pasek Zgłoś Napisano 27 Września 2014 (edytowane) Od niedawna pływają u mnie dwa błazny i dwa garbiki. A.Ocellaris i Ch.Cyanea. I tak sobie myślę że chciałbym coś dołożyć dlatego że jakoś tak pusto i mało ruchu. Akwarium ma po odjęciu panelu ok 160l, 15 kg skały, piachu mało. Głównie spsy. Boję się że garbate będą tłukły nowego i dlatego proszę o radę. Był już u mnie w akwarium Escenius Bicoror ale niestety zszedł po 2 tygodniach eliminując razem z sobą resztę rybnej obsady. Teraz w ciągu dnia u mnie w akwarium pełna tolerancja, aż za bardzo. Jeden błazen pływa z garbikiem i druga para osobno. Na czas snu wszystko wraca do normy, czyli garbiki w osobnych norach a błazny razem. Czekam na jakieś sugestie. Edytowane 27 Września 2014 przez pasek (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium:60x60x50 panel, odpieniacz DIY na pompie Tunze 9410.04, obieg Tunze 1073.020, cyrkulacja Tunze 6015+6025, swiatło chińczyk 120W+2x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 27 Września 2014 Dołączam się do pytania gdyż sam mam podobny dylemat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasek Zgłoś Napisano 27 Września 2014 (edytowane) Piotrek ile masz garbików?? Bo w sumie przez nie ten temat. Wszędzie czytam za garbate na końcu obsady. Agresja u nich była na początku ale skutecznie zostały spacyfikowane przez większego błazna. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez pasek (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium:60x60x50 panel, odpieniacz DIY na pompie Tunze 9410.04, obieg Tunze 1073.020, cyrkulacja Tunze 6015+6025, swiatło chińczyk 120W+2x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Shiroki Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 Ja bym się też dopisał - co można dołożyć do pary błazenków i garbika? Cytuj Testuje zbiornik 150 l firmy Aquanetta z Mułapką http://aquatankblog.wordpress.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasek Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 U mnie pływają w zgodzie jeszcze dwa pterapogony, salarias segmentatus i Halichoeres Chrysus. Cytuj Akwarium:60x60x50 panel, odpieniacz DIY na pompie Tunze 9410.04, obieg Tunze 1073.020, cyrkulacja Tunze 6015+6025, swiatło chińczyk 120W+2x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 i śmieszne chromisy,które dodają życia w akwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rufik Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 A ja bym dołożył Nemateleotris magnifica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 gdyby jeszcze ich ulubionym miejscem nie była przestrzeń między akwarium a ścianą,nie wiem czy to reguła,ale straciłem trzy w ten sposób Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamyczki Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 Naszymi pierwszymi rybami były garbiki (niebieski z żółtym brzuszkiem i czarny z białą kropką) każda ryba (oprócz błazna) jest wrogiem przez chwilę, nawet Hepcio który ma ponad 10 cm był atakowany ale potem im przechodziło Ja polecam rozdymkę fajna rybka i cały czas coś kombinuje (tylko ślimaki nie mają lekko) Nemateleotris magnifica mamy dwie z tej rodziny ani jedna nie wyskoczyła jak do tej pory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 Ja mam w reefmaxie,czyli jakies 80 l netto (wg kolejnosci wpuszczania): 2x A. percula, E. bicolor + Ch. parasema (wpuszczone razem), G. okinawae, P. paccagnellae. Ogolnie jest spokoj,bicolor nie ma zatargow z zadna inna ryba. Jedynie gobiodon,jak opusci swoje legowisko,szybko ma przypomniane przez paraseme lub (rzadziej) przez paccagnellae,gdzie jego miejsce ,na szczescie krzywdy mu nie robia,i o dziwo - calkowicie mu odpuszczaja podczas karmienia . A blazny maja wywalone na wszystko i siedza w swoim kacie . Ale jednak jest sporo prawdy w tym,ze w niewielkich zbiornikach garbikowate sa zadziorne i z tego powodu do nastepnego baniaka wrzuce je na koncu. bez polskich znakow/mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Shiroki Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Wielkie dzięki - Bicolor był już w moim rankingu nabytków także pseudochromis. Niestety garbik to prezent od żony - w pierwszej kolejności wygonił mi mandaryna, którego podarowałem w ten sposób koledze. Teraz w spokoju żyje z dwoma błazenkami. O chromisach właśnie też myślę... Wielkie dzięki. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez Shiroki (wyświetl historię edycji) Cytuj Testuje zbiornik 150 l firmy Aquanetta z Mułapką http://aquatankblog.wordpress.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach