Skocz do zawartości
Warszawiak

Problem z membraną

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po kompleksowej wymianie wszystkiego w filtrze RO (membrana filmtec 50gpd, 5µm, węgiel, 1µm, żywica) mam negatywny pomiar, tzn przed DI 22 po DI 5.

Gdzie jest problem...?

Wymieniłem membranę gdyż przed wymianą wynik TDS był na poziomie 17-25.

Gdy ruszałem korpusem z membraną wynik skakał w przedziale 6-34ppm

Gdy by to miało jakieś znaczenie to mieszkam w Warszawie, wola, koło.

Pomoże ktoś....?

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko tak offtopowo - jak juz zagladasz na forum,to moze napiszesz ci slychac w Twojej kostce :).

mobilnie...

Edytowane przez baszurek (wyświetl historię edycji)

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj wodę do zmierzenia komuś innemu lub pożycz inny miernik - może trzeba go skalibrować...

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miernik nie ma jeszcze roku..... :/

Napiszę ;) spokojnie, na razie borykam się z plagą glonów, ale plaga dobiega końca... więc i aktualizacja niebawem będzie... :)

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miernik nie ma jeszcze roku..... :/

zaczął bym od niego...

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo po wymianie membrany 75 gpd i prefiltrów. Przy ruszaniu korpusem też TDS pokazywał podobne wartości, ale teraz po przepuszczeniu kilkudziesięciu litrów wody już się uspokoiło.

Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne sie pod temat...od jakiegoś czasu mój miernik dual TDS pokazuje za zywica wartości powyżej zera Np 23 a przed zywica 0 ...wklady wymieniam co kwartal i zaraz po wymianie mam oba zera.Czyzby zywica oddawala do wody zanieczyszczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze padla ktoras sonda pomiarowa? Zamien je miejscami i wtedy zobaczysz.

bez polskich znakow/mobilnie...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, temat załatwiony.....

Ogólnie na Woli w Warszawie mam fajnego morszczaka a zarazem właściciela sklepu ;)

Ma ten sam problem od jakiegoś czasu, założyłem dodatkowy korpus żywicy, TDS Meter zainstalowałem za pierwszą żywicą i OUT za drugą żywicą, przed drugą mam 2ppm a po drugiej mam 0ppm :)

Cel osiągnięty.... Czysta woda... więc problem uważam za rozwiązany

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko tym sposobem chyba po pupie bardziej dostaje membrana?

Mialem podobna jazde ze po zywicy mialem ok 5. Rozwiazalem to dajac miedzy weglem a membrana dodatkowy filtr 1 mikro.

by Lumia 925

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.