madmr Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Witam wszystkich Jaki mam zakupić odpieniacz do akwarium 2000 tyś litrów +sump700litrów Oczywiście może być nawet do większego akwarium Zależy mi przedewszystkim po 1 o wydajność po 2 o możliwość zanurzenia w sumie minimum 40 cm po 3 maksymalna wysokość 85 cm Proszę o doradzenia bo jest tylu producentów,że nie chce zakupić jakiegoś badziewia Dziękuje i liczę na waszą pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 27 Października 2014 ja bym tylko brał pod uwagę BK przy takim akwarium to nie przelewki wiadomo dużo ryb będzie a i korale nie byle jakie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gaber Zgłoś Napisano 27 Października 2014 (edytowane) Napisz do sebastka, zrobi Ci odpieniacz pod litraż, robi porządne maszynki jeżeli oczywiście nie chcesz wydać 15 czy 20 tyś pozdr Edytowane 27 Października 2014 przez Gaber (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 27 Października 2014 (edytowane) Myśle że ten będzie dobry... http://erybka.pl/product-pol-6011-Bubble-King-DeLuxe-500-External.html Weź pod uwagę że taki zbiornik potrzebuję odpieniacza który będzie na gwarancji...a po za tym póki co nie widziałem zbiornika prawie 3000litrów na odpieniaczu DIY... Edytowane 27 Października 2014 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 27 Października 2014 4-setka spokojnie wystarczy. Oczywiście mówie o BK 400 Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madmr Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Wymiary podstawy nie mogą być większe jak 50 cm na 47 więc BK te dwa modele niestety odpadają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 27 Października 2014 No to będziesz miał problem w znalenieniu dobrego odpieniacza pod twój zbiornik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madmr Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Właśnie mam problem !!! Może jakieś inne rozwiązanie znaleść,tylko jakie ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Wymienić Sump i zrobić pod wymiar odpieniacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madmr Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Też biorę to pod uwagę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chruscik Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Sorry za OT, ale kolega chyba będzie miał jeden z największych zbiorników prywatnych na świecie, 2 000 000l, to jest rozmach! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fabi1990 Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Ja mam u siebie BK 500 a w obiegu mam ok 1800 L i do mojego małego sumpy sie zmieścił ale podstawę lekko musiałem szlifować. Ogólnie jak to BK, najwyższa klasa wsród odpieniacze więc stawiając na niego napewno sie nie zawiedziecie, o ile uda Ci sie tam go wepchnąć. Ogólnie z tymi wymiarach które podałeś cieżko będziesz miał aby cokolwiek upchnąć tym bardziej że tak jak piszesz zanurzenie 40cm. Tunze 9480 ma duże zanurzenie ale raczej nie jest to odpieniacz do mocno obciążonego akwarium z takim litrażem. Mógłbyś pomyśleć nad jakimś deltec'iem zewnętrznym ale nie wiem czy na wysokość sie zmiescisz bo te duże modele to ok metra potrzebują. Ale za to nie straszny im poziom wody bo zasilanie odpieniacza możesz zrobić pod osobną pompę. Cytuj Akwarium 1200L + Sump 450L, Odpieniacz BK500, Oświetlenie LED EcoTech Radion XR30W, Cyrkulacja EcoTech VorTech MP40 + MP60, Obieg Tunze Silence Pro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MixEEr Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Hydor performance 3000. O odpieniacza od Sebastka zapomnij, chyba że teraz zamówisz a chcesz sprzęt mieć za 8 miesięcy. I jesteś cierpliwy i wytrwały (z codziennym dzwonieniem, proszeniem się i dopominaniem o swoje) Wysłane z telefonu Pozdrawiam! Cytuj TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/ Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781 Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700 SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gaber Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Nie wiem jak doświadczenia innych, ale u Sebastka zamówiłem w ciągu ostatnich 3 miesięcy 2 odpieniacze i 1 filtr - wykonanie zawsze było do 3 tygodni podr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oliwer74 Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Moze nie wymieniać sumpa tylko go przebudować, powiększając komorę na odpieniacz. No bo chyba w 700l sumpie takowe miejsce sie znajdzie. A co do głębokości pracy odpieniacza też sie nie ma co martwic bo mozna go sprytnie na podstawce postawić. A też złego słowa nie powiem o wyżej wymienionym... a sprzęt profeska co najmniej robiony a nie jakieś tam DIY No tak... ale do morszczyzny to za odpieniek to trzeba z kilkanaście tysi wydać bo inaczej to badziew i nie wspominając ze to bardzo skomplikowane technicznie ustrojstwo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Ja Ci polecam Royala, ale nie modele DeLuxe. Jeśli nie będziesz przeginał z rybami (mam tu na myśli np. duże drapieżniki) to na 2000 l wystarczy Ci Bubble King 300 Supermarines. Jest to jeden z odpieniaczy, których używam w zbiorniku 6000 l i jest naprawdę świetny. Kiedyś przeczytałem jedną opinię na RC, że to najlepszy odpieniacz, jaki autor opinii miał okazję widzieć w całym swoim życiu. I rzeczywiście sporo jest w tym racji. Ze względu na zastosowanie dwóch pomp, które są (w sumie) dużo mocniejsze niż w analogicznych modelach DeLuxe jakość odpieniania jest rewelacyjna. Mam pracujący obok Supermarinesa model 300 DeLuxe i już na pierwszy rzut oka widać różnicę. Co do wysokości zanurzenia - miałem to samo: Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madmr Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Muszę teraz sié zagłębić w to co napisaliście i popatrzeć i pomysleć Nad wyborem zeby był trafny I snocho jak może niech puści kilka zdjęć tego zbiornika 6000 tyś i jak to wygląda z odpieniaczem bo aż zatkało mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalp Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Nie chcę być drobiazgowy ale zmień sposób zapisywania pojemności zbiornika bo "6000 tyś" to 6 mln litrów! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcosB Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Do 2000L ---> BK, BK i jeszcze raz BK. Chyba że chcesz się bawić w ustawianie, podkręcanie, przelewanie, cudowanie. Jeżeli chcesz się cieszyć zbiornikiem to wybór jest tylko jeden. Dziękuję za uwagę Cytuj 1800L + 1500W + SPS = :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madmr Zgłoś Napisano 28 Października 2014 Ok będzie BK na 100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TABUX Zgłoś Napisano 28 Października 2014 Witam.Posiadam zbiornik 1500L+2 sumpy 500L razem 2000L.Sprawa jest tego typu,że posiadam odpieniacz BK 250 royal exclusiv.Tak sobie czytam i raczej chyba za mały ogarnąłem do tego akwa.Dodam ,że No3,po4 mam zerowe.Moze dlatego ,że peletki śmigają.Proszę napiszcie jak to się ma do praktyki jak jest za mały odpieniacz i jakie to konsekwencje za sobą ciagnie i jaki powinien być optymaly.Sam odpieniacz wydaje mi się ,ze pracuje ok ale teraz nie jestem tego pewien czy dobrze.z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 28 Października 2014 Tak naprawdę to odpieniacz dobiera się do systemu, obsady, a nie do litrażu Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 28 Października 2014 @madmr tu jest wątek o tym akwarium, ale dawno nie aktualizowałem, a czas najwyższy http://nano-reef.pl/topic/51932-6000l-reaktywacja/page__hl__reaktywacja Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madmr Zgłoś Napisano 22 Lutego 2015 A jednak Deltec Ap 1003 z 4 pompami staną Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) To czekamy na fotki. Jestem bardzo ciekawy tym bardziej , że całkiem niedaleko Leginowa coś takiego powstaję . Edytowane 22 Lutego 2015 przez rafik73 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach