Skocz do zawartości
kolalysy

wirnik igiełkowy eheim 1260

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, prośba o pomoc. Połamała mi się znaczna część igieł w wirniku igiełkowym w pompie Eheim 1260, teraz pompa chodzi znacznie głośniej i chyba gorzej pieni. Odpieniacz H&S 200 1260.

Pompa chodzi głośniej bo jak rozumiem, połamała się część igieł z jednej strony co wpływa na wyważenie wirnika. Zastanawiam się nad tym, aby usunąć część pinów tak aby były równomiernie rozłożone na obwodzie (teraz jest ok 70 % pinów, po takiej operacji zostałoby ze 20% pinów) i nałożyć materiał mesh. Co sądzicie ?

Ewentualnie czy wiecie gdzie można kupić taki wirnik albo naprawić. Pompa ma swoje lata i rozważam też zakup nowej pompy (cichą) aby pieniła jeszcze lepiej niż ta (zamierzam znacząco zwiększyć obsadę). Tylko nie wiem jakie modele wchodzą w grę.

Edytowane przez kolalysy (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś może dorabia nakładki z igłami dyi na forum ?

Pompa eheim 1260 igiełkowa robi 650 l powietrza:

Surface: 400 mm x 220 mm

Pump: Eheim 1260/65W

Power consumption during

air/water mix:

650l Luft/Std., 28 Watt

Max.size of the tank: 1.500 litres

Min.water level in the

filtration tank: 120 mm

Output: 40 mm

Skimmer body: 200 mm

Height: 590 mm

Są wersje mojego H&S 200 - 1260 także z dwoma takim pompami. Rozumiem, że spokojnie zatem do tego body mogę założyć mocniejszą pompę odpieniacza (zamiast obecnej) i będzie to działać ?

Edytowane przez kolalysy (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam pociągnę temat. Zrobiłem mesh, odpieniacz pieni taką grubą pianą, więc działa. Nie zmienia to faktu, ze pompa dla mnie jest za głośna. W związku z tym mam pytanie, jaką pompę mogę kupić na rynku aby podeszła. Dane pompy którą mam, podałem wyżej, chciałbym coś mocniejszego. Odpieniacz ma 65 cm wysokości (H&S 200 1260). Do tego odpieniacza montują nawet po dwie pompy eheim 1260 dedykowane na 3000 l pojemności, tak więc powinien dać radę z jedną mocniejszą pompą. Chodzi mi o pompę cichą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Przykra sprawa z tym wirnikiem. Ja proponuje kupić po prostu nowy wirnik a nie kombinować z pompą. Taniej Cie to wyjdzie niż nowa pompa. H&S to bardzo dobre skimmery i mają na pewno dobrze dobraną ilość mieszanki woda/powietrze do rozmiaru body.

Jeżeli nie uda Ci się dostać wirnika to pozostaje Tunze Hydrofoamer tylko nie wiem czy 9410 wystarczy, bo Eheim to bardzo mona pompa i myślę że do Ciebie lepiej będzie kupic 9420.

Mimo wszystko obstawiam za oryginalnym wirnikiem igiełkowym - będzie sporo taniej i pewniej że jest ok bez kombinacji z ustawianiem pienidła po wymianie pompy.

Zapytaj w Zoofokusie może Ci sciągną

Edytowane przez Maćko (wyświetl historię edycji)

250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie da się kupić wirnika bo podobno te wirniki przerabia producent odpieniacza. Teraz sie zastanawiam czy ewentualnie próbować dobrać wirnik z innej pompy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, to moze z ATI PSK podejzie, trzeba popytac

Edytowane przez Maćko (wyświetl historię edycji)

250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o przepraszam, są w USA takie wirniki po 149 USD, tak więc wolę dodać trochę kasy i kupić nową pompę chyba, ze znajdę zamiennik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.