_Artur_ Zgłoś Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Witam. Akwarium ma 1600L, wymiary 320x70x60. W obsadzie aktualnie są: - 2x paracanthurus hepatus - acanthurus nigricans - zebrasoma flavescens - zebrasoma scopas - acanthurus lineatus Czy naso sohal wchodzi w grę? Jakie inne pokolce mogę wpuścić? Edytowane 8 Października 2014 przez ZielonyAmator (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Artur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 8 Października 2014 naso i sohal wchodzi w grę, ale nie o tym ... kuźwa jaki fajny obieg, gdziem są fotki się pytam ????????????? Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 8 Października 2014 Lineatus którego już masz i Sohal którego chcesz wpuścić to na 99% pewna wojna. Naso jak najbardziej, inne pokolce też, ale te dwa w jednym baniaku to ogromne ryzyko imo. Powtórzę za Mariuszem - gdzie są zdjęcia? Nie ma aż tak dużo takich baniaków na forum, chętnie pooglądamy. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Jacek to 1600l. Ja bym wprowadził, - obie to piękne ryby. Zawsze z nowym towarzyszem będzie wojna z obsadą i dotyczy to większości ryb, musi od podstaw powstać hierarchia i tu nie ma co gadać ale myślę że się poukłada. Kiedyś w akwarystyce co prawda słodkiej stosowało się metodę albo samiec i harem albo przerybienie i min 4 samce do haremu a przemoc się rozłoży. Może odpowiem pytaniem na pytanie, czy w akw 600 l trzymałbyś 2 salariasy? Bo kiedyś kolega też miał ten problem a do tej pory pływają sobie i wojen nie ma. Edytowane 8 Października 2014 przez cop909 (wyświetl historię edycji) Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 8 Października 2014 Miałem Sohala przed zimowym pierdyknięciem baniaka i mimo że był mały, to już nie dawał sobie w kaszę dmuchać większym pokolcom. I to nie przez jeden czy dwa dni po wpuszczeniu, tylko nawet po aklimatyzacji każdego dnia z kimś się przepychał. Z tego co ludzie piszą o Lineatuasach, to to są jeszcze większe zadymiarze. Salarias to inna bajka, bo w razie czego schowa się w skałach, nie pływa szybko i nie ma dużego terytorium, a te Acanthurusy to jednak szybcy pływacy i w naturze non stop patrolują swój rewir. No ale, Zielony Amator zrobi jak tam będzie uważał. Zawsze można odłowić jakby co. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 8 Października 2014 To zależy od indywidualnego harakteru ryby. Widziałem na necie sohala i lineatusa w baniaku ciut mniejszym...zabij nie powiem u kogo bo nie pamiętam. W razie wijny zawsze mozna odlowic którąś. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_Artur_ Zgłoś Napisano 9 Października 2014 Co do zdjęć to postaram się założyć wątek Co sądzicie o zebrasoma desjardinii i naso lituratus? Cytuj Pozdrawiam, Artur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 9 Października 2014 Elegans jest ladniejszy moim zdaniem Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 9 Października 2014 literatus fajna spokojna rybka, choć ciekawska i ciągle pływa, ale młody jest koloru szarego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 9 Października 2014 (edytowane) Jak podoba ci się Naso Lituratus lub Elegans (różnica de facto tylko w kolorze płetwy grzbietowej) to ja szczerze polecam. Mój Lituratus ma ksywę "psiak", bo tak się zachowuje, no i ten "całuśny" pyszczek. Żarłok straszliwy, bezkonfliktowy dla innych mieszkańców. Jak dobrze odpasiony, to naprawdę się pięknie wybarwia. Desjardini, to wiadomo że na początku dostanie baty od żółtka i scopasa, ale po czasie jest szansa że się dotrą, jak wpuszczana ryba będzie w miarę silna żeby przejść "chrzest nowego". Z jak nie założysz wątku i nie dasz fotek baniaka, to cię znajdziemy w tym Gorzowie Edytowane 9 Października 2014 przez Ironista (wyświetl historię edycji) Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sewer Zgłoś Napisano 10 Października 2014 Sohal i lineatus będą sie tłukły... tak statystycznie przynajmniej naso to super rybcia. Postaraj sie kupic jak największego. Wiem ze u Oliwiera z Krakowa (Akwamarin) mozna takiego zamówić juz ubarwionego z pomarańczowymi kolcami i juz wstążkami na ogonie. Dorosły jest juz intensywniej wybarwiony i często takich kolorów w Akwa nie osiągnie. Ostatnio u niego takiego widziałem - odjazd. Desjardini piekna rybcia. Polecam. Z pokolcow jest jeszcze super strigosus ale ten z Hawajów nie z indo (tez u Oliviera). Jest ładniejszy. Rybka bezkonfiktowa, radosna i niezły odkurzacz na glony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 Z mniej popularnych polecam pokolca pasiastego, rzeczywiśćie fajna spokojna rybka, w sumie średnio ładna ale naprawde fajna w zachowaniu, podobno żyje w akwa nawet w kilka sztuk. Bardzo fajna jest tez zebrasoma veliferum. Odnośnie naso vlamingi to jego ciekawą cechą jest że zmienia u mnie kolory jak kameleon (czarny-oliwkowy-w paski) no i jakiś super spokojny nie jest. Acanthurus pryforeus u mnie bardzo spokojny, najdłużej się aklimatyzował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2014 Pięknie prezentował by się jeszcze białobrody i xanturium. . Ale , Przede wszystkim napisz jaki masz zbiornik . Jeśli FO to jeszcze kilka sztuk wejdzie . A przede wszystkim DAWAJ FOTY !! Proponuję przy wpuszczaniu (jeśli to możliwe) zrobić podział akwarium np.szybą wstawioną ,albo siatką plastikową . Jak się napatrzą na siebie to agresja trochę minie . Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blik Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2014 Zacny litraż,obsady monotematyczne tez dają pewną harmonie i pięknie wyglądają,np7szt flavenscens i ze 3 xanturum. Jest w takich baniakach jakaś magia,no ale kto co lubi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach