Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

tak - to ukwiał koński.

tak - to nielegalne zabierać sobie zwierzaki do akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się WYDAJE ze jeżeli zwierzaki nie są pod ochrona spokojnie można brać bo wątpie ze na wyspach z celnego bedą się burzyć o exportowanie końskich ukwiałów bo pisałem z chłopakiem na Ebay-u i nie bylo problemu z wysyłką od pl. Ale jak podkreślam wydaje mi się

Akwarium 170x70x60 + sump 150l

obieg H2O 5000l/h

cyrkulacja 3x Tunze 6105

odpieniacz Deltec SC 2060

oświetlenie T5 8x80

LR +/- 100 kg

LS +/- 50kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie :-)

Wraca się do domu a tu internetu nie ma... więc trudno było napisać.

Co do aparatu to Nikon AW-120. Wrzucę więcej zdjęć i jakieś filmy jak się obrobię. Aparat godny polecenia choć czy ja wiem czy aż za taką cenę (kupiłem w Chorwacji za jakieś 1300zł po przeliczeniu). W sumie gdyby ktoś był zainteresowany odkupieniem (oczywiście w niższej cenie) to mógłbym się zastanowić bo teraz to raczej go nie wykorzystam.

Co do przywozu to uwolniłem wszystkie stworzenia przed wyjazdem prócz ukwiału bo nie mogłem się mu oprzeć i już w akwarium cieszy oko. Co do przywozu... w sensie kontroli na granicy to nie było najmniejszych problemów. Co prawda Chorwacja jest już w Unii ale nie jest w Schengen więc granice są i kontrole (choć pobieżnie) też są, nie ma tak że się jedzie i nawet się nie wie, że granicę się przekroczyło. Oczywiście, że się wie bo się stoi jak ostatni cymbał w korku.

8076_8309.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sprawdzili ci ukwiała i przeszedł bez problemu? :-D

Akwarium 170x70x60 + sump 150l

obieg H2O 5000l/h

cyrkulacja 3x Tunze 6105

odpieniacz Deltec SC 2060

oświetlenie T5 8x80

LR +/- 100 kg

LS +/- 50kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak - to ukwiał koński.

tak - to nielegalne zabierać sobie zwierzaki do akwarium.

dlaczego nielegalnie, pod ochroną to ten ukwiał raczej nie jest.

Większość tego co tam pływa leży martwe tonami na straganach.

Nim Chorwacja wstąpiła do UE można było przywieźć stamtąd jeśli dobrze pamiętam do 10 kg żywych ostyg, skorupiaków, ślimaków itd na osobę. Nie sądzę by wejście do UE zaostrzyło te przepisy.

W Chorwacji jest kilka gatunków koralowców twardych pod ochroną których oczywiście nie wolno wyławiać o przywozie nie wspominając. Ogólnie przepisy idą w kierunku nierozprzestrzeniania gatunków poza środowisko które jest dla nich naturalnie, czyli co by przez przypadek nie przywlec czegoś co zagrozi gatunkom rodzimym.

Pomijam sens przywożenia większości zwierzaków, Adriatyk jest chłodniejszy i większość z nich nie przeżyje dłużej w akwarium. Actinia equina jest co prawda wyjątkiem bo podobno wytrzymuje temperaturę wody sięgającą 40 stopni.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.