demono1 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2014 Prosze o pomoc w wyborze 3 swietlowek do belki ponizej przedstawiam rodzaje . ATI Blue Plus 24W T5 ATI Coral Plus 24W T5 Blau Reef Day 17000K 24W T5 Blau Reef Day 15000K 24W T5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarecki.g Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2014 Przy czterech świetlówkach nie poszalejesz... najlepiej 2xBlue Plus i 2xCoral Plus. Świetlówki BLAU omijaj z daleka pzdr Jarek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2014 Proponuję: ATI Blue Plus Giesemann Lagoon Blue ATI Coral Plus Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2014 Mam Ati 3x blue plus, 1x special i jest spoko Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demono1 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 Mam Ati 3x blue plus, 1x special i jest spoko ok dzieki wszystkim a jak by była belka na 2 t5 to wtedy jakie oswietlenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 ok dzieki wszystkim a jak by była belka na 2 t5 to wtedy jakie oswietlenie ? może zacznijmy od innej strony - jakie akwarium - wymiar, litraż ? Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demono1 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 może zacznijmy od innej strony - jakie akwarium - wymiar, litraż ? akwarium 60x40x40 male zalezy jaką kupie albo na 2x24 albo 3x24 belke dlatego te pytanie jakie do 2x24 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pipider Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 Do akwarium 96 litrów 2x24W będzie trochę za mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morxas Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 do 60 cm zmieścisz 2x 39 w. raz że będzie ładnie oświetlone (równomiernie) a dwa że wtedy będzie niezły stosunek oświetlenia do litrażu (ok 0,8 w/l) Cytuj http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=34687 160 L. Octopus 100 - BH, Reef Circulator 2600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demono1 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 do 60 cm zmieścisz 2x 39 w. raz że będzie ładnie oświetlone (równomiernie) a dwa że wtedy będzie niezły stosunek oświetlenia do litrażu (ok 0,8 w/l) ale to na jakis czas bo nie mam w tej chwili tyle kasy dlatego sie pytam jakie do 2x24 oswietlenie odkupuje od kogos a tylko swietlowki musze wymienic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 Jakieś bzdury piszesz świetlówki 39w maja 85 cm. do 60 cm zmieścisz 2x 39 w. raz że będzie ładnie oświetlone (równomiernie) a dwa że wtedy będzie niezły stosunek oświetlenia do litrażu (ok 0,8 w/l) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 akwarium 60x40x40 male zalezy jaką kupie albo na 2x24 albo 3x24 belke dlatego te pytanie jakie do 2x24 ? 2x24 to stanowczo za mało - minimum 3 x 24 a w zasadzie nie byłoby źle jakbyś dal 4 x 24 więc możesz kupić na początek 2 x 24 a potem dokupić taką samą ale w miarę szybko bo to 2 x 24 to mało Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aro127 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 Przy czterech świetlówkach nie poszalejesz... najlepiej 2xBlue Plus i 2xCoral Plus. Świetlówki BLAU omijaj z daleka pzdr Jarek Witam Mam pytanie dlaczego świetlówki blau pytam bo mam od pewnego czasu problemy z koralami i właśnie posiadam w lampie 5 świetlówek blau. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demono1 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 2x24 to stanowczo za mało - minimum 3 x 24 a w zasadzie nie byłoby źle jakbyś dal 4 x 24 więc możesz kupić na początek 2 x 24 a potem dokupić taką samą ale w miarę szybko bo to 2 x 24 to mało tak zrobie jak piszesz do kupie w miare szybko kolejne oswietlenie jeszcze male pytanie potrzebny wmiare dobry a nie drogi odpieniacz ? Co polecisz polecicie ?? Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 a gdzie go masz zamiar umieścić? - sump, wewnątrz, zewnętrzny ? Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demono1 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 a gdzie go masz zamiar umieścić? - sump, wewnątrz, zewnętrzny ? wewnątrz akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarecki.g Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 ... jeszcze male pytanie potrzebny wmiare dobry a nie drogi odpieniacz ? Co polecisz polecicie ?? Dzieki Niestety w tym hobby pojęcia dobry-niedrogi się wykluczają , chyba, że poszukasz używki to można czasem coś trafić. Z wewnętrznych np. Tunze 9004 b.cichy i nie zajmuje dużo miejsca - mam taki w szafie, kiedyś używałem 2-3 mies. praktycznie jak nówka Witam Mam pytanie dlaczego świetlówki blau pytam bo mam od pewnego czasu problemy z koralami i właśnie posiadam w lampie 5 świetlówek blau. Osobiście nie używałem ale właśnie dlatego, że przed zakupem podpowiedzieli mi bardziej doświadczeni - generalnie nie znalazłem nic pozytywnego na ich temat, natomiast niezadowolonych było już wielu... Polecam poczytać, jest kilka wątków dot. świetlówek też na tym forum np. tu: http://nano-reef.pl/topic/32360-swietlowki-sylvania/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demono1 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 Niestety w tym hobby pojęcia dobry-niedrogi się wykluczają , chyba, że poszukasz używki to można czasem coś trafić. Z wewnętrznych np. Tunze 9004 b.cichy i nie zajmuje dużo miejsca - mam taki w szafie, kiedyś używałem 2-3 mies. praktycznie jak nówka Osobiście nie używałem ale właśnie dlatego, że przed zakupem podpowiedzieli mi bardziej doświadczeni - generalnie nie znalazłem nic pozytywnego na ich temat, natomiast niezadowolonych było już wielu... Polecam poczytać, jest kilka wątków dot. świetlówek też na tym forum np. tu: http://nano-reef.pl/topic/32360-swietlowki-sylvania/ a sprzedajesz go ? Jaka cena Niestety w tym hobby pojęcia dobry-niedrogi się wykluczają , chyba, że poszukasz używki to można czasem coś trafić. Z wewnętrznych np. Tunze 9004 b.cichy i nie zajmuje dużo miejsca - mam taki w szafie, kiedyś używałem 2-3 mies. praktycznie jak nówka Osobiście nie używałem ale właśnie dlatego, że przed zakupem podpowiedzieli mi bardziej doświadczeni - generalnie nie znalazłem nic pozytywnego na ich temat, natomiast niezadowolonych było już wielu... Polecam poczytać, jest kilka wątków dot. świetlówek też na tym forum np. tu: http://nano-reef.pl/topic/32360-swietlowki-sylvania/ a tersz z innej strony jakie testy na poczatek w 100 l akwarium ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarecki.g Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 a sprzedajesz go ? Jaka cena a tersz z innej strony jakie testy na poczatek w 100 l akwarium ? Na początek wystarczą na NO3 i PO4 polecam Salifert + jakiś spławik przynajmniej, później konieczne będą kH, Ca, Mg i przydałaby się mała hanka na PO4. pw w spr. Tunze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2014 no i NO2 na początku zanim jakieś życie trafi do środka Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demono1 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2014 no i NO2 na początku zanim jakieś życie trafi do środka Ktory odpieniacz moze byc lepszy lub czy ktos uzywal http://allegro.pl/sera-marin-protein-skimmer-ps-130-odpieniacz-i4488903210.htmll . http://www.reefshop.pl/eshoper/pl/p/Reef-Octopus-Nano-Protein-skimmer-NS-80/2975 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach