Skocz do zawartości
Lukasz.PL

Hydrometr, odchylenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam hydrometr Sery. Przy temperaturze wody 25oC i wodzie RO/DI pokazuje nie 1, a powyzej. No i zastanawiam sie czy teraz jak mam zasolenie 1.022 to czy jest to tyle ile pokazuje. Ma ktos go? Porownywal z wynikiem na rafraktometrze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam JBL i po porównaniu pomiarów z refraktometrem okazało się że kłamie jak diabli (a taki dokładny miał być ), gdy na JBL było 1,024 to na refraktometrze 1,027, na szczęście porównanie robiłem jak sama woda się „przegryzała” więc bez problemu skorygowałem zasolenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy jestem czy wszystkie hydrometry danej firmy pokazuja jednakowe odchylenie i czy ktos w Radomiu ma refraktometr. Zaniosl bym wode w kubeczku i po problemie :-)

A tymczsem czy ktos mial porownanie w hydrometrze Sery?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe jest, ze te kleczki w srodku sie ruszaja?

Moj jak wloze do tej samej wody to raz pokazuje 1.018 a raz 1.020. Jak przygladam sie, to maja na dole jakis luz.

Moze warto bylo do refraktometru dolozyc? Ma ktos na zbyciu? Za rozsadne pieniadze? :-)

Ktos moze taki mial?

http://www.allegro.pl/item106664412_akwarium_morskie_refraktometr.html

Kalibruje sie go jakos?

Tutaj mam jeszcze taki:

(Jak KNOPa, ale dwa razy tanszy)

http://www.allegro.pl/item105619609_refraktometr_optyczny_tester_plynow_sam_.html

Polecacie jakis z nich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukasz - tez mi sie wydaje, ze jezeli bedziesz Twoje hobby uprawial jeszcze przez lata to nie ma co co zalowac pieniedzy tylko warto zainwestowac w refraktometr (chyba ze tych pieniedzy sie akurat nie ma).

Refraktometr tez przed pomiarem powinno sie "wyzerowac" (np: woda po RO i DI) - jest tam taka srobka regulacyjna. Fajne sa te z automatyczna kompensacja temperatury. Na jednej skali pokazuja zasolenie wedlug ciezaru wlasciwego (zalezne od temp.wody) np:1,023 przy temp.25°C a na drugiej zawartosc soli w promilach i nie zalezne od temp., np: 35 promile. I ta druga jest wlasnie dla nas.

Refraktometru do mierzenia np:alkoholu, plynu w akumulatorze itp. raczej bym nie uzywal chociaz moze i mozna.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jest tak jak mysle?

Zawsze nalezy patrzec na ciezar wlasciwy wody i przeliczac na zasolenie? Byla tydzien temu tutaj tabelka z ta zaleznoscia.

Moze ktos podac adres? Szukalem w postach, ale mi gdzies uciekla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Harari to mnie zasmuciles bo mi sie zbil TropicMarin i od jakiegos czasu uzywam wlasnie JBL... :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tylko ja trafiłem felerny egzemplarz :-(. Jeśli masz możliwość sprawdź go i powiedz jak wyszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lukasz

Odczytujesz np: 35 promili i to jest zasolenie jakiego sie trzymasz. Nic nie musisz przeliczac bo to jest wynik niezalezny od temperatury. To inni musza brac pod uwage temp. wody i przeliczac aby im wyszlo np:1,023.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E to proste :-)

Jak ogladacie wynik w refraktometrze? Ja biore pod swietlowke :-) Wtedy nie widac takiej zamglonej linii (ostrosc jest OK) tylko idealnie widac wynik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.