Skocz do zawartości
Shihwa

Brązowa łąka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od początku akwa mam to coś na skale, ale ostatnio rozprzestrzeniło się nawet na inne skały, wygląda to jak łąka, ale nie wiem co to jest jest i czy mogę to zostawić ,czy może zaszkodzić np. koralom. Bardzo proszę o pomoc.

post-22652-0-18290700-1415046380_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://pl.reeflex.net/tiere/821_Hydractinia_sp01.htm

Masz problem. To zaraza którą ciężko zwalczyć.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetłumacz sobie opinie ze strony reflexa. Ale to chyba poważna sprawa bo ktoś tam kwasem traktował to dziadostwo.

Nie chcę być złym prorokiem ale to może się skończyć wymianą skały.

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś kilka krzaków tego. Usunąłem to mechanicznie poza akwarium, i już nie wróciło.

100x40x60h, Sunpower 6x39w, Vertex omega 130, 6045 + RW8,  Tunze 1073.020, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Trzeba to dziadostwo wyskrobać, wygotować, wypalić - innej skutecznej metody nie znam.

Krewetki żrą te rurówki ale niestety tylko "pióropusze" a więc niestety nie wyżerają ich do zera...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest spory problem, bo mam to coś na dwóch skałach. Nie mogę też ich wyciągnąć bo musiałabym rozebrać całą konstrukcję. Może znacie inne łagodniejsze metody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konrad podał Ci najłagodniejsze metody. W naturalny sposób nie wygrasz z tym g^^nem. Lepiej teraz jak za jakiś czas restart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałam nadzieję, że skończyły się problemy z akwarium, a tu proszę, kolejne. No nic w takim razie skałę wyciągnę i je wyparzę. a potem tą skałę mogę z powrotem włożyć do akwa, czy coś będę musiała z nią zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nic nie wyparzał, ani nie gotował itp.

Wyjmij delikatnie skałe i zeskrob ten badziew pożądnie do białej skały. Przygotuj sobie 10-20l świerzej solanki i wyplucz skałe w starej solance.

Dobże byłoby poukładac zarażone kawałki skały gdzieś, gdzi będą łatwo dostępne żeby potem w razie czego powtóżyc zabieg.

Powodzenia

100x40x60h, Sunpower 6x39w, Vertex omega 130, 6045 + RW8,  Tunze 1073.020, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta opcja bardziej mi się podoba. Tak też zrobię. Dziękuję wszystkim za rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem coś podobnego kilka lat temu, tylko nie dokładnie takie samo... Jak się do tego zbliżasz to się całkowicie chowa, czy też nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To coś się nie chowa, cały czas jest. Wyrwałam wszystkie i zobaczę czy odrośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest na to patent, jeżeli odrośnie... wężyk do napowietrzania (taki grubszy), zasysasz tak jakbyś chciał wodę spuścić, wsadzasz w "łąkę" i ściskasz żeby złapać delikwenta, wyrywasz i następny. Dwa razy taką kurację przeprowadzałem. I nie wróciło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dory filtrator... do sumpa.

Taka skale mozesz tez przez 2 dni trzymac w zamrazarce i potem zeskrobac. Przynajmniej bakterie wewnatrz przezyja.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez miałam trochę tego na skale i... ukwial mi to wykonczyl! Teraz się trochę przesunął i nic nie odrasta. Niestety pojedyncze kwiatki pojawiają się w innym miejscu, między zoa. Ale tu w razie epidemii da się wyrzucić mały kawałek skały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.