Skocz do zawartości
Lamort

Pierwsza solniczka 49L Czy coś z tego będzie

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mialem podobna kostke bez ryb. Sprawdzal sie bardzo dobrze siporax w kaskadzie + kilka peletek XL i oczywiscie bez odpieniacza

Witam

Od jakiegoś czasy śledzę forum i stało się kostka 40 x 35 x 35 kupiona, filtr aQuael FZN-3, jest i co dalej ??? !!!Chcę pierw skompletować wszystko i dopiero wtedy odpalić zbiornik. Nie ukrywam że mam trochę obawy, czy sobie z tym wszystkim poradzę! CHŁOPAKI potrzebna mi wasza pomoc ! i bardzo dziękuje tym którzy znajdą trochę czasu, by pomóc mi "stawiać pierwsze kroki " w prowadzeniu tej solniczki :baby:

W planach mam jeszcze do kupienia:

- skimer do filtra kaskadowego

- cyrkulator JVP 110

- sól Aquarium Systems Instant Ocean 4kg

- zyscik magnetyczny

- Seachem Matrix 1000 ml

- Salimetr pływakowy aerometr hydrometr z KALIBRACJĄ

- EVOLUTION AQUA PURE MARINE AQUARIUM

i na koniec :

- żywa skała

- NATURE'S OCEAN SAND - PIASEK KORALOWY 9KG

- woda z dojrzałego zbiornika

Czy coś jeszcze będzie mi potrzebne ? jakies bakterie na start ? do filtra włozyc sama ceramikę? sa 2 koszyczki.

pozdrawiam

post-24306-0-57732200-1414669300_thumb.jpg

post-24306-0-21094800-1414669336_thumb.jpg

post-24306-0-46765400-1414669345_thumb.jpg

Edytowane przez Lamort (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ładnie pięknie,bakterie obojętnie jakie,mi się sprawdzają kulki żelowe pure marine,cyrkulacja będzie za mocna to przytniesz piórka, watę daj do filtra-wymieniaj codziennie, w 60 L egzamin zdały mi dopiero trzy takie lampy...był szał. Mam jeszcze dwie za pół ceny, jak co to pw Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja jeszcze mam coś do powiedzenia na temat szafki. Według mnie jest ona źle skręcona bo boki są przykręcone do blatu a powinno być odwrotnie. Cała masa szkła, wody skały itp jest oparta na chyba 4 konfirmatach (wkrętach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szafka jest w środku wzmacniana pionowymi listwami i kontownikami:) Jaka to ma być wata, gdzie ja kupić? i tylko ta wata ? jak długo ma filtrować na samej wacie ? Gdy wata już nie będzie potrzebna, to wtedy co wsypać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie sypie żadnej chemii, tylko cotygodniowe podmianki a wata filtracyjna kosztuje 4 zł za wielką pakę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piachu 4,5kg kup po co Ci 9kg?

Kiedyś będzie 500L w obiegu na Deltec AP702, Giesemann Matrix II i Profilux 3.1A :]

Pytanie tylko kiedy :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie 4.5kg starczy. Czy do mojej kostki 2x Hydor Koralia Nano Evolution 900 może być ? bo mam okazję odkupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Pawle !

Gdzieś trzeba zdobywać doświadczenie :) Jest naprawdę sporo weteranów którzy chętnie pomagają i z góry bardzo im dziękuje !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta wata to czemu ma służyć?Pytam tych co używają bo moim zdaniem jest zbędna

Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS

3f2f5d29da7db8bbe07873ee4d63922du483a445.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie, Jeśli w kaskadzie są dwa koszyki to jak umieścić odpieniacz Resun SK-300 ?i jak wtedy ta watę upchać ? Faktycznie włożyć ta watę i dziennie ja wymieniać ( jeśli tak, to ile dni, tygodni ? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego, aż tak nie chce inwestować w tą kostkę, bo z tego co widzę, z czasem na pewno kupie coś większego :) " apetyt rośnie w miarę jedzenia "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem podobna kostke bez ryb. Sprawdzal sie bardzo dobrze siporax w kaskadzie + kilka peletek XL i oczywiscie bez odpieniacza

-----------------------------------------------------------------

110x60x50 330L + 70L sump; Jebao WP25 ; NJ2300; Reef Octopus 2000; lampa LED DIY 150W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego bez odpieniacza ? jedni mi piszą że mam kupić Resue SK-300 więc jak to z tym w końcu jest ?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet prosty odpieniacz na brzęczyk polepszy parametry. Zamiast matrixu polecam purigen. 100 ml na taką kosteczkę wystarczy na kilka lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego bez odpieniacza ?

Jeśli nie planujesz rybek tylko jakieś korale + krewetka to bez odpieniacza da radę.

Pozdr,

JB

-----------------------------------------------------------------

110x60x50 330L + 70L sump; Jebao WP25 ; NJ2300; Reef Octopus 2000; lampa LED DIY 150W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego remkowski moim zdaniem jest niezbędna-a na pewno przydatna,wymieniając ją codziennie a jest umieszczona w panelu na przelewie z 1szej do drugiej komory pozbywam się części dziennej porcji kupy mojego błazna i paprochów których nie wychwycił odpieniacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Zamówienia powoli dochodzą, jest odpieniacz Resun SK-300. Jak zamontować ten odpieniacz, w wnętrzu zbiornika? Sprzedawca powiedział mi też, że muszę z boku zamontować jakiś wężyk, którego koniec mam wlozyć do butelki by odprowadzac pianę?

kDIvZj.jpg

Jeśli do czwartku dojdą cyrkulatory, to jadę po skałę i wodę z dojrzałego zbiornika. Piasek mam zamiar wsypać po 3 tyg, jak wy radzicie ?

Bardzo dziękuję wam za pomoc, i wszelkie udzielanie rad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piasek wsyp jak tylko ze skały przestanie "syf" wylatywać.

edyta:

Chyba, że skałę przewieziesz w wodzie to można od razu piach wsypać.

Edytowane przez tomaszpro (wyświetl historię edycji)

7764_7979.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, Plan ułożenia skały już mam, ale zobaczymy jakie w sklepie będą kształty. Żywy piach obojętnie jakiej firmy ? są jakieś kryteria w tym wyborze ? słyszałem tez o drobnym żywym żwirku ? co lepsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm a jaki kolor tła ? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.