeszcze raz kompletne pliki wraz z bibliotekami? Ściągnąłem jeszcze raz pliki i teraz ma taki komunikat błędu: 'startTimeMenuCH' was not declared in this scope Nie wiem już o co chodzi niech ktoś pomoże. Edytowane 19 Grudnia 2016 przez sq6kbr (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
offtopic Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2016 Witam startTimeMenuCH to funkcja która jest zadeklarowana w programie i o którą upomina się kompilator. Tez ściągnąłem i sprawdziłem (na sucho - nie mam dostepu do kompa) i jest w kodzie, także nie wiem dlaczego tobie nie chodzi. Skąd ściągnąłeś Arduino IDE? Bo moje jest z arduino.cc jest tez drugie z arduino.org tego nie używam, powstało po rozłamie obozu Arduino. Czy w katalogu gdzie masz twój sketch rozpakowałeś takze ten drugi plik sea_doser.h bo tam jest skonfigurowana zmienna TIME i ten plik musi być w tym samym katalogu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sq6kbr Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2016 Witam startTimeMenuCH to funkcja która jest zadeklarowana w programie i o którą upomina się kompilator. Tez ściągnąłem i sprawdziłem (na sucho - nie mam dostepu do kompa) i jest w kodzie, także nie wiem dlaczego tobie nie chodzi. Skąd ściągnąłeś Arduino IDE? Bo moje jest z arduino.cc jest tez drugie z arduino.org tego nie używam, powstało po rozłamie obozu Arduino. Czy w katalogu gdzie masz twój sketch rozpakowałeś takze ten drugi plik sea_doser.h bo tam jest skonfigurowana zmienna TIME i ten plik musi być w tym samym katalogu. Arduino IDE mam ze strony arduino.cc W załączniku info z błędem z mojego IDE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
offtopic Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2016 Czy masz w szkicu taki kawałek kodu jak poniżej? void stratTimeMenuCH(byte chn) { menu_channel_time(CH_NAME[chn], START_LBL, &ch_start_time[chn], PUMP_START_TIME_ADDR(chn)); } To tu jest deklarowana ta funkcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2016 @zachu jakbyś mógł wrzucić schemat jeszcze raz. Idą święta więc będzie czas na zabawę. to chyba ten jak sie nie myle Arduino IDE mam ze strony arduino.cc W załączniku info z błędem z mojego IDE jak bedziesz uzywal starszej wersji softu do arduino to bedzie sie dobrze kompilowac, ja sprawdzalem teraz 1.5.8 BETA i wszystko sie elegancko kompiluje https://www.arduino.cc/download_handler.php?f=/arduino-1.5.8-windows.exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sq6kbr Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2016 Wgrałem ide z linku który podałeś kompilacja ok . po wgraniu do arduino żadnej reakcji wyświetlacz tylko podświetlony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2016 Spróbuj eeprom clear i wgrać jeszcze raz. Jak nie to wyświetlacz albo arduino masz uwalone. Ten kod napewno działa . Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach