Skocz do zawartości
Admed2

Krewetki padają po krótkim czasie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Parametry mam w normie no3 - 2 , no2-0

Nie mam pojęcia czemu ale krewetki padają. Na początku wysadzenia do baniaka żyją sobie zdrowo : jedzą skubią i nagle po Max 1 dniu nie maja siły poruszyć sie. Wciąga je pompa cyrkulacyjna.

Wspomnę tylko ze ryby i inne zwierzęta żyją i nic im nie jest

Prosze o podpowiedź

Adam

Edytowane przez Admed2 (wyświetl historię edycji)

akwarium 150x50x50,

Sump 120x40x40

Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5

Cyrkulacja : Tunze

Obieg : Tunze 1073.040

Sterowanie : Profilux II

Reaktor wapnia : Deltec FP509

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie było kiedyś u kolegi i okazało się ze winna była jakaś kratka z preparatem do zwalczania owadów, może masz w domu coś w tym rodzaju na komary lub inne paskudztwo

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam

akwarium 150x50x50,

Sump 120x40x40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zasolenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasolenie :1.023

PH : 8,23 - nowa elektroda po kalibracji - profilux 2

Redox mam pow 600 ale tu raczej elektroda jest zepsuta bo leżała sobie rok w odosobnieniu.

akwarium 150x50x50,

Sump 120x40x40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poziom jodu?

Było: Aquael RM, Kostaka 60x60x60 FullOPTI,

AKWA - 135X50X60

OŚWIE. - 240W LED - PS BP 120W

FILTRACJA - ODPIENIACZ SKIMZ SM161 + PROBIOTYKA AF + MINI DSB

Jest:

170x60x60

320W Led

Filtr. Twistman 200-int + probiotyki AF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żyją inne zwierzęta to ok,ale w jakiej są kondycji?Czym mierzysz zasolenie i czy jesteś pewny jego na 100%,jod może być przyczyna rzadkich wylinek ale chyba nie śmierci ,wysokie po4 może tez je doprowadzać do tego stanu.Jak możesz to wystaw zdjęcie akwarium to może kilka osob znajdzie problem.No i zmierzyć wszystkie podstawowe parametry.Jak długo masz zbiornik zalany,bo to ze mierzysz no2 jeszcze to mnie dziwi.

Edytowane przez bober6662 (wyświetl historię edycji)

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aklimatyzacja raczej nie, widziałem częste przypadki jej zupełnego braku przy wpuszczaniu zwierząt - ot, przelanie odrobiny wody i ogrzanie w akwarium.

Może gdzieś jakąś miedzią zanieczyściłeś zbiornik, albo inną szkodliwą substancją (świeży lakier w domu ?) Bo jak masz odpieniacz to deficytu tlenowego nie powinno być.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nowy stół koła akwarium i fakt ze śmierdzi lakierem.

Co do akwa to :

Odpieniacz KZ roz S i pieni ładnie.

Zalane w maju , proces dojrzewania raczej sie juz zakończył w lipcu bo od tego czasu parametry wody sa dobre. Jedyne co to okrzemki których jest wszędzie masa. Glon wapienny ładnie sie rozrasta na skale.

Postaram sie dzis dodać zdjecia

Co do aklimatyzacji to faktycznie długa nie była ale i zwierzęta były 30 min poza swoim poprzednim zbiornikiem. Aklimatyzowalwm je Max 30 min

Edytowane przez Admed2 (wyświetl historię edycji)

akwarium 150x50x50,

Sump 120x40x40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadź węgiel do zbiornika, tylko świeży trzymaj przez tydzień i następny. W luźnej pończosze i w dobrym przepływie. Za tydzień spróbuj z nową krewetką.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odkąd dozuję jod raz w tygodniu to u mnie krewetki ładnie i regularnie przechodzą wylinkę i jest im chyba ok, może i u ciebie jest jakiś niedobór jodu, sprawdź może ten trop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak działał by jedynie nadmiar jodu - bardzo duży, toksyczny dla innych organizmów - jod jest, jak przedmówcy pisali, potrzebny do wylinek krewetek. A niedobór nie był by letalny w takim czasie od wprowadzenia. Poziom jodu można ładnie zaobserwować na xeni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość michalfa

Też miałem na początku problemy z krewetkami. Przyczyną w moim przypadku była zbyt krótka aklimatyzacja. Piszesz, że zwierzęta były tylko 30 minut poza swoim zbiornikiem. W aklimatyzacji nie chodzi o czas poza starym zbiornikiem, tylko o przyzwyczajenie do nowych parametrów wody.

U mnie aklimatyzacja krewetek polega na kropelkowym ( zestaw do kroplówek ) podawaniu wody przez ok 1,5 h. Może to przesada ale od kiedy zacząłem tak robić zero strat w krewetkach.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.