Mateusz89 Zgłoś Napisano 9 Października 2014 Witajcie, czy macie jakiś sprawdzony sposób na robienie dokładnych pomiarów fotometrem Hanny na wapń? Nie chodzi mi o filmik: Według mnie metoda pomiaru powoduje tutaj duże błędy. Do pomiaru stosuję RODI pobraną bezpośrednio za dwoma korpusami DI gdzie po pierwszym TDS pokazuje zero. Odmierzam wszystko jak najdokładniej się da. Moim zdaniem odmierzenie w miarę dokładnie 0,1ml strzykawką 1ml jest bardzo trudne. W najbliższym czasie będę się rozglądał za pipetą miarową 0,1ml o ile takie są. Ogólnie uważam zakup tego fotometru za stratę pieniędzy, wapń nadal mierzę Salifertem. Przed utworzeniem tego tematu przeszukałem forum pod kątem tego testu i pełno jest okazyjnych sprzedaży na giełdzie i zero opinii o teście . A co wy sądzicie o tym teście? Pozdrawiam Mateusz89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamsolik Zgłoś Napisano 9 Października 2014 Bo niestety test jest o kant........ Rozjazdy w pomiarach są duże, brak powtarzalności wyniku. Ogromna różnica pomiaru w stosunku do testów typu salifert. Ogólnie nie polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach